Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Вінницьке сало подорожчало на 20 гривень, теляча шинка не дешевшає

Журналіст «ВЗ» відвідала продуктовий ринок, щоб дізнатися, чи подешевшали харчі після свят.

Свята закінчилися, але ціни на продукти харчування вперто не хочуть входити у буденний ритм. Такий висновок можна зробити з відвідин продуктових ринків та супермаркетів. Якщо у січневі свята свиняча вирізка коштувала 100-110 гривень, то тепер подешевшала лише на 15 гривень. За кіло правлять 85-90 гривень. Якщо покупець сумнівається, чи брати, йому пропонують символічну знижку (мінус 5 гривень від ціни). Решта видів свіжого м’яса не подешевшали: набори для холодцю коштують у діапазоні 20-75 гривень, шпондер – 75-85 гривень. Журналіст “ВЗ” відвідала Привокзальний ринок, щоб дізнатися, чи змінилися ціни на продукти після свят, і що купують українці.

Людей на ринку мало. Та і продавці працюють у режимі несприятливих погодних умов. Деякі прилавки з овочами порожні. “Боже, як у такій холоднечі допрацювати до вечора!” – в один голос кажуть продавці, з ніг до голови закутані у все тепле. Навіть деякі продукти (овочі, фрукти, свіжу зелень) теж накрили на прилавках теплими пледами. “Скільки коштує пучок зеленого кропу, цибулі та петрушки?” – запитую. “Все по 5 гривень, – відповідає продавчиня літнього віку. – Подорожчало на гривню, бо зима. Зелень не витримує морозу, швидко чорніє”. Купую два пучки кропу. “Пані, якби то було літо, то взяла б з вас не 10, а 9 гривень. От мерзну тут цілими днями, щоб продати товар і заробити на хліб та крупи до хати”. “Та ні, не потрібно робити знижку, – відповіла їй. – Хіба гривня це зараз гроші? Розумію вашу нелегку працю. Не давайте мені решти з двадцятки”.

Трохи подорожчали “державні” яйця. Якщо до свят ще можна було придбати до трьох гривень за штуку, то тепер коштують 3,10 гривні. Менші яйця – 2,70-2,80 за штуку, домашні – по шість гривень за штуку. Літр домашньої сметани – 90 гривень, кілограм сиру – 60.

Приємно вразили ціни на свіжі печериці. За кіло просять від... 14 гривень. Гриби товарного вигляду (годяться для фарширування, запікання) коштують дорожче – плюс-мінус 29-35 гривень. Неабияк подорожчали мариновані гриби. До свят за літр карпатських білих просили 130-150 гривень, а тепер – 200.

Ціни на цитрусові не підвищилися. Кіло мандаринів – 40 гривень, гранати і хурма – 55, лимони – 45, банани – 28, яблука – 10-20.

Заморські овочі трохи подорожчали. Свіжі помідори – 50, огірки – плюс-мінус 40-45. Через морозець на прилавках ринку немає імпортної капусти, зокрема броколі. Ще минулого тижня бачила броколі по 40 гривень за китицю, яка заважує півкілограма. Шукала на ринку також помідори чері, але марно.

Овочі борщового набору тримають стабільну цінову планку. Кожен складник коштує до десяти гривень за кілограм: морква – 8, буряк – 8-9, цибуля – 7-9, картопля – 7, капуста – 6. Для борщу чи супу потрібне м’ясо, тож прямую у спеціалізований сектор ринку. Запитую у першої-ліпшої продавчині вартість свинячої шинки. “Ось ця полядвиця по 100 гривень, а цю віддам по 85 гривень, бо вона з кісткою. Шпондер є і по 60, і по 70, і по 85 гривень”, – відповіла жінка років п’ятдесяти.

Поціновувачі вінницького сала мають привід для розчарування. Цей товар подорожчав на 20 гривень і тепер коштує 220 грн. за кіло. Сало меншої товщини – 160-200 гривень. Запитую, чому подорожчали смаколики з Вінниці. “Пані, бо пальне подорожчало! Плюс дорога, доставка, податки, зарплата”, – відповіла продавець Анна.

Вирізка ребер з полядвицею – 75 гривень, “нирківка” (вирізка із задньої шинки) – 85, фарш зі свинини та телятини – 70, свиняча шкіра для холодцю – 10.

У секторі ринку, де торгують телятиною, пропозиції товару стало ще більше, ніж до свят. Зауважила, на п’ять гривень подешевшав фарш з телячого м’яса – 70 гривень за кілограм. Теляча шинка коштує стільки, як до свят, – 140 гривень, деякі продавці просять 130 грн. (у магазинах Львова за кілограм телятини правлять 175-180 грн.). Теляче м’ясо з кісткою – 95. Плюс-мінус у цій ціновій категорії коштують невеличкі м’ясні шматки з телятини для супів чи запікання.

Коментар для «ВЗ»

Іван СТЕФАНИШИН, експерт аграрного ринку

Чому м’ясо має дешевшати після свят? Незначний спад цін згодом може бути, але це буде тимчасовим явищем. Вартість свіжого м’яса на ринку тримає курс долара, який зараз суттєво підвищився. Виробники закуповують сировину, корми, ветеринарні препарати у сусідній Польщі. Плюс треба врахувати і постійний ріст тарифів на житлово-комунальні послуги, зокрема електроенергію. Також зараз здорожчало пальне, а це включає ріст витрат на доставку товару на прилавки ринків чи супермаркетів. Варто врахувати і підготовку аграріїв до весняних польових робіт.

Другий фактор, що впливає на ціну телятини, – 95% поголів’я худоби це молочний напрям. М’ясних порід худоби вже майже не залишилося. З 2000-го і до минулого року рентабельність галузі була у мінусі 18-45%. Жодного року виробництво телятини не було прибутковим бізнесом. Галузь неперспективна, тож якість яловичини не така, як би мала бути. Та і споживання телятини значно впало...

За станом на 1 січня 2018 року поголів’я свиней в Україні зменшилося на 8,2%. Багато господарств припинили займатися цим бізнесом, бо бояться епідемії африканської чуми. Але якщо відкинути чуму, то з економікою цього бізнесу не все так плачевно, як з поголів’ям худоби. Якщо господарства швидко відновлять поголів’я свиней, то вартість свинини на ринках стабілізується.

Фото автора

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень