Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Мода душі і серця. Дизайнери рятують мешканців Замку Скарбека

Українські законодавці моди взяли шефство над підопічними психоневрологічного інтернату

У цьому приміщенні облаштують хлібопекарню
У цьому приміщенні облаштують хлібопекарню

«Мода душі і серця» — такий слоган заходу, який з допомогою стилю та краси покликаний допомогти найуразливішій категорії населення. Війна ускладнила життя кожного українця, утім — не всі можуть протистояти обставинам. Серед таких — люди з особливими потребами. Українські дизайнери об'єдналися, аби покращити їхню долю.

У благочинному замку Станіслава Скарбека, що розташований у селі Заклад Стрийського району на Львівщині, працює психоневрологічний інтернат. У ньому мешкають люди зі стійкими інтелектуальними або психічними порушеннями. Сьогодні під опікою закладу — 200 людей. Значна частина з них — тимчасово переміщені особи з прифронтових територій.

«У нас перебувають люди, які, за станом здоров’я, потребують стороннього догляду, медичної допомоги та реабілітації. Утім, зараз Замок Скарбека має величезну потребу в значних інвестиціях для належного функціонування та надання гідних умов проживання,» — розповідає директорка КЗ ЛОР Грушківського психоневрологічного інтернату.

Умови проживання мешканців Замку Скарбека залишають бажати кращого.
Умови проживання мешканців Замку Скарбека залишають бажати кращого.

Ситуація стала відома дизайнерці Ірині Лужецькій та режисерці-постановниці модних показів, моделі зі стажем понад 10 років, Лілії Буйній.

«Ми вирішили організувати нову генерацію — „Fashion Life“. Під час заходу плануємо зібрати кошти на облаштування хлібопекарні у філії інтернату. У випіканні хліба будуть залучені їхні підопічні. Це сприятиме їх соціальній реабілітації, адаптації до життя у суспільстві. А також — вони зможуть забезпечити себе хлібом. Це значно дешевше, ніж щодня закуповувати його великими партіями», — зазначає Лілія Буйна. Вона, як і Ірина Лужецька, мають великий досвід у волонтерській діяльності, зокрема — організації задля неї різних заходів. Тож зробили висновок, що проблема інтернату залишається поза межами інформаційного поля. Цей факт став поштовхом для організації «Fashion Life».

«Це буде незвичайна модна подія, на якій наші дизайнери одягу матимуть можливість представити унікальні колекції, проявити творчість та показати айдентику у власних виробах. Вона поєднує креативність, естетику, унікальність української культури з благодійними ініціативами», — пояснює Ірина Лужецька.

У заході візьмуть участь близько 8 дизайнерів. Не лише з України, але й з Польщі. До них приєднаються артисти Віталій Окс, Оксана Трач, маленька Вікторія Фем’як, музикант Микола Оберець та ді-джей Андрій Стасишин.

Ірина Лужецька (бренд Iryna Luzhetska) представить колекцію під назвою «Вільна». За її словами, вона створена для активних людей, які звикли бути у центрі уваги та цінують комфорт.

«Я її створила, натхненна сміливістю та непохитністю українських жінок в умовах протистояння», — ділиться Ірина Лужецька. Як і більшість сучасних дизайнерів. вона — за зручну моду, яка не вимагає жертовності з боку комфорту. Оскільки вільний силует — не заважає рухатися, власники такого вбрання можуть бути собою, проявляти креативність та активність. Тож під час заходу законодавці моди представлятимуть актуальний у цьому сезоні практичний одяг, який став органічною частиною способу життя. Він — немов продовження свого власника, його щоденних правил і звичок.

Всеукраїнський захід відбудеться у заміському комплексі «Панська гора» за підтримки дизайнерів та брендів нової генерації. Усі охочі допомогти вихованцям інтернату, зможуть побачити нові колекції «Весна-літо 2024».

Колекція «Вільна» від Iryna Luzhetska
Колекція «Вільна» від Iryna Luzhetska

Схожі новини