Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Кір наступає!

Цього року (якщо порівнювати з минулим) захворюваність зросла... у 70 разів!

Станом на 1 листопада (наразі це — найсвіжіша статистика, яку оприлюднило МОЗ України) захворіло понад 2,3 тис. осіб. З них 1,8 тис. — діти до 17 років. Найвищі показники захворюваності — в Івано-Франківській (877 хворих) та Одеській областях (767). У Закарпатській зареєстровано 265 випадків, у Тернопільській — 96, у Львівській — 61, у Києві — 53 (для порівняння, торік — лише два). В інших областях (крім Луганської) — поодинокі випадки. Перші смерті зафіксовано в Одеській області — там від ускладнень померло двоє дітей. Найбільш уразлива категорія — діти віком до дев’яти років.

«Головна причина спалаху кору — низький рівень охоплення вакцинацією», — пояснюють епідеміологи. Понад 56 тис. дітей (це — 7,4% від загальної кількості) не були щеплені, бо батьки написали відмову.

86% тих, що захворіли, не були повністю захищені щепленням (тобто не отримали дві дози вакцини від кору, краснухи і паротиту (КПК) — першу у віці одного року, а другу — у шість).

Специфічного лікування від кору не існує. Однак завдяки вакцинації хворобі можна запобігти. Якщо дитині ще не виповнилося дев’ять років і вона не отримала двох щеплень, необхідно звернутися у поліклініку за місцем проживання, де щеплення зроблять безкоштовно. Якщо отримала, то додатково вакцинуватися не потрібно. Дорослі також можуть щепитися, але вже за гроші. Вакцина, якою щеплять від кору, — бельгійського виробництва. Якщо не володієте такою інформацію, чи робили вам два щеплення і чи сформувалася у вас достатня імунна відповідь, здайте кількісний аналіз на антитіла до вірусу кору IgG.

Після першого щеплення достатня імунна відповідь формується у 85% вакцинованих; після ревакцинації — у 95%. Жодна вакцина у світі не дає 100% гарантії, що людина не захворіє, однак недуга матиме легкий перебіг і не дасть ускладнень.

Хто перехворів один раз на кір — більше не хворітиме. При контакті з інфікованим ті, що ніколи не хворіли на кір, не були щеплені або були щеплені у не повному обсязі (не ревакцинувалися), заражаються у 100% випадків.

А тим часом...

У трьох районах Рівненської області почалася епідемія грипу. Епідпоріг перевищено на 11%. У лікарні опинилося 10 дітей та двоє дорослих.

Вірус поширюється через мінливу вологу погоду і... свята, які наближаються. Люди частіше вибираються на відпочинок, провідати родичів та друзів, що живуть в інших областях. Із західних «міграція» активніша, тому хворіти масово на грип тут починають швидше, ніж на сході.

Цієї зими українців атакують три штами грипу — Мічиган, Гонконг і Брісбен. Мічиган — найбільш агресивний. Найчастіше вражає людей віком від 25 до 49 років. При ньому температура +38,7оС +40°С може триматися понад три доби.

Фото Dr. Mercola

Схожі новини