Передплата 2024 «Добре здоров’я»

В Україну прийшла «африканська» спека!

Температура в окремих регіонах сягає позначки +36°С у тіні і +47оС на сонці! Як пережити «пекельні» дні?

Синоптики прогнозують, що до кінця першої декади серпня очікувати на зниження температури не варто. І це — погана новина для людей, які хворіють на серцево-судинні захворювання, бо ризикують отримати інсульт або інфаркт. Здоровим також буде непереливки через загрозу теплового чи сонячного удару. Запаморочення, слабкість, головний біль, апатія, втрата апетиту, безсоння вночі і сонливість протягом дня, прискорення пульсу — так організм реагує на спеку. Тож у найбільш спекотні години лікарі радять залишатися вдома і не виходити з офісу. Оскільки цією порадою не можуть скористатися ті, що працюють просто неба, таким людям медики радять реагувати на найменше погіршення самопочуття.

“За день кількість викликів не зросла, але якщо спека протримається до кінця тижня, пацієнтів, які потребуватимуть нашої допомоги, буде більше”, — повідомили кореспонденту “ВЗ” працівники Львівської станції швидкої медичної допомоги.

Як не опинитися серед числа тих, кому доведеться викликати “швидку”?

Заслужений лікар України, завідувач відділення гіпертонічної хвороби кардіоцентру Володимир Казмірук радить стежити за кількістю спожитої рідини: “Розрахунок має бути таким: 30 мл на кг ваги для жінок і 40 мл — для чоловіків. Тобто, якщо ви — жінка і важите 70 кг, то мусите випивати за день (маленькими ковтками) 2,1 л води, а якщо чоловік — то 2,8 л. Для людей, що мають проблеми зі серцем, судинами та нирками, кількість рідини слід обмежувати — до 1,8-2 л на добу. Дітям, людям похилого віку, хворим на серцево-судинні недуги і цукровий діабет, вагітним перебувати на вулиці з 11.00 до 17.00 не бажано. Носіть вільний одяг світлих кольорів з натуральних тканин (найкраще — з льону, бо він охолоджує тіло). Взуття — відкрите, яке не стискає стопу. Обов’язково — головний убір, бажано — сонцезахисні окуляри. Шукайте затінок. У приміщеннях користуйтеся вентилятором (але потік повітря не спрямовуйте на себе) або кондиціонером (температура — не нижче +20°С). Вікна та двері між кімнатами тримайте відчиненими, однак стежте, щоб не було сильних протягів. Намочіть простирадло або рушник у холодній воді і завішайте на бильці ліжка чи на спинці крісла. Можна — на вікно. Вікна на день закривайте шторами або жалюзями”. Якщо через спеку важко заснути, охолодіть постіль пляшками з холодною водою (можна навіть дістати їх з морозилки).

“Обмежте, а краще взагалі виключіть із раціону жирну і смажену їжу. Жирні сорти риби і м’яса замініть нежирними. Відмовтеся від виробів із борошна та солодощів — при травленні даватимуть багато калорій, нагріватимуть організм. Після солоних страв пити хочеться більше, тому краще обійтися без солі. На столі має бути більше овочів, фруктів і ягід. Їжте часто, але невеликими порціями. Стежте, щоб страви не були гарячими. На перше можна готувати холодні супи — вони добре тамують спрагу, — радить лікар-епідеміолог Олег Когут. — Пийте чисту прохолодну фасовану, кип’ячену водопровідну або мінеральну воду, соки (бажано без цукру), компоти, узвари, морси, зелений чай. Не рекомендується пити солодкі кольорові безалкогольні напої. Вони містять багато цукру, тож спрага не зникне, а навпаки, посилиться. Алкогольні напої, як і кава, зневоднюють організм та викликають прилив тепла. Чим міцніший напій — тим сильніший зневоднювальний і зігрівальний ефект, тому від спиртного та кави краще взагалі відмовитись”.

Щоб охолодити тіло, лікар радить періодично змочувати руки до ліктів холодною водою, протирати їх вологими серветками. Якщо є така можливість — можна прийняти прохолодний душ. Маєте проблеми зі здоров’ям? Не забудьте вчасно прийняти ліки. Попри те, що сезон відпусток — у розпалі, не завадить проконсультуватися з лікарем.

Схожі новини