Передплата 2024 «Добрий господар»

Найкращий дворик міста Лева — справжній Едем

Тут ростуть їстівні каштани, горіхи з Нанта, празька калина і навіть пірамідальні дуби

Міський голова Андрій Садовий спеціальним дипломом «За особливу турботу про красу Львова» відзначив найкращий міський двір. Серед дванадцяти учасників конкурсу переможцем обрали обійстя, що належить до ОСББ «Двадцять четвертий Меридіан». Найкращими ґаздами у місті стала громада небайдужих на чолі з писарем чайки «Пресвята Покрова» Юрієм Волощаком і головою будинкового об’єднання Вірою Климчук. Члени ОСББ за власною ініціативою плекають територію біля будинку № 48 на вулиці Академіка Євгена Лазаренка.

Коли журналіст «ВЗ» навідався туди, аби дізнатися, яким є найкращий дворик міста, ледь не заблукав серед пишної рослинності. Справжні джунглі! Тут ростуть їстівні каштани (привезені із французького Ла-Гард-Френе), горіхи з Нанта, празька калина і навіть пірамідальні дуби… Про екзотичні піроканти, спіреї, гінкго білоба, букшпани та іншу принадливу рослинність, назви якої використовують у своїх підручниках логопеди, взагалі почув вперше у житті.

А ще тут є іменні липи, присвячені Іванові, Юрію, та Марті Липам (родина українських громадських діячів та письменників кінця XIX — початку XX століття). Загалом флори у дворику «проживає» багацько: приблизно 450 різних культурних саджанців, не враховуючи дикорослих.

Так виглядає заготовка для теплої грядки
Так виглядає заготовка для теплої грядки

Господар на подвір’ї, лауреат державної премії в галузі архітектури Юрій Волощак, розповідає, ще з дитинства полюбив рослинництво: «Коли приїздив до тітки Миросі у Рудно, любив копати, садити, збирати врожай… Часом їздив на городи до приятелів — допомагати. Як працював архітектором у реставраційній майстерні, то насадив сад у дворику Бернардинського монастиря: яблуні, сливи, вишні і троянди. Той сад є донині».

У «садибі» дбають про екологію. Тут є спеціальна яма, куди мешканці скидають органічні відходи. Для кращої переробки сміття ініціативна група закупила спеціальних хробаків. Це так зване безвідходне виробництво. Саме біоматеріалом зі сміттєвої ями Юрій Волощак удобрює не дуже придатну для садівництва землю довкола будинків. У клопіткому догляді за рослинами дворика пан Юрій дотримується консультацій професійних дендрологів — Ярослава Кардаша, пані Оксани з ботанічного саду, Анатолія Мамчура, Дзвінки Калинець-Мамчур, Марії Матвіїв.

Окрім досвіду, вчені-ботаніки інколи ще й діляться з ним рослинами. Юрій Волощак розповів, успіх у конкурсі — заслуга цілої спільноти небайдужих, зокрема Сергія Савкіна, який ґаздував у найгарнішому дворику ще до нього.

Члени ОСББ мають чотири теплі грядки (з підігрівом), звідки кожен охочий може «помикати» щось ласе до свого салату: перець, салат, часник, кріп, редиску тощо. Є тут і альтанка, де можна посидіти, порозмовляти за шашличками. Альтанку змайстрували своїми руками два Юрії — Волощак та голова сусіднього ОСББ «Двадцять четвертий Меридіан+» Юрій Ревуцький. Чому така незвична назва цих ОСББ-сусідів? Виявляється, за триста метрів від них пролягає уявний 24-й меридіан Землі. Аби ознакувати 24-й меридіан, на території дворика планують збудувати… Стоунхендж. Тільки не на 30 стовпах, як у Великій Британії, а на 24-х.

Фото автора