Передплата 2024 «Добрий господар»

У новій громаді — оновлена школа

Жовтанецька ОТГ насамперед подбала про навчальний заклад

Жовтанецька об’єднана територіальна громада Кам’янка-Бузького району утворилася наприкінці 2015 року, об’єднавши 12 сіл із понад десятьма тисячами населення. Громади не було у Перспективному плані, але сільські голови трьох сільських рад вирішили виборювати права на її створення.

Головним аргументом на користь об’єднання стали фінанси. Адже три сільські ради — Жовтанецька, Великоколоднівська та Вирівська, які утворили ОТГ, віддавали у бюджет Кам’янка-Бузького району 10 млн. грн., звідки їм повертали менше одного мільйона.

Як господарює ОТГ після створення, які має успіхи і проблеми? Кореспондент «ВЗ» вирушила у прес-тур у Жовтанецьку об’єднану територіальну громаду. Його організував Офіс реформ у Львівському відділенні Асоціації міст України в рамках проекту USAID «ПУЛЬС-Децентралізаційний марафон».

На початку — про фінанси. Голова Жовтанецької ОТГ Ярослав Деркач розповів, що за час створення ОТГ власні надходження за рік виросли з 13 млн. грн. до 23−24 млн. грн., загальний бюджет — з 46 до 54 млн. грн. «Об'єднана територіальна громада дає місцевому самоврядуванню такі можливості, яких воно ніколи не мало раніше», — наголошує її очільник. Тут уже встигли освітлити більшу частину населених пунктів, встановивши енергоефективні ліхтарі, відремонтувати чимало доріг, реконструювати школи, ФАПи, Народні доми. Створили власну пожежну команду. Тепер тут є власна швидка допомога, яка оперативно реагує на виклики. (Щоправда, із лікарями мають проблеми. Не хочуть медики їхати працювати на село. Хоч пропонують їм гідну зарплату, від 10 тисяч гривень, і житло). Допомагають із місцевого бюджету малозабезпеченим людям, яким необхідна допомога. Загалом торік в інфраструктуру ОТГ вклали 10 млн. грн. Цього року планують вкласти ще більше.

Найбільшою проблемою для ОТГ Ярослав Деркач вважає дороги. А найбільшим здобутком, котрим пишається ОТГ, є опорна школа (Жовтанецький навчальний виховний комплекс «Загальноосвітній заклад І-ІІІ ступеня — дошкільний заклад»).

Опорна школа розташована у центрі великого села Жовтанці. Вражає своїм гарним і яскравим фасадом. У школі навчається 400 дітей. В опорній школі громада поміняла усі вікна на енергоощадні, утеплила стіни, дах, цоколь, зменшивши затрати на опалення до мінімуму. Як результат, навіть узимку у класах відчиняють вікна. Торік для школи закупили обладнання на понад 900 тис. грн. Цього року планують закупити ще на таку ж суму. Голова ОТГ наголошує, дбатимуть не тільки про одну школу, а й про інші навчальні заклади. Щоправда, одну — у селі Печихвости — доведеться закрити, бо недостатня кількість дітей. Але приміщення школи не пустуватиме — відкриють дитячий садок, бо з дошкільними закладами в ОТГ мають проблеми. Але, як наголошує Ярослав Деркач, якщо буде потреба, школу знову зможуть відновити. Школярів зі села довозитимуть в опорну школу. Проблем із довезенням немає, адже у розпорядженні громади п’ять шкільних автобусів, один із яких теж придбала громада спільно з областю.

Голова ОТГ разом із завідувачем відділу освіти ОТГ Іриною Вус та директором опорної школи Жанною Король показали нам школу. Обладнані за сучасними вимогами кабінети інформатики, фізики, хімії, біології, географії, математики та трудового навчання. «Плануємо закупити інтерактивну панель і ще одну інтерактивну дошку, облаштувати лінгафонний кабінет», — розповідає Жанна Король.

Вчитель фізики і астрономії Галина Герболка, яка працює в Жовтанецькій школі понад двадцять років, із захопленням демонструє зі своїми учнями нові прилади. «У свій кабінет ми отримали магнетизм, комплект з механіки. Є прилад, який демонструє закон збереження імпульсу, та прилад для вивчення закону Архімеда. Тепер маємо сполучені посудини, кулю Паскаля, якою, певно, востаннє користувалася ще в інституті, коли навчалася. Є комп’ютер, проектор. Отож можемо проводити повноцінні лабораторні роботи», — каже Галина Герболка.

У школі дбають і про фізичне здоров’я школярів — обладнали спортивний зал. На першому поверсі є зал для занять з карате. Мають чудовий актовий зал, у якому займаються діти у гуртках.

Один із куточків школи, який досі не використовували, вирішили переобладнати у «куточок тиші», де можна буде перепочити у спокої серед гамору школи, почитати книжки. Там уже встановили дерев’яні стелажі, які виготовили вчителі. Діти розфарбують їх у кольори веселки. Підлогу застелять м’яким килимком та розкладуть пуфики.

Жанна Король розповідає: «На полицях стоятимуть книги українських сучасних авторів, які, на жаль, не завжди знайдеш у сільських бібліотеках. Наше завдання — виховувати відповідальність у наших дітей. Ми не записуватимемо, хто які книги бере читати. Тим паче, обмін книжками давно популярний у світі».

Наповнять бібліотеку самі учні: «Для учнів цей простір — гарна можливість перепочити, зібратись з думками чи обмінятись ідеями, почитати книги, які не входять у шкільну програму», — каже голова учнівського парламенту школи Оксана Мриглоцька.

Кам’янка-Бузький район

Схожі новини