Передплата 2024 «Добрий господар»

День матері став державним святом завдяки Союзу українок

Вперше День матері гучно відзначили в Америці

У другу неділю травня Україна святкує День матері. Вшановуємо найдорожчу для кожного людину — жінку, яка дала нам життя. Квітами чи просто добрим словом дякуємо за недоспані ночі, материнську молитву й турботу. Бо хто ж іще так над нами труситься до свого останнього подиху, як не ненька?.. Звідки саме День матері прийшов у наш календар і наскільки міцні українські традиції — про це у розмові з головою Волинської громадської організації Союзу українок Любов’ю Ганейчук.

Вперше День матері гучно відзначили в Америці, — розповідає Любов Максимівна. — І заслуга у цьому Анни Джарвіс, яка домагалася гідного вшанування материнства. 1914-го тодішній президент США Вудро Вільсон підписав постанову Конгресу, офіційно оголосивши другу неділю травня національним Днем матері. Пізніше свято підтримали українки Канади та США, і коли був заснований Союз українок, почали відзначати його у Галичині. Тоді свято підхопила вся Західна Україна. День матері святкували щорічно, аж до 1939-го. А тоді радянська влада заборонила й організацію, і саме свято, якому на зміну прийшло комуністичне 8 Березня. Національне затишшя зберігалося аж до проголошення незалежності України. Тоді відродився й Союз українок.

Очолила його дисидентка Атена Пашко — дружина політв’язня СРСР, голови Народного руху України В’ячеслава Чорновола. Волинський відділ був створений у 1991-му, і від початку й донині він діє під керівництвом Любові Максимівни Ганейчук.

Відзначення Дня матері на державному рівні було однією з головних ініціатив союзянок. І 1999-го, за президента Леоніда Кучми, вони домоглися проголошення свята державним.

— Чому саме День матері так шанований нашими предками? — запитую.

— Бо все від матері — і слово, і пісня, і молитва. «Мати» і «Боже» — ті слова, що людина говорить найперше у хвилини радості та горя. Це берегиня сім’ї, роду. Не випадково це свято часто випадає на неділю «жінок мироносиць». І взагалі, травень — це місяць Пречистої Діви Марії. Але ще у дохристиянські часи в Київській Русі було свято Лади, яке вшановувало жінку. Зрештою, сьогодні День матері визнає і святкує весь цивілізований світ! — наголошує Любов Максимівна.

Із союзянками у другу неділю травня вона обов’язково ходить у луцький Свято-Троїцький собор на Службу Божу. Тоді разом відвідують у пологовому будинку породіль, що в цей день стали мамами. Колись ще й дарували немовлятам золоті хрестики (нині організація щедрого спонсора на такі презенти коштів не має). І неодмінно збираються усі разом у світлиці, аби почитати поезію та поспівати пісень, присвячених матері. А ще з гордістю приймають квіти від своїх дітей.

А як святкують День матері у світі? У США прийнято носити на одязі гвоздику. Якщо вона кольорова — значить, мама жива, якщо біла — то це вшанування померлих. Таку ж традицію перейняли австралійці та японці. Британці ж традиційно вітають мам тортиками, прикрашеними дванадцятьма кульками марципанів. В австрійських ресторанах з’являються спеціальні страви до Дня матері.

А в Туреччині, у місті АфйонБашмакчі, мамів вшановують 52 рази на рік — кожної п’ятниці. Бо здавна чоловіки дозволяли дружинам відвідувати неньку лише цього дня. Там щоп’ятниці майже всі магазини закриті!

Схожі новини