Передплата 2024 «Добра кухня»

“Краплі дощу протікатимуть через імена героїв Небесної сотні, що символізуватиме плач”

Меморіал Небесній сотні — не копія стелл радянського стилю, а робота з філософським змістом

У березні цього року на місці будівництва Меморіалу Небесної сотні (вулиця Кривоноса) закладуть символічний камінь. Після цього стартує будівництво пам’ятника у вигляді стіни-містка з прізвищами новітніх героїв України, які у 2013-2014 роках загинули на Майдані Незалежності у Києві. Про це повідомив “ВЗ” начальник управління архітектури та урбаністики Львівської міської ради Юліан Чаплінський.

Проект меморіалу (на фото) розробив львівський архітектор Андрій Лесюк у співавторстві зі своїми колегами - Марією Яструбчак, Христиною Пундак. Львівська міська рада обрала їхній проект на відкритому конкурсі, де свої роботи подали 25 фахівців з усієї України. Серед проектів були роботи і від архітекторів з окупованих регіонів — Луганської та Донецької областей.

Чимало експертів кажуть: проект Меморіалу Небесній сотні, який переміг у конкурсі, не надто вражає. Мовляв, це традиційна стелла в радянському стилі, з елементами монументалізму. Аналогічна радянська стелла є на вулиці Стрийській — Монумент слави. “Не сподобався проект, дуже банально! Нічого цікавого молоді архітектори не придумали, - розповідає архітектор Діана Труш. - Кого тепер здивуєш стеллою? Невже не можна було обрати на конкурсі кращий варіант?”.

Як сказав “ВЗ” Юліан Чаплінський, до проекту-переможця не має бути зауважень, оскільки на конкурс свої роботи подали чимало фахівців з України. Журі мало з чого вибрати і зупинилися на оригінальній ідеї, яка вписується у ландшафтне середовище вулиці Кривоноса — так звані Губернаторські вали.

За його словами, для меморіалу Небесній сотні вже відведено земельну ділянку, погоджено детальний план території.

Телефоную за коментарем до Андрія Лесюка, який є одним з архітекторів меморіалу. Відмовився коментувати закиди щодо радянщини проекту, мовляв зараз питання мусолять у політичній площині...

“Молоді архітектори Львова запропонували облаштувати сучасний громадський простір (там буде і Меморіал Небесній сотні. - Авт.) з мостиком через вулицю Кривоноса. Впевнений, нове місце стане не лише якісно облаштованим простором для львів’ян, але й гідним місцем пам’яті для наших Героїв, - розповів міський голова Львова Андрій Садовий.

На створення проекту меморіалу архітекторська група Андрія Лесюка витратила півтори місяці. Проект враховує усі поставлені завдання конкурсу - збереження парку, зелених насаджень, змістове та емоційне наповнення історичної події. Проект має бути виготовлений зі сталі кортен, яка, за словами переможців конкурсу, гармонійно вписується у навколишнє середовище.

“Особливість роботи - форма. Це міст, на якому будуть вирізьблені імена героїв Небесної Сотні. У дощову погоду краплі дощу протікатимуть через імена, що символізуватиме вічний плач за нашими героями. У сонячну погоду імена проектуватимуться на стіну, що символізуватиме світле майбутнє, до якого прагнули герої. Також за нашим проектом передбачено формування площі, яка нагадуватиме рану, та символізуватиме вічну рану в історії нашої держави і наших серцях”, – розповіла на брифінгу архітектор Христина Пундак.

Начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко додала: “Робота архітекторів під керівництвом Лесюка, з одного боку, є лаконічною і мінімалістською. Проте має велике емоційне навантаження. Це стежка як шлях на Голгофу. Проект добре вписується в історичне середовище і ландшафт території”.

Схожі новини