Передплата 2024 «Добра кухня»

«Малюю те, що відчуваю у певний момент. А не те, що продається…»

Модна львівська художниця Олена Онуфрів поділилась секретом свого успіху

Її картинами можна… лікуватися. Така собі кольоротерапія! Олена Онуфрів — модна львівська художниця. Дружина скульптора Володимира Цісарика (його найвідоміша скульптура — Леопольда фон Захер-Мазоха, біля якої гуртуються туристи). Ми познайомилися з Оленою декілька років тому. Тоді у подружжя був лише один синочок, Григорчик. Півтора року тому у родині народився ще один син — Петро. Я розпитала Олену, як їй вдається поєднувати роботу та домашні клопоти, а також чи змагається творче подружжя між собою у мистецькій першості.

«Рік тому я їздила до Італії, — розповідає Олена. — Ми об’їздили машиною чи не усі містечка та села. Багато ходили пішки, у гори… Дотепер вимальовую ці пейзажі та узбережжя — все те, що мене вразило і надихнуло…

Художниця любить блукати італійськими двориками
Художниця любить блукати італійськими двориками

А надихнути на творчість може будь-що. Нещодавно це був букет гортензій у рожевому кольорі, який в Іnstagram запостила моя знайома… Хочу намалювати велику круглу картину з гортензіями. Назовні будуть теж квіти виходити, але дрібніші. Почала малювати метеликів. Буває, про щось поговориш, виникає збірний образ — і його вже хочеться малювати".

На запитання, чи змагається Олена у творчості з чоловіком, лише усміхається: «Ні. У кожного своя кухня». До речі, Володимир Цісарик нещодавно повернувся з Китаю. У делегації були скульптори зі всього світу. Львівський митець буде проектувати скульптуру для китайського парку…

А ось про діток Олена Онуфрів може розповідати годинами. «Григорчик дуже любить малювати, — каже мама. — Напевно, буде художником (усміхається. — Авт.). У мене в дитинстві не було такої пристрасті до малювання, як у нього в його сім років. О сьомій ранку встає і береться за малювання. Приходжу ввечері з майстерні, він ще малює. Вимальовує за тиждень пачку паперу, який йому тато купує. В основному малює фломастерами та гелевими ручками. Фарбами не малює». «Копіює вас?» — допитуюсь. «Був період, він лаванду малював, як мама. Казав, це шовк…

Може подивитися мультики і малювати героїв, які його надихають. Григорчик також займається плаванням і карате. Було б добре, щоб розвивався і у цьому напрямі".

Розпитую у мисткині, скільки коштують її роботи. «Наразі ціни не піднімаю, — каже. — Замовлень маю багато. Кого цікавить вартість картин, нехай пишуть «у приват». Скажу лише, що мої роботи не дорожчі за 5 тисяч євро.

Є багато нюансів, ціна залежить, зокрема, від розміру". «Ви ще не втомилися від квітів? Їх у вашому житті так багато», — кажу. «Раз на рік знаходжу щось нове. У тих же квітах бачиш нові фрагменти. Світло впало так чи по-іншому.

Квітів забагато не буває...
Квітів забагато не буває...

Якщо «приїсться», перестану малювати. У Капрі, що в Італії, ми 14 кілометрів тільки сходами пройшли. Запам’ятовую все — не тільки екзотичні квіти на деревах, а й запах повітря, вітру з моря, яким було сонце — пекучим чи, навпаки, приємним. Ці емоції закладаю у картини. Малюю те, що відчуваю у певні моменти. А не те, що класно продається (усміхається. — Авт.). Можливо, це і є секрет маленького успіху".

Олену Онуфрів визнали однією з 50 найвпливовіших жінок Львівщини. Для неї це було сюрпризом. «Не знала, що буду отримувати нагороду, — каже. — Я рідко ходжу на якісь заходи. Бракує часу, бо багато працюю, вдень по 4−5 годин. А ще є море організаційних питань, які стосуються нашого бренду Couture de Fleur…».

Подружжя виходить на Дубайський ринок. Торік в ОАЕ Олена разом із чоловіком організували спільну виставку робіт в одній відомій галереї.

Фото з архіву Олени Онуфрів

Схожі новини