Передплата 2024 «Добра кухня»

З манікюром і… гепатитом!

Як не «підчепити» небезпечний вірус у салоні краси?

Сезон босоніжок — у розпалі, і жінки поспішають у салони краси, щоб зробити педикюр. Про манікюр навіть мови немає — ця послуга затребувана 365 днів на рік, і не лише серед жінок. Гарні доглянуті нігті свідчать про статус людини так само, як і брендове взуття чи відпустка, проведена на одному з курортів Іспанії. Але медики застерігають: у гонитві за красою не слід втрачати пильності. Ножиці, кусачки, тримери — будь-який інструмент, який порушує цілісність шкіри, становить потенційну загрозу для здоров’я і навіть життя. Так само, як і шприц, який вже був у вжитку! Грибок, коросту, стафілококову та ВІЛ-інфекцію, вірусні гепатити — ось що можна отримати «у бонус» до манікюру чи педикюру, якщо інструменти не продезінфікували та не простерилізували за усіма правилами.

«Майстер повинен працювати в одноразових рукавичках! Перед тим, як приступити до роботи, по її завершенні, а також після відвідин вбиральні мусить помити руки. Також зобов’язаний додатково скористатися антисептиком. Те саме повинен зробити клієнт», — наголошують у Міністерстві охорони здоров’я.

Одноразові інструменти мають відкриватися при вас. Багаторазові (включно з лампами UVA та UVB) — дезінфікуватися після кожного клієнта, і також повинні пройти стерилізацію. Найкращий метод — паровий. Сухожарова шафа не забезпечує необхідного рівня обробки та доступу гарячого повітря по всій поверхні інструменту.

Майстер повинен переконатися, що у вас немає видимих ознак захворювання (того ж грибка), упевнитися, що не зачепить бородавки, родимки чи папіломи на ваших пальцях, і тільки після цього братися за ножиці і пилку. Пильнуйте, аби майстер не ушкодив нігтьової пластини.

Тріщинки у нігті — вхідні «ворота» для інфекції. «Не дозволяйте, аби нігті тривалий час піддавалися дії ацетону, аби їх заточували вліво-вправо (підпилювати нігті треба акуратно і в одному напрямку). Ушкоджена нігтьова пластина стає вразливою перед грибком та іншими патогенами», — цитує лікаря-дерматолога Гражину Камінську польське видання Wysokie obcasy.

В Україні, за даними ВООЗ, на гепатит С хворіють близько 2 млн. осіб. На гепатит В — від 400 тисяч до двох мільйонів. 80% хворих не здогадуються про свій діагноз, відповідно, не лікуються та продовжують заражати інших. Парентеральним шляхом (тобто через кров) передаються не тільки вірусні гепатити B, C та D, а й, А і E, а також маловідомі J, F і TT.

«Як правило, всі вірусні гепатити мають важкий перебіг, часто переходять у хронічну стадію та загрожують ускладненнями», — розповідає Ольга Богославець, головний спеціаліст відділу санітарно-епідеміологічного нагляду Управління держнагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області.

Найбільш заразний — вірус гепатиту В. Якщо вас поранять тим самим інструментом, яким перед тим поранили людину, у якої є і вірус гепатиту В, і ВІЛ-інфекція, ймовірність «підчепити» гепатит буде у 100 разів більшою. Вірус імунодефіциту нестійкий у зовнішньому середовищі і швидко гине. Вірус гепатиту В при кімнатній температурі виживає протягом трьох місяців!

Встановити точно, де інфікувалася людина, неможливо (через тривалий інкубаційний період хвороби, коли та ще ніяк не проявляється). Хворий лише висловлює припущення, де міг заразитися.

Ольга Богославець наводить дані за минулий рік. Понад 9% хворих стверджують, що вірус їм заніс стоматолог. Близько 13% припускають, що їх інфікували під час виконання медичних маніпуляцій у закладах охорони здоров’я. 3% переливали плазму крові. Стільки ж — контактували з хворим на вірусний гепатит. 6% мали з ним незахищений секс (гепатити, як і ВІЛ-інфекція, передаються статевим шляхом). 3% вживають ін’єкційні наркотики, тож, імовірно, заразилися через шприц, яким вже хтось користувався. Кожному четвертому проводили оперативне втручання. Понад 6% робили манікюр у салонах. 3% підозрюють, що їх заразив майстер, який надає послуги «на дому». 3% робили татуювання у домашніх умовах. Стільки ж — відвідували перукаря. Якщо перукар голить клієнту потилицю або випадково поранив клієнта ножицями (у таких випадках достатньо маленької подряпини), людина також потрапляє у групу ризику.

Як проявляється гепатит?

Збільшенням печінки (це можна побачити на УЗД), болем і відчуттям важкості під правим ребром, розладами травлення, жовтяницею і свербінням шкіри, підвищенням температури тіла, нудотою, блювотою, потемнінням сечі і знебарвленням випорожнень, загальною слабкістю та зниженням працездатності. Гепатит може мати безсимптомний перебіг або симптоми можуть бути слабко вираженими. Через це вірусні гепатити називають «лагідними вбивцями». Джерело інфекції — хворі на гострі і хронічні форми захворювання, а також носії вірусів.

Як уникнути інфікування?

● При відвідуванні гінеколога для вашої ж безпеки придбайте одноразовий оглядовий набір і стерильні рукавички.

● Ніколи не користуйтесь чужими бритвами, станками, зубними щітками та іншими предметами, на які може потрапити кров інфікованої особи.

● Уникайте випадкових статевих контактів, користуйтеся презервативами.

● Надаючи першу медичну допомогу постраждалим з кровотечею, не забудьте одягнути гумові рукавички.

● Вакцинуйтеся від гепатиту В. Вакцина захистить від інфікування вірусом гепатиту В та D (який розмножується у клітинах печінки, лише якщо там вже"прижився" вірус гепатиту В) на 5−8 років.

Що робити, якщо дізналися, що хворіє хтось із рідних?

Хворих та носіїв не потрібно ізольовувати, створювати для них особливі умови праці, обмежувати або відстороняти від навчання, роботи тільки тому, що вони інфіковані. Хворі та інфіковані можуть прожити довге життя. Тривалість життя хворого на гепатит В або С чи ВІЛ-інфекції залежить від того, наскільки швидко прогресує захворювання. Це, своєю чергою, залежить від способу життя, який веде людина.

Схожі новини