Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

І у 18 років можна стати успішним

Молоді люди й самі працюють, і своїх друзів вчать заробляти

18-річна Ольга Охрімчук жодного разу не задумувалася про те, щоб їхати працювати за кордон. Дівчина навчається у Львівському коледжі транспортної інфраструктури і паралельно працює у громадській організації

«Ангелик», яка, окрім рекрутингу, займається організацією різноманітних свят. Дівчина гарно співає, була ведучою, сценаристом, режисером заходів. Організовувала дитячі табори, конкурси, працювала на дитячій залізниці. Зараз основна діяльність — в «Ангелику», який займається організацією свят. Молоді люди також працюють над організацією позашкільної освіти.

Оля бере участь у тренінгах, щоб удосконалювати себе. Усі гроші на навчання й тренінги заробляє сама.

Про свій успішний досвід Оля Охрімчук розповіла під час Марафону актуальних професій, який нещодавно відбувся у Львівському міському центрі зайнятості.

Оля Охрімчук і Данило Морчуків розповідають, як у 18-ть можна добитися успіху
Оля Охрімчук і Данило Морчуків розповідають, як у 18-ть можна добитися успіху

Того дня сюди завітали понад 600 львівських юнаків і дівчат, які готуються зробити свій перший кар’єрний крок. На заході, який відбувся з ініціативи обласної Служби зайнятості під гаслом «Живи і працюй в Україні», ставили за мету ознайомити шкільну молодь з особливостями роботи фахівців, котрі користуються на регіональному ринку праці підвищеним попитом. Про свої перші здобутки розповідали молоді люди, які опанували той фах, який приносить їм і гроші, і задоволення.

Також під час Марафону показували, як декорувати пряники, плести розкішні коси, сервірувати стіл, готувати смачні коктейлі, штукатурити, вимірювати тиск, надавати першу медичну допомогу тощо. Сім навчальних закладів розповіли про свої освітні послуги, а представники підприємств («Рітейл Україна», «Бадер Україна», «ВІП-Альянс», «Дністер», «Львів Електротранс», «Ангелик») інформували про специфіку виробничої діяльності та можливості працевлаштування.

Міні-майстер-клас із сервірування святкового столу показали учні училища торгівлі і сфери послуг. У цьому закладі навчають студентів, зокрема, як зустрічати й обслуговувати клієнтів. Львову, і якому розвивається туристична сфера, такі фахівці потрібні.

Оленка та Уляна — майбутні кондитери. Вправно прикрашають великодню випічку. Кажуть, робити таку красу неважко, треба лише мати бажання. Орест показує, як правильно шпаклювати поверхню. Сьогодні це прибуткова професія. Студент Львівського художнього училища Орест Кузьма каже, вчитися нескладно, а фах будівельника можуть опанувати як хлопець, так і дівчина.

Зарплата у будівельників непогана — на початку від 10 тисяч гривень. «Загалом старшокласникам презентували 25 професій, — розповів директор Львівського обласного центру зайнятості Василь Барилюк. — Ми запросили на зустріч з молоддю викладачів і майстрів професійно-технічної школи, щоб вони розповіли про навчальні можливості закладів освіти, підібрали абітурієнтів, поінформували про матеріально-технічну базу, культурне і спортивне життя своїх підопічних. А про перспективи працевлаштування хлопці та дівчата довідалися із виступів представників фірм і компаній, які мають потребу у персоналі, а також під час екскурсій на виробництва».

А тим часом…

У лютому 2018 року середня заробітна плата у Львівській області становила 7037 грн. Порівняно з лютим 2017 року, номінальна заробітна плата збільшилась на 28,7%, а реальна (з урахуванням інфляції) — на 13,1%. В Україні заробітна плата зростала повільнішими темпами: номінальна — на 26,1%, реальна — на 10,5%. Про це повідомили у Головному управлінні статистики у Львівській області. Найбільше заробляли у лютому 2018 року фінансисти і страхувальники (13 620 грн.); фармацевти (13 169 грн.); а найменше — працівники сфери тимчасового розміщування й організації харчування (4631 грн.), сфери адміністративного та допоміжного обслуговування (4773 грн.), сфери охорони здоров’я та надання соціальної допомоги (4807 грн.).

Фото автора і Львівського обласного центру зайнятості

Схожі новини