Передплата 2024 «Добрий господар»

Найбільша у світі колекція «електричних» банкнот — у хмельницького журналіста!

Йому вручили диплом Книги рекордів України

Напередодні професійного свята — Дня журналіста — особливу нагороду отримав кореспондент газети «Перспектива» Хмельницької атомної електростанції Олександр Шустерук. Йому вручили диплом Книги рекордів України як власнику «Найбільшої у світі колекції грошових знаків за тематикою «Електроенергетика». Адже він зібрав 154 банкноти та монети, що перебували та перебувають в обігу у 52 країнах світу!

Олександр Шустерук
Олександр Шустерук

На них зображені ядерні реактори та сонячні модулі, вітрові установки та лінії електропередач, теплові та гідроелектростанції. Також на окремих грошових знаках можна побачити портрети дослідників різних напрямів електроенергетики, тематичну символіку. Є в колекції журналіста і пам’ятна монета «Атомна енергетика України» номіналом 2 гривні, яка з’явилася в обігу 2004 року. На реверсі монети на тлі корпусу атомного реактора символічно зображено у вигляді паливних каналів 15 ядерних реакторів (за кількістю їх в Україні), два з яких відзначені паростками і символізують нові енергоблоки.

Серед «паперових» грошей особливо цінна ізраїльська банкнота номіналом 5 лір 1968 року випуску, на якій зобразили Ядерний дослідницький центр «Нахаль Сорек», розташований біля населених пунктів Пальмахим і Явне. Тут міститься перший в Ізраїлі ядерний реактор. На її аверсі красується Альберт Ейнштейн — один з найвизначніших фізиків ХХ століття, лауреат Нобелівської премії 1921 року і… член Наукового товариства імені Шевченка.

— У Польщі дуже шанують Марію Склодовську-Кюрі — французького науковця польського походження, яка стала першою жінкою, що здобула Нобелівську премію, і першим двічі лауреатом цієї нагороди. Цю премію з фізики вона одержала разом із чоловіком П’єром Кюрі за відкриття двох радіоактивних елементів — полонію та радію, — розповідає Олександр Шустерук. — У 1989 році її портрет прикрасив польську банкноту номіналом 20 тисяч злотих. На реверсі грошового знака можна побачити перший польський дослідний ядерний реактор «Єва», введений в експлуатацію у 1958 році. Зараз він не діє, ядерні дослідження проводяться на іншому реакторі, «Марія», названому на честь Марії Склодовської-Кюрі. Французи ж цю героїню та її чоловіка П’єра свого часу розмістили на банкноті номіналом 500 франків.

У Бельгії розташована найбільша у світі споруда, яка уособлює емблему атома, — Атоміум. Її у 1964-му зобразили на реверсі банкноти номіналом 20 франків. І такий грошовий знак у колекції Олександра Шустерука є.

Хмельницька область

Схожі новини