Передплата 2024 «Добрий господар»

«Лікар хотів перестрахуватися, тому й наказав поставити ліжка у коридорі...»

У Львові з чотирьох пологових функціонують лише два, які не надають високоспеціалізованої медичної допомоги.

Фото з пологового відділення 3-ї міської клінічної лікарні, що на вулиці Раппопорта, які виклала на сторінці Varta 1 у Facebook львів’янка Тетяна Турчина, не на жарт налякали вагітних львів’янок. Невже їм так само доведеться лежати у коридорі? А йде до зими!

Кількість населення Львова зростає, а пологових у місті функціонує тільки два. Приватних немає. Можна народжувати за кордоном (найпопулярніший напрямок — Польща) або у сусідній області (переважно жінки обирають Луцьк, Рівне та Івано-Франківськ). Однак не всім такі «вояжі» по кишені. Та й дорога пов’язана з певними ризиками.

Реконструкція перинатального центру на вулиці Вашингтона (колишній Батальній) триває вже чотири роки. За словами представників ГО «Відродження Перинатального центру у Львові», пологові будинки приймали у середньому по 3-4 тис. пологів на рік. Коли перинатальний закрили на реконструкцію, ця цифра зросла до 7 тис. Більша кількість пацієнток — більша ймовірність виникнення внутрілікарняних інфекцій. Про комфорт і говорити нічого.

І ось за таких умов керівництво обласної клінічної лікарні приймає рішення... закрити своє пологове відділення на капітальний ремонт! Головний лікар заспокоїв: жінки із районів будуть народжувати у районних лікарнях (а не їхати до Львова, бо там — «кращі доктори»), тож катастрофи вдасться уникнути. Однак поява ліжок у коридорі на Раппопорта насторожує — невже й справді у пологових, що залишились, катастрофічно не вистачає місця, аби розмістити всіх охочих?

«В. о. завідувача відділення оголосили догану. Він самовільно розпорядився поставити чотири ліжка на коридорі, не порадившись зі мною, — розповів у коментарі «ВЗ» головний лікар 3-ї міської клінічної лікарні Вадим Олійник. — Наш колега — хороший лікар, але молодий, і ще не знає, що приймати такі управлінські рішення без погодження з вищим керівництвом не можна. Пояснив, що зробив це, переслідуючи добрі наміри: раптом уночі привезуть 10-15 жінок? Традиційно найбільший наплив у пологових (та й у лікарнях загалом) у понеділок та п’ятницю, після і напередодні вихідних, тому лікар вирішив перестрахуватися. Фотографії наробили багато галасу, але я не розумію, у чому їхня скандальність. Ліжка не застелені, це видно. Жінка «при надії» йшла коридором і присіла перепочити. Що тут такого? Це — відділення патології вагітних. Тут перебувають жінки на збереженні. Зараз, наприклад, лежать шестеро жінок, що виношують двійню. Під наглядом спеціалістів повинні перебувати, починаючи з 30 тижня вагітності і аж до родорозрішення (тобто 9-10 тижнів). Якщо у жінки було якесь кровомазання, то лежить якийсь час у нас, а потім спостерігається у жіночій консультації. У цьому відділенні є резервні палати, місця вистачає, тому ніхто у коридорах не лежить. Жінок справді багато, бо часто буває, що жінка прописана у селі, але вже 5-6 років живе у Львові, бо вийшла тут заміж. Зрозуміло, що це вже наша пацієнтка. Ті, що народили, довго у пологовому не затримуються. Якщо все гаразд, їх виписують на 3-4 добу. Жінки із районів народжують або у районних лікарнях, або (якщо ситуація того вимагає) у пологовому на Мечникова».

Головний лікар Комунального міського клінічного пологового будинку №1 Людмила Шекета заспокоює: заклад не є переповненим. Ліжковий фонд пологового відділення тимчасово збільшили на 30 ліжок (за рахунок гінекологічного відділення). Приймають пацієнток як з міста, так і з області, зокрема з екстрагенітальними патологіями (не пов’язаними з вагітністю важкими захворюваннями. — Авт.), тих, у яких почалися передчасні пологи, проводять повторні кесареві розтини.

«Планується, що капітальний ремонт пологового відділення триватиме чотири місяці. Запрацює відділення орієнтовно зі середини січня», — повідомив «ВЗ» головний лікар Львівської обласної клінічної лікарні Михайло Гичка.

«Перинатальний центр на Вашингтона обіцяли відкрити 1 листопада. Однак, швидше за все, до цієї дати не встигнуть завершити ремонтні роботи. Ймовірно, реконструкція триватиме до кінця грудня, — припускає заступник голови ГО «Відродження Львівського перинатального центру» лікар Ірина Біль. — Наразі область обходиться без пологового стаціонару ІІІ рівня, який надає високоспеціалізовану допомогу. Пологові на Раппопорта і Мечникова — ІІ рівня (надають спеціалізовану допомогу), у них відсутні відділення інтенсивної терапії для новонароджених».

Фото з Facebook Тетяни Турчини

Схожі новини