Передплата 2024 ВЗ

На аварійній дорозі Стебник-Трускавець встановили датчики

У разі нештатної ситуації вони перекриватимуть шлагбауми, які обмежать рух. У перспективі — будівництво нової дороги: через Медичі

На аварійній дорозі Стебник-Трускавець (поблизу провалля, яке сталося торік у вересні) — новації. Перед в’їздом у село Сілець і на виїзді з нього встановили шлагбауми. Про це «ВЗ» повідомили місцеві мешканці. Не зважаючи на небезпеки, рух цією дорогою триває. Про те, що означають ці шлагбауми, журналіст «ВЗ» розпиталася у директора департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА Руслана Гречаника.

«Ситуація на проваллі стабільна, його схили виположилися і руху земної поверхні немає, — запевнив директор департаменту. — Науковці нещодавно зробили моніторинг ділянки, що в зоні рудника № 2. Вердикт: чогось надзвичайного не передбачається. І після цього встановили сейсмодатчики для відслідковування активності земної поверхні. Крім того, ще торік ми планували встановити світлові датчики — аби вони передбачили коливання земної поверхні й автоматизовано перекривали дорогу. Зараз ми їх встановили. Відтак в разі чого будуть перекриватися ці шлагбауми і рух на дорозі буде обмежуватися. Таким чином намагаємося передбачити і запобігти, щоб щось, борони Боже, не сталося. У кінцевому результаті ці дорога, напевно, залишиться, як резервна. А основна дорога піде через Медичі. Зараз роблять проект, він має бути готовий на липень. На це будуть виділятися кошти з резервного фонду бюджету і розпочнеться будівництво».

Нагадаємо, провалля біля Стебника сталося ще торік, у ніч на 30 вересня. Перед тим у районі Дрогобича стався незначний підземний землетрус. Але через цей землетрус у селі Модричі Дрогобицького району утворилося провалля діаметром 300 метрів та глибиною до 50 метрів. Місцеві ЗМІ одразу забили на сполох: регіону загрожує техногенна катастрофа. Внаслідок провалу завалилося шість прольотів ліній електропередач. Дорога Стебник-Трускавець стала аварійною: з’ясувалося, що під нею — карстові пустоти. Дорога фактично «стоїть на повітрі», як місток, є небезпека для життя людей, які їздять по ній. Щоправда, за словами місцевих чиновників, жодної небезпеки для найближчого курортного Трускавця провалля не становило. Залишалося тільки здогадуватися, чи робилися ці заяви тільки заради того, аби не відлякати потенційних курортників…

Провалля одразу почали досліджувати фахівці Інституту «Гірхімпром», Держекоінспекції, учені Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. З’ясувалося, що земля провалилася на території ТзОВ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал». Начальник Держекоінспекції у Львівській області Микола Маланич розповів, що про ймовірність виникнення провалля знали ще десять років тому. Адже підприємство «Полімінерал», яке перейшло у приватні руки, не виконувало жодних приписів щодо усунення загрози, не проводило консервації та рекультивації карстових порожнин. Не допомогли звернення до прокуратури, СБУ, Фонду держмайна, відкриття кримінального провадження. Оскільки на «Полімінерал» надії не було, чиновники вирішили рятувати ситуацію своїми руками, тобто за кошти обласного і державного бюджетів. З обласної скарбниці було виділено кошти на моніторинг. Також допомагають у розв’язанні проблеми спеціалісти німецької фірми CUTEX.

Схожі новини