Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Стефан Хміль: «Ми допомагаємо пізнати щастя материнства»

Буває так, що радість материнства та батьківства є неможливою через безпліддя.

Чому багато жінок не можуть стати матерями? Що робити тим, кому медики поставили цей невтішний діагноз? На ці та інші запитання відповідає Стефан Володимирович Хміль — лікар вищої категорії, заслужений діяч науки і техніки України, доктор медичних наук, професор кафедри акушерства і гінекології ТДМУ, віце-президент Європейської асоціації (Франція), президент Всеукраїнської асоціації менопаузи та репродуктивного здоров’я жінки, Член Європейської асоціації репродукції людини та ембріології, Української асоціації репродуктивної медицини, директор медичного центру «Клініка професора Стефана Хміля» у Тернополі та Львові.

— Стефане Володимировичу, коли бездітним подружнім парам слід звертатись до лікарів?

— Відповідно до рекомендацій ВООЗ, потрібно передбачити безпліддя та негайно розпочати обстеження і лікування, якщо бажана вагітність не настає протягом одного року за умови нормального статевого життя без використання будь-яких засобів контрацепції. Для жінок віком від 35 років цей період скорочується до шести місяців. Кожна 5-6 пара у світі стикається з цією проблемою, яка призводить до зменшення народжуваності, негативно впливає на сімейні стосунки.

— В яких випадках звертаються пацієнти у ваш медичний центр?

— Причин, що перешкоджають подружнім парам зачати дитину, є дуже багато. Це, зокрема, проблеми із жіночим здоров’ям: запальні захворювання органів репродуктивної системи, ендокринні розлади тощо.

У суспільстві дуже часто побутує думка, що основною причиною безпліддя у сім’ї є жінка. Але сьогодні наукові дослідження свідчать про те, що у 50% випадків причинами бездітних сімей є проблеми зі здоров’ям чоловіків. Тому сучасна репродуктивна медицина все більше зорієнтована на усунення порушень проблем батьківського геному.

Причин чоловічого безпліддя є дуже багато: як наслідок перенесених захворювань сечостатевої системи, особливо тих, які передаються статевим шляхом, ендокринна дисфункція, генетичні чинники тощо. Екологічні фактори, систематичний прийом алкоголю, куріння, неправильне харчування, нервове та психічне виснаження також не сприяють збереженню чоловічого здоров’я.

Сьогодні рівень розвитку допоміжних репродуктивних технологій у світі дуже високий, постійно з’являються новітні методи, які допомагають виявити чимало генетичних захворювань. Допоміжні репродуктивні технології — це не лише спосіб подолання різноманітних форм чоловічого та жіночого безпліддя, а й профілактика та лікування спадкових захворювань за допомогою преімплантаційної молекулярної діагностики та клітинних технологій, що стрімко розвинулися протягом останнього десятиліття. Всі сили вчених репродуктивної медицини та фармації спрямовані на основну мету — наукових розробок і винаходів для народження пацієнтами здорових дітей.

— Чи використовують прогресивні методи лікування безпліддя у вашій клініці?

— Впровадженням новітніх технологій відповідно до рівня світових стандартів займається наш медичний директор лікар-акушер-гінеколог, репродуктолог Марія Стефанівна Хміль. Вона є членом Європейської асоціації репродукції людини та ембріології, Української асоціації репродуктивної медицини, регулярно проходить стажування у провідних європейських клініках, має чималий практичний досвід.

Пропонований спектр допоміжних репродуктивних технологій (ЕКЗ (екстракорпоральне запліднення), ICSI, IMSI, PICSI, TESE та PGD (передімплантаційна генетична діагностика), спеціальні програми донації ооцитів та сперматозоїдів, сурогатного материнства та кріозберігання біологічного матеріалу) має наукове та практичне підґрунтя. Для оцінки ризиків генетичних аномалій у зародка застосовуються передові методи, які ґрунтуються на дослідженнях ембріона. Ці методи не тільки збільшують ефективність лікування безпліддя, а й показані при порушеннях в генотипі пари, знижують ризик викиднів і народження дітей з генетичними відхиленнями.

— У чому суть нині популярного відкладеного материнства?

— Сучасна жінка, перебуваючи на піку кар’єри, нерідко прагне відкласти вагітність. Однак з віком резерв знижується, шанси зачати дитину зменшуються. Таким жінкам пропонуємо зберегти яйцеклітини методом кріоконсервації ооцитів для майбутньої успішної вагітності. Фахівці клініки постійно вдосконалюють свої навики на всеукраїнських та світових семінарах, проводять наукові дослідження, виконують кандидатські та докторські дисертації. Тому до нас звертаються пацієнти не лише з України, а й з усього світу: Італії, Бельгії, Польщі, Ізраїлю, США, Канади, Грузії та багатьох інших країн.

— Що б ви порадили парам, перед якими постала проблема безпліддя?

— Не потрібно гаяти дорогоцінний час. Слід одразу ж звернутися до кваліфікованих фахівців. Адже щасливі батьки більш ніж 5000 немовлят, народжених за допомогою репродуктивних технологій та спеціалістів нашої клініки, вчасно розпочали лікування, що й сприяло народженню здорових дітей.

м. Львів, вул. Бучми, 22

(032) 232-83-30, (067) 350-61-00

www.khmilclinic.lviv.ua

АЕ №283386 від 03.04 2014 р.

м. Тернопіль, вул. Шептицького, 1-Б

(067) 580-0-580, (035) 243-12-07

www.khmilclinic.com.ua

АГ №598036 від 15.03 2012 р.

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ’Я

Схожі новини