Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Якщо добре вчитися і мати фахових вчителів, репетитори не потрібні

Так вважають п’ятеро випускників Львівщини, які склали два предмети ЗНО по 200 балів.

Дев’ятеро випускників українських шкіл склали по 2 предмети ЗНО на 200 балів. П’ятеро з них — діти з Львівщини!

Серед закладів, де найбільша кількість “двохсотбальників”, - Львівський фізико-математичний ліцей-інтернат при ЛНУ імені Івана Франка (16 сертифікатів по 200 балів). А троє випускників цього ліцею набрали по 200 балів з двох предметів. Хто вони, ці розумні хлопчики і дівчатка, з’ясовувала журналіст “ВЗ”.

Микола Морозов на 200 балів склав математику і англійську. “З моїми 400 балами (з української мови та літератури набрав 196) я міг вступити у будь-який навчальний заклад в Україні, - каже. - Вибрав факультет “інженерія програмного забезпечення” університету “Львівська політехніка”.

Микола з дитинства мріяв бути програмістом. За його словами, підготовка у фізико-математичному ліцеї настільки кваліфікована, що батькам не довелося наймати жодного репетитора. Микола був “відмінником” у школі, а потім і у ліцеї. А щоб скласти на найвищі бали ЗНО, сидів за підручниками і користувався онлайн-ресурсами.

- Часу побігати з однолітками з м’ячем чи покататися на лижах не залишалося?

- Намагався не відокремлюватися від друзів, але навчанню присвячував багато часу.

- Попри те, що вчилися у фізико-математичному ліцеї, вибрали математику і англійську. Чому англійську, а не фізику?

- Добре знаю англійську. Брав участь у міжнародних олімпіадах, сладав міжнародні тести на високий рівень знань англійської. З фізики зробив кілька механічних помилок і не набрав 200 балів.

Окрім трьох випускників Львівського фізико-математичного ліцею, високий результат показав і випускник навчально-виховного комплексу імені Василя Стуса “Спеціалізована школа І ступеня — гімназія міжнародних відносин” Андрій Дмитрук. Андрій став студентом факультету “Комп’ютерні науки” Католицького університету.

- Мріяв навчатися у Католицькому університеті, - розповів журналісту “ВЗ. - Складав математику не лише тому, що це обов’язковий предмет для вступу у цей навчальний заклад, а тому, що вона мені подобається з дитинства. Англійську вибрав тому, що краще її знаю серед інших предметів. Англійська у нас була п’ять разів на тиждень, чотири рази - математика. Цих годин бракувало, бо батьки мені взяли репетитора з математики перед складанням ЗНО. А з української мови та літератури набрав 190.

Андрій Дмитрук почав вчитися на “відмінно” з восьмого класу. Каже, хотів бути лідером у навчанні. Попри те, що у родині комп’ютерних світил нема, оскільки тато займається бізнесом, мама — менеджер, батьки всіляко підтримували сина і заохочували до навчання.

Окрасою чоловічого товариства серед найкращих учнів, які набрали з двох предметів по 200 балів, стала випускниця Яворівської гімназії імені Осипа Маковея Оксана Гавриленко (з української мови та літератури набрав 195). На жаль, журналісту “ВЗ” не вдалося поговорити з Оксанкою, бо вона пішла на Прощу до Зарваниці і мобільний залишила вдома. Слухавку взяла її мама, пані Галина. На моє запитання, чи не боялася відпускати доньку, пані Галина відповіла:

— Оксана входить до складу товариства “Українська молодь Яворівщини”, з яким поїхала на Прощу. З ними поїхали священики, віруючі старшого покоління. Не боялася, бо знаю, з ким вона поїхала. Та й Оксана — дівчина серйозна.

За словами пані Галини, Оксана з дитинства мріяла бути лікарем. Тому у гімназії з особливим натхненням вивчала хімію і біологію. Немалу роль у цьому відіграли й учителі, які прищепили любов до цих предметів. Репетиторів не наймали. Усі знання дівчинка отримала у гімназії. Мрія здійснилася, і Оксана стала студенткою лікувального факультету Львівського медуніверситету.

У гімназії, за словами пані Галини, Оксанка вчилася завжди на “відмінно”. Брала участь у районних і міських олімпіадах майже з усіх предметів, займала призові місця з хімії та біології.

- Моя донька ще у сьомому класі сказала, що мріє здати ЗНО з хімії і біології на 200 балів. І так наполегливо йшла до здійснення своєї мрії, що по-іншому і бути не могло!

Ще один випускник Львівського фізико-математичного ліцею Павло Панасюк, який також набрав 400 балів з двох профільних предметів — фізики і математики (з української мови та літератури набрав 187), виношував мрію стати студентом Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Обрав фізику, хоча думав і про програмування.

До ЗНО Павло готувався ретельно. Лекцій і практичних занять не пропускав. Але ще й самостійно сидів за підручниками з математики. А от з фізикою не завжди гладко було. Тож вчителю фізики довелося приділити Павлові більше уваги. Репетиторів не брав.

- Наш ліцей дає таку базу знань, що репетиторів наймати не треба, - сказав Павло.

Таку ж максимальну кількість балів — 200 з двох предметів — набрав третій випускник фізико-математичного ліцею зі Львова Максим Щерба (з української мови та літератури набрав 192). Він став студентом Львівського національного університету імені Івана Франка. Обрав факультет прикладної математики та інформатики.

Максим у початкових класах навчався добре, але не на “відмінно”. А от останні два роки перед закінченням ліцею зробив ривок вперед, як спортсмен перед фінішем. Довів не лише викладачам, а собі, що може бути найкращим серед кращих учнів. Не можна сказати, що Максим поринув з головою у навчання. Знаходив час і на друзів, м’яча міг з ними поганяти і в кіно сходити.

За словами Максима, у ліцеї фізику викладали шість разів на тиждень, математику — аж дев’ять! Звісно, при такому навантаженні репетитори зайві.

Схожі новини