Передплата 2024 ВЗ

Заразний, як грип...

Про епідемію, яка насувається на Україну, ВООЗ попереджала ще торік.

Від кору в Україні померло вже двоє дітей, не щеплених проти цієї інфекції. Загалом захворіло близько тисячі осіб віком від двох тижнів до 61 року. Востаннє спалах захворюваності на кір фіксували п’ять років тому, а от настільки високі показники захворюваності — лише у 2006-му. Інфекція “мігрувала” в Україну з Румунії, де також були летальні випадки.

ВООЗ б’є на сполох: захворюваність на кір зросла у 14 країнах європейського регіону (зокрема в Італії, Польщі, Франції і Швейцарії). Про епідемію експерти попереджали ще торік. Інфекцію, яка є однією з основних причин дитячої смертності у світі, неможливо викоренити, допоки щепленим не буде 95% населення. Уряд Німеччини вже заявив про намір штрафувати батьків на 2,5 тис. євро, якщо ті відмовлятимуться вакцинувати своїх дітей. Крім того, їм доведеться шукати няню, бо без щеплення відвідувати дитсадок дитина не зможе. В Україні у 2016 році від кору вакцинувалося лише 45% дітей, а повторну дозу отримали тільки 30%.

“Кір там само заразний, як грип, бо так само передається повітряно-крапельним шляхом. Джерело інфекції — хвора людина від останніх двох днів інкубаційного періоду до п’ятого дня після появи висипки, - пояснює лікар-епідеміо­лог Олександра Яхницька. - При контакті з хворим, якщо на кір не хворіли, захворієте 100%. Можете заразитися від сусіда, безпосередньо з ним не контактуючи (вірус поширюється швидко і на далекі відстані, зокрема через вентиляційні шахти). Грудні діти мають вроджений (трансплацентарний) імунітет від матері, якщо та перехворіла на кір або зробила щеплення до вагітності. Після перенесеного захворювання формується стійкий пожиттєвий імунітет”.

Інкубаційний період (від моменту інфікування до появи перших симптомів) триває від 9 до 17 днів, але може затягнутися на 21. Хвороба починається гостро — температура тіла різко піднімається до +38оС...+39оС, з’являються нежить і світлобоязнь, починають турбувати кашель, чхання і головний біль. Хворий відчуває загальне нездужання. Голос стає осиплим, обличчя набрякає. Може виникнути кон’юнктивіт. На слизовій оболонці щік навпроти малих корінних зубів з’являються рожеві плями з білуватими цятками у центрі (плями Бельського-Філатова-Копліка). У цей період на шкірі може виникнути блідо-рожева крапчаста скарлатиноподібна або плямиста висипка, яка швидко зникає.

На 3-4 день захворювання стан хворого погіршується, посилюються катаральні явища і симптоми інтоксикації. За вухами з’являється екзантема (висипка), яка протягом доби поширюється на обличчя, шию і верхню частину грудей, наступного дня переходить на тулуб і верхні кінцівки, а ще через день — на нижні. Через 3-4 дні висипка блідне і зникає у тій самій послідовності, що й виникла, залишаючи “на згадку” по собі пігментацію, а згодом — дрібне висівкоподібне лущення. Температура нормалізується, нежить зникає. Це якщо хвороба розвивається за сприятливим сценарієм, бо може розвинутися запалення легень (пневмонію діагностують у кожного п’ятого хворого, який потрапив на лікарняне ліжко) або енцефаліт — інфекція, яка вражає нервову систему і головний мозок. “Людина (дитина, підліток, дорослий) може стати інвалідом чи навіть померти. Дорослі переносять хворобу важче. Кір — одна з причин набутої сліпоти. У вагітних може спровокувати викидень. Найважче переносять хворобу діти віком до одного року”, - каже Олександра Яхницька.

Якщо ви чи хтось із ваших дітей не хворіли на кір, але контактували з хворим, бути певним, що все гаразд, зможете лише через 21 день після такого контакту. Якщо не вакциновані, перші 72 години бажано зробити щеплення від кору (рекомендація стосується осіб віком від одного до 30 років).

Якщо помітили симптоми хвороби, негайно зверніться до лікаря — не займайтеся самолікуванням! Якщо перебіг недуги не викликатиме у медиків занепокоєння, лікуватися можна й вдома, але треба пам’ятати, що хворому слід надати окрему кімнату (якщо це неможливо, здоровим, які не хворіли на кір, треба на якийсь час відселитися з помешкання). У кімнаті необхідно щодня проводити вологе прибирання з використанням дезінфекційних засобів та по кілька разів на день провітрювати приміщення (улітку, якщо немає похолодання, вікна можна взагалі не зачиняти).

За даними ВООЗ, Україна має найнижчий рівень імунізації у світі. У цьому плані “перегнали” навіть країни Африки. Діти не щеплені не лише від кору, а й інших інфекцій: від гепатиту В - 90%, від дифтерії, кашлюку і правця — 97% (згідно з торішньою статистикою). Причин — дві: перебої із постачанням вакцин та упереджене ставлення батьків до вакцинації. “Специфічного лікування кору не існує, - зазначають у МОЗ. - Проте хворобі можна запобігти — вакцинацією. Наразі в Україні використовується комбінована вакцина для профілактики кору, епідемічного паротиту та краснухи, яку закуповує ЮНІСЕФ за бюджетні кошти. Вакцинація — найефективніший спосіб захисту від інфекційних захворювань. Загартовування і повноцінне харчування важливі для здоров’я дитини, але вони не захищають від інфекційних хвороб. Альтернативи вакцинації не існує”.

Епідемічний підйом (спалах) кору триває зазвичай півтора року. Пік захворюваності припадає на осінньо-зимовий період. А це означає, що 700 з лишком хворих є тільки “прелюдією” того, що буде відбуватися через 2-3 місяці, коли діти підуть до школи, а студенти — в університети.

Фото aversi.ge

Схожі новини