Передплата 2024 «Добра кухня»

Розбилися на «петлі смерті» біля Перемишля…

В аварії екскурсійного автобуса зі Львова загинуло троє людей, постраждалих — 51 особа

Львів досі не може оговтатися після звістки про страшну аварію біля польського Перемишля, яка сталася на вихідних. Нагадаємо, у п’ятницю, 17 серпня, близько 22-ї години, автобус львівської туристичної фірми «Аккорд-тур», який віз туристів зі Львова до Відня, на території Польщі, за 40 кілометрів від Перемишля, на крутому повороті протаранив захисні бар’єри та, перевертаючись, скотився трав’яним схилом вниз у 30-метрову прірву. В аварії загинули дві жінки віком 30 та 55 років та 31-річний чоловік…

Загалом в автобусі подорожували 54 людини у віці від 8 до 55 років. Було чимало дітей. 51 пасажира госпіталізували. З них дев’ятеро — серйозно травмовані (переломи, травми хребта і внутрішніх органів). Рятувальна операція тривала цілу ніч. Працювали більше ста польських рятувальників із різних служб. Постраждалих розвозили по шести довколишніх лікарнях. Менш ушкоджених зносили спочатку до найближчої підставової школи у найближчому містечку Лещава-Долішня.

Подробиці ДТП розтиражували польські та українські ЗМІ. Польські рятувальники, які першими опинилися біля місця аварії, описують страшну картину. «Було багато закривавлених осіб, із різними пораненнями, — пригадує Анджей Лабяк з місцевої Мисливської пожежної сторожі. — Подорожуючі були в шоці. Вони не могли зрозуміти, що сталося. Четверо постраждалих самостійно вибралися з машини і бігали довкола із криками».

Заступник коменданта Підкарпатського воєводства Даніель Дриняк розповідає, що довколишні мешканці швидко кинулися допомагати рятувальникам. Люди приносили теплі речі, ковдри, шкарпетки, взуття для дітей, воду.

Генеральний консул України у Любліні Василь Павлюк повідомив, що постраждалим дітям нічого не загрожує. Одна дитина залишена на обстеження, 17 потерпілих у шпиталі, двоє з них мають гірший стан, а решта — легкі тілесні ушкодження.

Це місце на трасі відоме як «петля смерті». Таке найменування — через подвійний різкий поворот майже на 90 градусів. На цій трасі рясніє від застережних знаків. Як розповів рятувальник Павел Філіпек, сааме на цій ділянці стояв символічний хрест, який після падіння українського автобуса знайшли під ним. Аварії тут стаються не вперше. Зокрема, подібне падіння із більш численними жертвами було у 1991 році.

Як сталося, що водій туристичного автобуса не помітив застережливих знаків, не пригальмував машину, їдучи такою небезпечною трасою? У прокуратурі 42-річний водій Микола Л. зі Львова не визнав своєї провини. Він розповів, що поїхав цією дорогою після того, як не міг перетнути кордон із Польщею у різних пунктах пропуску — всюди були довгі черги. Як повідомив порталу nowiny24. pl почесний консул України у Перемишлі Александр Бачик, автобус із туристами зі Львова декілька разів намагався перетнути кордон з Польщею у різних пунктах пропуску, але всюди були черги. Спершу водій поїхав у пункт пропуску Краковець-Корчова. Повернувся звідти, бо там була черга, і поїхав у Шегині-Медика. Там теж була черга. Вирішив їхати до пункту пропуску Смільниця-Кросцєнко, а далі до Перемишля, щоб виїхати на автостраду.

У прокуратурі водій сказав, що не знав цієї дороги, їхав нею вперше, не бачив знаків обмеження швидкості (до 30 км/год.), керувався лише навігацією. Коли побачив, що траса небезпечна, почав гальмувати, але гальма буцімто відмовили. Водій був тверезий. Микола Л. працює водієм десять років, з них 6 років — водієм туристичних автобусів. Від січня цього року їздив по міжнародних трасах, зокрема до Австрії, Італії, Німеччини, Чехії.

Під час цієї подорожі у кабіні був змінний водій. Але, як засвідчив прокурор, цілу дорогу від Львова Микола Л. кермував сам.

За словами заступниці окружного прокурора Беати Стажецької-Скшипєц, водія Миколу Л. у неділю, 19 серпня, допитали як підозрюваного і пред’явили йому звинувачення. Згодом йому обрано запобіжний захід у вигляді арешту на три місяці. Постанову про арешт суд виніс після засідання за закритими дверима, яке тривало понад годину. У разі доведення його вини, водієві загрожує до 12 років позбавлення волі.

Турфірма «Аккорд-тур» спочатку відмовлялася від коментарів. І лише через два дні з’явився їхній офіційний коментар. Зокрема, повідомили, що як тільки стало відомо про ДТП, їхні представники «вжили у терміновому порядку усіх максимально можливих заходів з надання допомоги постраждалим громадянам України». Станом на вечір неділі, 19 серпня, вісьмох туристів вже повернули до України. «Всі туристи, що повертаються, будуть забезпечені квитками та в разі необхідності готелем у Львові», — запевнили у турфірмі. Відомо, що автобус не є власністю фірми «Аккорд-тур», фірма орендує машини у приватників. Сама турфірма лише організовує тури — бронює готелі та екскурсії.

Тим часом у соцмережах повідомили про незадовільний технічний стан автобуса. Група «Події в Україні» опублікувала фото коліс автобуса — вони майже «лисі». «Куди дивився технічний персонал автопарку, коли цей автобус випускали на трасу?» — обурюються у соцмережах.

На трагічні події відреагувала Львівська ОДА. «Від ЛОДА будемо виступати з ініціативою з листом-зверненням до віце-прем'єр-міністра — щодо позачергової перевірки на діяльність туроператора „Аккорд-тур“ органом ліцензування», — повідомила керівник відділу туризму Львівської облдержадміністрації Наталія Табака.

А тим часом Центр моніторингу расистських та ксенофобських проявів у Польщі зауважив ксенофобські коментарі під повідомленнями про трагічну ДТП українського автобуса у Підкарпатському воєводстві. В Інтернеті з’явилися шовіністичні дописи на кшталт «Ch. im w dupе. Niech wyp… z naszego kraju». Про це пише Агата Кульчицька в Gazeta Wyborcza. «Як швидко шовінізм став настільки толерованим, що люди перестали бачити інших людей, а лише їхню національність? І лише через національність ненавидять інших», — написали на своїй офіційній сторінці функціонери

Центру моніторингу проявів расизму та ксенофобії. Вони вважають антиукраїнські коментарі ганебними. І нагадують, що анонімність авторів їх не врятує від відповідальності. Оскільки при кож ному коментарі є IP-адреса комп’ютера. «Постараємося, щоб такі дописувачі постали перед судом», — заявили у Центрі.

Схожі новини