Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Ми змінюємося і йдемо у ногу з європейцями…»

Великодній декор — у моді

Усюди писанки, курочки, півники, зайчики, баранчики, котики… Квіткові композиції з такими елементами роблять оселю і подвір’я більш затишними та святковими в одне з найулюбленіших свят українців — Великдень.

На вхідні двері вішають великодній віночок, а у хаті на столі встановлюють пасхальну композицію.

«Ми рухаємося, змінюємося і йдемо в ногу з європейцями — німцями, ыталійцями, іспанцями. Ще кілька років тому не можна було собі уявити, що пасхальний декор буде настільки поширеним і у нас». Про це розповідає майстриня hand-made зі Львова Олена Приходько, за спостереженнями якої, люди стали чимраз більше прикрашати свої оселі. Починають із вхідних дверей, а потім декорують і помешкання.

В Олени роботи виходять вишукані і чарівні. Композиції на двері робить зі штучного матеріалу, щоб вони витримали дощ та інші примхи нашої погоди. Матеріали купує ті, що завозять до нас з Польщі, бо в нас такого не виготовляють Але Олена намагається, щоб і тут був присутній натуральний елемент декору.

Це дерев’яні ящички, зайчики, півники та інші фігурки з фанери. Поряд із ними є й квіти. При тому не завжди ті, які ми звикли бачити на Великдень, а троянди, ранункулюси (або лютики). Особливо були популярні композиції з лавандою.

Цьогоріч у моді — пастельні і ніжні кольори — пудрово-рожеві, блідожовті, розбавлені білою барвою. На такі композиції хочеться дивитися, ними хочеться милуватися.

«Це не повинно бути крикливо і разюче, — переконана Олена. — У всьому має бути гармонія — і в кольорі, і у формі».

Щоб святкування Пасхи було незабутнім і виглядало барвисто, майстриня пропонує змішати різні традиції — і наші, і європейські, щоб гарно прикрасити свою оселю. Але обов’язковими залишаються писанки і вербові гілочки…

Схожі новини