Передплата 2024 ВЗ

Одяг за 500 гривень, вигляд — на мільйон

Журналіст «ВЗ» розпитала львівську модницю, як одягнутися на зиму бюджетно

З наближенням зими багато українців ламають голови — де купити недорогий теплий одяг? Адже зимові куртки і пальта коштують втричі дорожче за літні легкі сукні, а якісні чобітки вдарять по сімейному бюджету сильніше, ніж туфлі чи босоніжки. Є вихід — зазирнути у магазини «секонд-хенду» чи комісійні крамнички.

На головних вулицях Льво­ва можна побачити не лише вітрини магазинів із відо­мими брендами, а й такі вивіски: «Планета секонд-хенд», «Євро-одяг», «Одяг із Європи» — мережі магазинів уживаного одягу зрос­тають.

З 21-річною Наталією Зай­цевою зустрічаємось в одній з львівських кав’ярень. Перше, що впадає у вічі, — вишуканий стиль дівчини і дорогий одяг. Більшість речей з гардеробу Наталі — з се­конд-хенду чи з комісійних ма­газинів. Спеціально для «ВЗ» ді­вчина погодилась розповісти, як зекономити сімейний бюджет, але виглядати стильно.

Фото з архіву героїні
Фото з архіву героїні

«Уже минулося, коли носити речі, що були у вжитку, вважало­ся гідним осуду, — дивує мене На­таля і показує брендові „бірки“ на своєму одязі. — Є покупці, які фанатично відвідують магазини вживаного одягу щотижня в день оновлення товару. У такі дні рано-вранці, задовго до початку робо­ти, під магазином можна побачи­ти довжелезні черги збуджених людей. Якщо поталанить, мож­на за кількасот гривень придба­ти майже нову (а деколи і справді нову) річ, вартість якої не менша, ніж кількасот доларів».

У деяких магазинах уживаний товар продають поштучно, але більшість «секонд-хендів» про­понує купувати речі саме на вагу. Оновлюється асортимент у таких торгових приміщеннях щотиж­ня. Інколи магазини пропонують окремі ряди з товаром за зниже­ними цінами. Вбрання і взуття, виявляється, буває двох видів: звичайне і «люкс». Ціна «звичай­ного» товару варіює залежно від того, коли було його оновлення, в межах від 15 грн. до 250 гри­вень за кілограм. Кілограм «люк­су» оцінюється у 300−600 грн.

Прямуємо в один з комісій­них магазинів Львова. Вибір ве­личезний, на будь-який смак і гаманець. Наталя придивляєть­ся до брендових джинсів. Каже, в магазині такі коштують понад 50 євро, а тут лише 400 гривень. Та­кож знайшли стильне пальто відо­мого бренду лише за 550 гривень. «Якщо хочете „попасти“ на щось дійсно круте, треба завжди бути в курсі днів і дат оновлень товару. Спочатку звертайте увагу на верх­ній одяг, джинси та жакети. Це речі які „розгрібаються“ та цінуються в першу чергу. Якщо говорити про брендові речі класу люкс, то звер­тайте увагу на якість, фурнітуру, наявність голограм, якщо це для вас дійсно важливо».

Цікавлюся у Наталі, скільки ж коштують речі на ній. «Подовже­ний жакет, бренд toteme, комісій­ний — 500 грн. (прямий продаж — 175 $), футболка reserved близько 100 грн., джинси zara сток 400 грн.(прямий продаж 56 €)», -роз­повідає Наталя.

Розпитую, що змушує її що­разу шукати у секондах і комісій­них одяг. Адже Наталя працює у міжнародній компанії і заробляє пристойно. «По-перше, я за­вжди за індивідуальність. Не лю­блю, коли хтось носить те саме, що і я. Як правило, всі речі в се­кондах/комісійних в одному ек­земплярі, і це величезний плюс! По-друге, виробництво одягу в Україні розвинено не дуже, м’яко кажучи, тому знайти щось якісне і дійсно брендове можна тільки в магазинах такого плану, бо речі привозять найчастіше з Європи, Америки, Азії. Ну і, по-третє, — це, звісно ж, ціна. Це той варіант, який не вдарить по кишені», — під­сумовує дівчина.

Людина, яка знає себе, свої переваги та недоліки, завжди зможе стильно одягнутися — хоч у фірмовому Gucci, хоч у стоці/секонді. Скориставшись порада­ми Наталі, вирушаю на самостій­ні пошуки. Знайшла серед роз­маїття речей в одному з секондів пальто на зиму за 400 гривень, джинси за 200, теплий светр за 80 і стильний шалик за 40. Образ на зиму витягнув з моєї кишені лише 720 гривень. Взуття на се­конд-хенді я не знайшла, тож до­ведеться виділити ще тисячу на теплі чобітки.

Поради від «ВЗ»

Більшість тих, хто оминає магазини секонд-хенду, аргументує це запа­хом одягу. Справді, у нього в’їдливий специфічний аромат. Цей одяг обро­бляли спеціальним дезінфікуючим засобом; він уже не заразний, і це ра­дує. Але що робити з запахом? Щоб усунути запах, користуйтесь милом чи рідиною для видалення плям фірми «Vanish». Також у воду для ополіс­кування можна додати гель для душу чи шампунь із нерізким запахом. Ка­тишки легко зістригти спеціальною машинкою.

Якщо мати фантазію, слідкувати за тенденціями моди та вміти кроїти і шити, можна вдало перешивати те, що за копійки купиться в останній день продажу товару. Так, обрізавши рукави у широкоплечого піджака великого розміру, можна зробити стильний подовжений жилет і бути у тренді. А ку­пивши чоловічу сорочку, можна перешити її на модне жіноче плаття. Кіль­ка сезонів поспіль дуже популярні клітинка і вертикальна смужка. А вони якраз і характерні для чоловічих сорочок. Тому любителі щось перешити теж знають, де шукати матеріал.

Схожі новини