Передплата 2024 «Добрий господар»

«Усі мої діти здорові. І це найбільше багатство»

Після діагнозу «безпліддя» Олена Романюк народила вже 11-ту дитину

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Після одруження Олена Романюк із Волині та її чоловік із нетерпінням чекали на народження первістка. Але медики сказали молодичці, що у неї - безпліддя.

Так тривало два роки. Олена та Олександр віри­ли, що лелека ще колись прилетить і до них. Жінку турбу­вали сильні болі в животі, тому зверталася по допомогу до лі­карів і в Ратному, де жила, і до Луцька їздила. Але вердикт всю­ди був той самий… Не могла у це повірити, адже сама з бага­тодітної родини. У її батьків — 10 дітей і вже є… 80 онуків! А рід­на сестра Олени народила 14 ді­тей.

«Я лікувалася, — каже Олена. — Мені навіть пропонували зро­бити операцію, але я відмови­лася. Ми з чоловіком молилися Богу, аби він нам допоміг. Дя­куючи Богу й лікарям, зараз ми маємо діток. Найбільше багат­ство — те, що всі здорові».

13 років тому народилася їхня донечка Катруся. А наступ­ного року ще одне дитятко. Че­рез рік — іще… Донедавна у ро­дині Романюків було десятеро дітей. А 17 травня 34-річна Оле­на народила одинадцяту дитин­ку. Дівчинку назвали Лілею.

«Ми виховували десятеро ді­ток: п’ять дівчат і п’ять хлопців. І от Бог дав нам одинадцяту дити­ну. Було порівну, а зараз дівчата перемагають. Хлопці жартома сердяться, але менший син ска­зав: «Мамо, ти ще три хлопчики народиш», — каже Олена.

У родини Романюків є вели­ке господарство: шість гектарів землі, на якій ростуть саджан­ці самшиту, туї, лохини та інших рослин. Усю роботу і вдома, і на землі Романюки роблять ра­зом. «Чоловік допомагає мені, а я — йому, — каже Олена. — Ді­ток привчили до порядку. Ста­раються самі прибирати. Стар­ші можуть зварити їсти та наглянути за меншими… У мене п’ятеро школярів. Оскільки за­раз складна ситуація з навчан­ням, і дітям довелося вчитися за планшетами, то мушу бути вимоглива і все контролювати: чи вивчили вірш, чи знають та­блицю множення».

Схожі новини