Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

28 липня – Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами

Повернулась з перукарні з манікюром... і гепатитом. В Україні вірусними гепатитами В та С інфіковано майже 10% населення.

За підрахунками ВООЗ, у світі живе понад 325 млн. осіб, які хворіють на хронічні гепатити. Про свій діагноз знає лише кожен десятий інфікований вірусом гепатиту В.

З тих, хто хворіє на гепатит С, — тільки кожен п’ятий. Із тих, кому відомо про хворобу, лікування отримує... лише кожен сотий!

«Не можете бути певні, що здорові, поки не здасте аналіз на маркери вірусних гепатитів. Такий аналіз треба здавати раз на рік. Але в Україні в обов’язковому порядку на інфікування гепатитами перевіряють лише донорів і вагітних. Тому у більшості хворих гепатит виявляють випадково, — розповідає головний інфекціоніст Львівщини Наталія Тімко. — Часто буває, що дерматологи безуспішно намагаються вилікувати у пацієнта висипку, ревматологи — біль у суглобах, неврологи — хронічну втому, а згодом виявляється, що так у пацієнта проявлявся хронічний гепатит. Якщо цю хворобу не лікувати, запальний процес у печінці може перерости у фіброз (патологічне розростання сполучної тканини, що призводить до витіснення здорових клітин і утворення рубців. — Авт.), фіброз — у цироз, а цироз — у гепатоцелюлярну карциному (рак печінки). Якщо бодай раз у житті робили манікюр чи педикюр, татуювання або пірсинг, відвідували стоматолога, якщо вам проводили медичні маніпуляції, пов’язані з ушкодженням шкірних покривів, ви — у групі ризику. Здайте аналіз на маркери вірусних гепатитів і якщо результат — позитивний, зверніться в інфекційний кабінет за місцем проживання. Потрібно стати на облік і почати лікування. Ще донедавна хворим доводилося продавати квартири і машини, щоб оплатити противірусну терапію. Тепер вартість ліків є дос­тупною».

До 2016 року в Україні діяла Державна цільова соціальна програма профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів. Однак увага чиновників від МОЗу була зосереджена виключно на закупівлі ліків у кількості, яка не впливала на темпи поширення вірусних інфекцій і не забезпечувала всієї потреби. Програма недофінансовувалася... на 80%!

За оцінками ВООЗ, на гепатит С в Україні хворіє... кожен двадцятий! Це — приблизно 2 млн. осіб. На гепатит В — від 1 до 5% (від 400 тис. до 2 млн.). Але цифри можуть бути більшими. Альянс громадського здоров’я протягом п’яти років (з 2011-го по 2016 р.) тестував зразки крові 17,5 тис. українців — різного віку, статі, з різних областей. Майже 9% аналізів виявилися позитивними.

“У нормі, коли вірус потрапляє у кров, імунна система повинна бурхливо на нього відреагувати — тоді гострий вірусний гепатит важко пропустити, бо з’являється пожовтіння шкіри та склер, турбує нудота, різка слабкість. Людина проходить лікування у стаціонарі, приймає ліки, дотримується дієти і виписується здоровою. Але трапляється, що перебіг гострого гепатиту за симптомами нагадує ГРВЗ. Хворий лікує застуду, а тим часом вірус робить свою “чорну справу”, — пояснює Наталія Тімко. — Зараз є доступними революційні препарати, які дозволяють елімінувати (видалити) вірус з крові. Позитивний результат аналізу на маркери вірусних гепатитів не означає, що ви — хворі. Можливо, хворіли у минулому, але тепер здорові. Щоб у цьому переконатися, потрібно провести аналіз методом ПЛР (полімеразно-ланцюгової реакції), який дозволить виявити ДНК вірусу у крові. Якщо є — то потрібно лікуватися. Якщо немає, достатньо раз чи два на рік здавати печінкові проби і робити УЗД печінки та стежити за тим, що кладете у тарілку. Смажене, жирне, копчене — не для вас”.

Якщо інфікувалися вірусом гепатиту С, не означає, що не заразитеся гепатитом В, і навпаки. Найчастіше ко-інфекції (зараження одних клітин різними вірусами) виявляють у людей, що ведуть ризикований спосіб життя, зокрема ін’єкційних наркоманів (інфіковано гепатитами 59% з них) та секс-працівниць (11%).

Як захиститися від вірусу? Поради лікаря

  • Зробіть щеплення від гепатиту В. Вакцина коштує 70 гривень. Щеплень потрібно зробити три (через місяць після першого і через півроку після другого). Якщо будете вакцинуватися у приватній клініці, доведеться додатково заплатити за консультацію терапевта (у середньому це — 200-250 гривень. — Авт.).
  • Дітей до 14 років щеплять безкоштовно. Новонароджених вакцинують у пологових будинках, однак за цим показником Україна займає останнє місце у Європі та Центральній Азії (щеплення отримало лише 29% малюків). І цьому є два пояснення — перебої із постачанням вакцин та відмови батьків вакцинувати своїх дітей.
  • Вакцина від гепатиту В — найбільш безпечна, бо містить не сам вірус, а тільки очищений основний поверхневий антиген вірусу, який виділяють із культури клітин, у яких є ген, що кодує цей антиген. Ця вакцина — продукт генної інженерії. Не може спровокувати хвороби! На Заході від гепатиту В вакцинують навіть онкохворих.
  • На манікюр-педикюр ходіть зі своїм набором пилочок, кусачок та ножиць.
  • Татуювання і пірсинг робіть тільки у косметологічних клініках, що мають відповідну ліцензію.
  • У вас повинен бути один стоматолог, якому ви довіряєте. Не бігайте з кабінету у кабінет, з клініки у клініку — це збільшує ризики.
  • Вірусні гепатити В і С передаються статевим шляхом. Користуйтеся презервативом. Навіть якщо це ваш постійний партнер. А хочете перейти на оральну контрацепцію чи зачати дитину, здайте аналізи на маркери вірусних гепатитів. На Заході це — нормальна практика. Пора брати приклад з цивілізованих країн. Нещодавно у нашій лікарні (обласній інфекційній) з гострим гепатитом госпіталізували жінку. Перевірили її чоловіка — виявилося, у нього був хронічний гепатит.
  • Будь-хто з ваших рідних може бути інфікованим — чоловік чи дружина, батьки, хтось із дітей. Тому кожен повинен мати свою зубну щітку, свої ножиці й бритву!
  • Якщо у перукарні вам пропонують підголити потилицю, подякуйте і відмовтесь. Або хоча би поцікавтеся у перукаря, як він дезінфікує інструмент. Не бійтеся справити враження зануди. Здоров’я — ось чим повинні перейматися!

Фото almawk3.com

Схожі новини