Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Ти у світловідбивному жилеті — значить, у безпеці!

У початковій школі «Джерельце» відбувся тренінг для школярів про безпеку на дорозі, під час якого активісти кампанії «Львів — безпечне місто» роздали діткам світловідбивні жилети

Буваємо за кордоном і тішимося, коли бачимо, як маленькі дітки прогулюються по вулицях із вихователькою: усі тримаються за ручки і усі — у яскравих світловідбивних жилетках. Усі жовтенькі, як курчатка… У Європі світловідбивні жилети — звичайна річ. Їх у темну пору носять і дорослі. Бо розуміють, що від цього залежить безпека та навіть життя людини. У багатьох країнах носіння таких жилеток за несприятливих погодних умов — обов’язкова умова, прописана у правилах дорожнього руху. А як у нас?

Світловідбивна продук­ція тільки починає про­бивати собі дорогу на український ринок і головне — у ментальність та розуміння лю­дей. «Самопоміч» у Львові ще торік почало говорити про необхідність впроваджен­ня використання одягу зі світ­лодіодами у школах та дитячих садочках. А вже зараз ці плани впроваджують у життя.

У початковій школі «Дже­рельце» Львівської міської ради відбулася цікава акція — відкри­тий тренінг для школяриків про безпеку на дорозі. У веселій ігровій формі активісти кампанії «Львів — безпечне місто» Ірин­ка та Яромир вчили дітей основних правилх безпеки на дорозі. Під час цього навчання-гри ді­тям власне й роздали світловід­бивні жилети і навчили ними ко­ристуватися.

Усе дійство відбувалося у спортзалі, обладнаному вели­кою інтерактивною дошкою. Тож розповідь ведучих супроводжу­валася музикою, картинками, навіть продемонстрували муль­тик на тему безпеки дорожнього руху. А діти відповідали на запи­тання, задавали свої, танцюва­ли, стрибали. Аби максималь­но наблизити малечу до умов, коли вони переходять вулицю, поперек залу вклали килимок-«зебру».

Зокрема, діток навчали, як правильно треба переходити дорогу по пішохідному пере­ходу: спочатку подивитися лі­воруч, потім праворуч, а потім знову праворуч — і якщо ма­шин немає, то можна переходи­ти. Йти треба спокійно, не бігти. Потім усі разом вивчали найпо­трібніші для дітей дорожні зна­ки: «Пішохідний перехід», «Обе­режно, діти!», «Доріжка для пішоходів та велосипедистів», а також знак для автомобілістів «Житлова зона», який поперед­жає, що водій має бути макси­мально обережним, бо біля бу­динків можуть бавитися діти. «Скільки має кольорів світло­фор?» — запитує Яромир. У від­повідь — ліс рук. Кожен хоче відповісти, усі знають і скільки кольорів, і які вони, і що кожен із них означає.

І родзинка заходу — примі­рювання яскраво-жовтих, блис­кучих жилеток. Діти тішаться. Одночасно активісти кампанії розповідають їм, для чого по­трібен такий одяг. «Даруємо ва­шій школі тридцять таких жиле­тів. Будете їх носити?» — запитує Яромир. «Так!» — хором відпові­дають діти. А ще один подару­нок, який кожному спрезенту­вала Іринка, — світловідбивний брелок, так званий флікер. Флі­кери треба чіпляти на одяг або наплічник дитини, аби водіям її було видно здалеку.

«Ми вибрали п’ятнадцять шкіл Львова, які отримають по трид­цять жилетів на баланс школи для діток 1−2 класів, — розповів «ВЗ» активіст кампанії «Львів — безпечне місто», член фрак­ції «Об'єднання «Самопоміч» у Львівській міській раді Ан­дрій Шевців. — Це школи, які розташовані біля доріг і де є найбільша небезпека від потоку транспорту. Їх визначили наші волонтери. Ці жилети нам допо­могли придбати наші партнери — київська громадська органі­зація «Traffic Challenge», стра­хова компанія Grawe Ukraine, компанія з нерухомості Rustler Real Estate Expert та автодилер Mitsubishi Motors. Але фракція «Самопоміч» виступатиме з іні­ціативою, аби у бюджеті Львова на наступний рік було закладе­но кошти на придбання не мен­ше ста таких жилетів у кожен дошкільний навчальний заклад і кожну школу Львова. Їх мають використовувати садочки для прогулянок, екскурсій, інтерак­тивних уроків на вулиці. А школи — для екскурсій наймолодших школяриків у театри та музеї, під час переходів в інші навчаль­ні заклади тощо. До батьків ма­ємо наполегливе прохання — купувати дітям речі зі світло­діодами і чіпляти їх на одяг, на­плічники тощо. Вони не є надто дорогі, але реально убезпечу­ють дитину, коли вона відвідує вечірні тренінги та спортивні секції. Водій у темряві може по­бачити об’єкт із світловідбиваю­чими елементами за 100 метрів, а без них — лише за 50. Також уже кілька років просимо батьків, щоб вони не купували дітям тем­ний одяг (бо багато батьків купу­ють його через практичність), а надавали перевагу яскравим ко­льорам. У темну пору року вони порятують здоров’я і навіть жит­тя дитині. Ідеально для дитини мати два флікери: один у вигля­ді брелка, другий — браслета на руку. Один флікер коштує від 30 до 60 грн., а жилетка — не менше 150 грн., залежно від комплек­тації. У Львові є 120 шкіл (вклю­чимо сюди й приватні школи), в середньому на школу тре­ба 100 жилетів. Дошкільних на­вчальних закладів — не менше 60. У кожному садочку ще буде­мо вивчати кількість груп і по­требу окремо».

Пригадав Андрій Шевців і по­передню добру ініціативу кам­панії «Львів — безпечне місто», завдяки якій біля львівських шкіл з’явилися «Жовті добродії» — люди, які допомагають дітям переходити дорогу. «Сьогод­ні на території Львова діють 25 „Жовтих добродіїв“, — каже Ан­дрій Шевців. — Вони працюють на пішохідних переходах біля шкіл. Допомога дитині з боку людини, яка одягнена у світло­відбивний одяг і тримає в руці „льодяник“ (спеціальний знак), додає відповідальності і водію. Коли ми три роки тому почали кампанію із „Жовтими доброді­ями“, то мали негатив, водії на них нарікали, іноді навіть обра­жали. Сьогодні ситуація зовсім інша: водії з ними вітаються і дя­кують, а діти та батьки пригоща­ють їх цукерками».

Схожі новини