Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Доступні ліки» рятують сімейний бюджет

«Пара, що хворіє на діабет 2-го типу та бронхіальну астму, може заощадити близько тисячі гривень на місяць», — підрахували у МОЗ

За рік кількість викликів екстреної допомоги з підозрою на інсульт чи інфаркт знизилася на 4,2%. Кількість викликів «швидкої» для людей з нападами бронхіальної астми — майже на 6%.

Збільшилася кількість пацієнтів з нормалізованим цукром у крові при діабеті 2-го типу — на 7%. На 2,6% знизилася кількість ускладнень у хворих на цукрицю. Цим результатам, вважають у Міністерстві охорони здоров’я, треба завдячувати програмі «Доступні ліки».

«Більше пацієнтів отримали доступ до регулярного лікування якісними препаратами, ефективність яких доведена. Програму «Доступні ліки» підтримує 91% населення, адже вона дозволяє заощадити кошти з сімейного бюджету. Наприклад, пара, що хворіє на діабет 2-го типу та бронхіальну астму, може заощадити близько тисячі гривень на місяць: на препаратах для лікування астми — 878 гривень 54 копійки, діабету 2-го типу — 87 гривень 98 копійок.

Завдяки референтному регулюванню цін (вартість препарату не повинна перевищувати середню ціну у п’яти сусідніх країнах Європи) на деякі групи препаратів ціна знизилася на 60%. У середньому всі виробники знизили ціни на чверть, що дало їм змогу долучитися до програми відшкодування. Пацієнти повернулися до своїх лікарів. Тепер люди з хронічними хворобами регулярно консультуються щодо стану здоров’я з фахівцями, отримують рецепт на потрібні ліки і забирають препарати в аптеці безкоштовно або за невелику доплату. Коли оберуть своїх сімейних лікарів і терапевтів, зможуть отримувати ліки за програмою від них", — каже в. о. міністра Уляна Супрун.

До програми долучилася кожна третя українська аптека. Сьогодні за цією програмою відпускають 184 препарати для лікування серцево-судинних захворювань, 43 — діабету 2-го типу та 12 — бронхіальної астми.

Схожі новини