Передплата 2024 «Добра кухня»

П’єш каву — лікуєш… діабет!

Через 10 років це стане реальністю. «Більше не потрібно буде приймати цукрознижувальні препарати чи вводити інсулін», — запевняють швейцарські вчені

Після того, як вип’єте філіжанку кави, клітини вашої підшлункової… самі почнуть продукувати необхідну кількість інсуліну! Це — не наукова фантастика. Таке майбутнє для діабетиків змальовують швейцарські вчені.

Кава, а точніше, кофеїн, що міститься у ньому, відіграватиме роль спеціального перемикача, який запускатиме в організмі процес, кінцевим ефектом якого буде виділення потрібної кількості інсуліну та нормалізація рівня цукру у крові хворого. Про це пише польська Gazeta Wyborcza.

Відкриття швейцарських учених у першу чергу могло б допомогти хворим на діабет 2-го типу. Більшість випадків недостатності гормону інсуліну припадає саме на цей тип, а кількість пацієнтів, які живуть із цим діагнозом, вимірюється мільйонами. В їхньому організмі виникають зміни, внаслідок яких клітини підшлункової перестають правильно реагувати на інсулін.

Хворі змушені постійно контролювати рівень глюкози у крові. Після їди (коли рівень цукру природно зростає) повинні приймати цукрознижувальні препарати або вводити інсулін. На цьому й базується ідея професора Мартіна Фуссенґегера з Цюріхського технологічного університету та вчених з Університету Базеля — використати природний момент (коли щось їмо або п’ємо) для збільшення секреції інсуліну в організмі. Вибір невипадково впав на кофеїн.

«Кава — дешева, нетоксична, доступна (щодня у світі випивають 2 млрд. горняток). Крім кави, джерелом кофеїну є чай, а також деякі енергетичні та освіжаючі напої. При їх вживанні немає ризику передозування інсуліну», — запевняє Фуссенґегер.

Кофеїн виконує роль триггера — сигналу для стовбурових клітин, що настав час вивільнити гормон GLP-1, який стимулює виділення інсуліну після прийому їжі. Але як ці клітини знають, що людина випила кави? Тут ученим допомогли… верблюди, а точніше, спеціальні антитіла, які виробляє імунна система цих тварин.

Вчені зі Швейцарії «навчили» ці антитіла реагувати на присутність кофеїну, щоб вони діяли як датчик, здатний ідентифікувати той момент, коли в організм потрапляє кава.

Метод уже протестували на мишах, хворих на діабет 2-го типу. Клітини, які продукують GLP-1, запакували у проникні гелеві капсули. Тисячі таких капсул утворили імплант, який розмістили під шкірою гризунів. Мишей поїли різними напоями — кавою, чорним і трав’яними чаями, молочними коктейлями та енергетичними напоями.

На коктейлі і трав’яні чаї тварини не реагували. А от на інші напої — так. Що найважливіше, виникала та реакція, на яку очікували науковці. Після того, як миші випивали каву, частинки кофеїну приєднувалися до антитіл, узятих від верблюдів, і задіювали сигнал тривоги. До ядра стовбурових клітин надходило повідомлення про те, що настав час запустити виробництво гормону GLP-1, який, своєю чергою, стимулював підшлункову залозу продукувати інсулін. Механізм спрацював ідеально.

«Після застосування інноваційної терапії рівень цукру у крові хворих мишей був майже таким самим, як у здорових гризунів», — цитує авторів роботи видання Natura Communications.

Якби цей метод можна було застосувати на людях, хворі могли б вести звичний спосіб життя! «Філіжанка кави на сніданок, обід та/або вечерю (залежно від того, якої дози ліків потребуєш) — і жодних проблем!» — малює райдужні перспективи пацієнтів з діабетом в інтерв’ю The Gardian професор Мартін Фуссенґегер. На думку вченого, цей механізм можна було б використовувати не лише при діабеті, а й інших хронічних захворюваннях! Однак перш ніж це станеться, слід набратися терпіння. За прогнозами науковців, користь від цього відкриття хворі зможуть відчути на собі не раніше, ніж через 10 років.

Кава продовжує життя

Вчені з Міжнародної агенції дослідження раку та Імперського коледжу у Лондоні проаналізували стан здоров’я і харчові звички понад 520 тисяч пацієнтів з 10 європейських країн. Виявилося, що у тих людей, які випивають

протягом дня три і більше горняток кави, зменшується ризик передчасної смерті. Йдеться, передусім, про захворювання шлунково-кишкового тракту та серцево-судинної системи. З огляду на це польські дієтологи помістили каву у піраміду здорового харчування.

Схожі новини