Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Черницька школа: бути чи не бути?

  • 17.05.2018, 19:00
  • 2 841

У селі Черниці Миколаївського району вже чотирнадцятий рік триває будівництво середнього загальноосвітнього закладу

У селі Черниці Миколаївського району вже чотирнадцятий рік зводять нову школу. Зараз діти вчаться у приміщенні, побудованому ще 1931 року, за часів Польщі! Воно розраховане на невелику кількість школярів — близько трьохсот, а зараз там навчається майже п’ятсот дітей із трьох довколишніх сіл. Учнів початкових класів шкільний автобус відвозить на уроки в інший корпус у сусідньому селі Пісочній. Спортзалу у старій школі немає, для його облаштування бракує приміщення. Уроки фізкультури проводять надворі. Коли дощить або холодно, учителі змушені займатися з дітьми в коридорах. Немає роздягальні, та й їдальні також…

Нова школа у Черниці конче необхідна! Питання її будівництва постало ще наприкінці 80-х років минулого століття. Тоді пообіцяли допомогти з коштами колгосп та склозавод села Пісочної. Проект передбачав велику будівлю зі спортзалом, басейном, їдальнею та іншими потрібними приміщеннями. Неподалік старої школи з’явився будмайданчик, залили 90% фундаменту. Однак через брак коштів проект закрили. Натомість зробили одно- й триповерхову прибудови до старої школи.

Знову за будівництво взялися 2004 року. Відкриття школи планували на ІІІ квартал 2006 року. Але знову виникли проблеми з фінансуванням.

У 2010 році почали допомагати бельгійці. Було реалізовано українсько-бельгійський проект «Будуймо разом — будуймо заради майбутнього». Завдяки цьому відкрили свердловину та водонапірну вежу. Це був неабиякий поступ, що покращив умови в діючій школі. 2011 року з держбюджету виділили 4 млн. грн., що дозволило продовжити зведення школи. Натомість 2012-го будівництво знову призупинили.

Журналіст «ВЗ» була очевидцем цих подій: і у наступні роки роботи велися час від часу, знову ж таки через брак фінансування.

«Коштів було недостатньо, напевно, тому, що досі освітні реформи в Україні займали не перші позиції в порядку денному, — пояснює ситуацію директор Черницького закладу загальної середньої освіти Роман Качмар. — Однак зараз і районна, і Львівська обласна держадміністрації зацікавлені в завершенні добудови. Намагаємося спільними зусиллями зробити все, щоб школярі й учителі змогли нарешті вчитися й працювати в нових комфортних класних приміщеннях. Сподіваємося, вдасться це зробити якомога швидше».

Староста сіл Пісочної, Черниці та Надітичів Оксана Струк розповіла: «Звісно, працюємо над добудовою. Робота триватиме». Те сааме обіцяє й голова Розвадівської ОТГ Роман Сидор: «Замовником цього проекту призначено не Розвадівську ОТГ, а Управління капітального будівництва Львівської ОДА. Найближчим часом планується виконати низку робіт. Львівська ОДА виділила на завершення будівництва 5,5 млн. грн. Уже близько 80−90% усіх робіт зроблено. Хочемо, перш за все, завершити роботу з дванадцятикласними приміщеннями. Їдальню, спортзал, майстерні доведеться доробляти згодом. Відтак плануємо зробити Черницьку школу опорною, оскільки її відвідують учні з трьох сіл. Таким чином, установа матиме більше можливостей для отримання сучасного обладнання».

Ольга Мацьків

Схожі новини