Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Чому з’являються пігментні плями

Незважаючи на те, що пігментація найчастіше ніяк не відбивається на здоров'ї, не впливає на працездатність і навіть не привертає уваги оточення, для декого це є причиною серйозного психологічного дискомфорту

Основна та найпоширеніша причина по­яви таких плям — надмірне опромінення ультрафіолетом, тобто надмірно тривале перебування на сонці. Ще один фактор, що впливає на появу пігментації, — дефіцит за­ліза в організмі. Тому, якщо вирішите позбу­тися плям, то перед лікуванням слід здати аналізи і подивитися, який рівень феритину. За низького показника його та гемоглобіну боротися з пігментацією безглуздо.

Також на появу пігментних плям можуть впливати гормональні зміни.

Такі гормони, як естроген і прогестерон, здатні впливати на вироблення меланіну, що може призвести до потемніння шкіри під час вагітності, прийому протизаплідних засобів і під час менопаузи. Також запалення на шкірі, спричинене акне, екземою та іншими захво­рюваннями, іноді призводить до появи після­запальної пігментації. Це відбувається через те, що організм виробляє меланін, щоб за­хистити пошкоджену шкіру.

Поява пігментації може бути пов’язана із віковими змінами. У міру старіння шкіра ви­робляє більше меланіну, що призводить до появи вікових плям та інших форм гіперпіг­ментації.

Ще однією з неочевидних причин появи пігментних плям можуть стати лікарські засо­би. Деякі ліки, наприклад, тетрацикліни, здат­ні спричинити потемніння шкіри як побічний ефект. Варто бути обережнішими на сонці.

Схожі новини