Передплата 2024 «Добрий господар»

«Ревізор» на ваш двірець!

Міністр інфраструктури Володимир Омелян проінспектує усі вокзали в Україні. Зайде додому і до керівників Укрзалізниці…

Нарешті «високі начальники» звернули увагу на вокзали в українських містах. Міністр інфраструктури Володимир Омелян висловив різке невдоволення станом інфраструктури залізничного вокзалу у Миколаєві та попередив керівництво ПАТ «Українська залізниця» про інспекцію усіх (!) вокзалів у країні. Про це міністр заявив під час робочої поїздки до Миколаївської області, повідомляє прес-служба Мінінфраструктури.

«Я відверто незадоволений станом вокзалу у Миколаєві. Рік минув, а позитивних змін немає. Міністр має двічі приїжджати на вокзал, двічі „насолоджуватися“ його станом. Усі ці пояснення, мовляв, „у нас не виходить його привести до ладу“, — це неприпустимо! Я хочу попередити керівництво Укрзалізниці, що ми проінспектуємо усі вокзали в Україні, а потім зайдемо до керівників Укрзалізниці додому і подивимось, як живуть вони, і порівняємо, наскільки це співвідноситься з тими умовами, у яких перебувають люди на вокзалі. Я думаю, що у них вдома більше порядку і зовсім інший стан санвузлів», — заявив міністр.

За словами Володимира Омеляна, Укрзалізницею передбачено 26 млрд. гривень капітальних інвестицій: «Одним із проектів якраз може стати ремонт вокзалу у Миколаєві. Але це має бути спільна робота Укрзалізниці, керівництва міста і очільника вокзалу. Вокзал — це обличчя міста, Миколаїв вже давно вимагає сучасної споруди, яка відповідатиме духу міста і матиме оптимальне функціональне навантаження».

«За рахунок того, що нам вдалося побороти корупційну складову у розподілі вагонного парку Укрзалізниці, компанія щомісяця додатково акумулює 300 млн. грн., а за рік це буде більше, ніж 3,5 млрд. грн. Ми домовилися, що ці кошти підуть саме на інфраструктуру — на колію, на вокзали. Тому фінансування цього року буде», — додав міністр.

У Львові ситуація не краща. Відомо, що вокзали — це як окремий світ. Є тут і «смотрящі», і «свої» злодії… Навіть таксисти працюють ті, яким дозволили таксувати біля вокзалу. Стороннім на площу Двірцеву зась! З одного боку є «фасадна» сторона: поїзди, пасажири, графік… А є зворотний бік. Наприклад, у Львові площа Двірцева має жалюгідний вигляд. Особливо вражає розбита бруківка — її першою бачать ті, хто «переступає поріг» міста…

Улітку життя на вокзалах вирує, адже чимало людей їде на відпочинок. Буквально днями на львівському вокзалі виникла надзвичайна ситуація. На головному вокзалі міста перестало працювати інформаційне табло. Графік поїздів «завмер» о 16.44. Почалася паніка. Пасажири не знали, як отримати інформацію про перон, прибуття чи відправлення поїздів.

У Львові «полетіло» інформаційне табло. Почалася паніка... Фото зі сторінки у «Фейсбуці» Ігоря Зінкевича
У Львові «полетіло» інформаційне табло. Почалася паніка... Фото зі сторінки у «Фейсбуці» Ігоря Зінкевича

Біля довідкової служби вишикувалася величезна черга — осіб 50. Не працювало табло протягом декількох годин…

Тим часом чиновники «сплять і бачать» площу Двірцеву оновленою. Про її реконструкцію говорять не перший рік! Нарешті оприлюднили проект реконструкції. Планують впорядкувати громадський транспорт, збільшити кількість зупинок і навіть кількість трамвайних маршрутів до вокзалу. А ще розділити смуги для таксистів і для приватного транспорту. «Трансформують» і пішохідну зону… Сквер, що біля привокзальної площі, розширять, насадять рослин.

Досі багато говорили про паркінг під привокзальною площею. У проекті передбачено його перспективу — якщо знайдеться інвестор. Наразі на цій території може припаркуватися максимум двісті авто. Є пропозиція залишити і фонтан, що перед головним входом. Тільки зробити його більш сучасним і пересунути ближче до входу.

Я зателефонувала до в.о.керівника регіональної філії «Львівська залізниця» Зіновія Заньківа, аби запитати, чи чув він заяву міністра Омеляна і як може її прокоментувати. Секретарка сказала, що керівник зайнятий. Керівник прес-служби Львівської залізниці Андрій Везденко зауважив, що пасажирське господарство, тобто поїзди, вокзали є сферою відповідальності філії «Пасажирська компанія ПАТ Укрзалізниця». Це вертикально інтегрована структура, її керівництво у Києві (прізвища керівника цієї філії Андрій Везденко не знає). За несправне табло відповідає також філія «Пасажирська компанія ПАТ Укрзалізниця», у підпорядкуванні якої є вокзал…

А за туалети? Теж у Києві відповідальні сидять?

Схожі новини