Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Закарпатська полуниця – 30 гривень!

Ще минулого тижня першу «королеву вітамінів» продавали по 90-100 гривень, тепер – утричі дешевше.

Набирає обертів полуничний сезон. На ринках перші трускавки з’явилися півтора-два тижні тому. Коштували 85-90 гривень за кілограм. Тепер ціни значно знизилися. Дрібні ягоди можна придбати по 30 гривень за кілограм, а більші і кращі, наче з картинки, — по 40-45. Журналіст «ВЗ» вирушила на Привокзальний ринок, щоб дізнатися ціни на полуницю та першу черешню.

...На ринку покупців небагато. Прилавки вгинаються від різнокольорового вітамінного товару. Закарпатці монополізували полуничний ринок. На питання, звідки ягоди, продавці гордо відповідають: «Звичайно, із сонячного Закарпаття. З червня буде полуниця із Бишкова Жовківського району».

«Пані, беріть, нічим не кроплена, без нітратів, з відкритого ґрунту і просочена сонечком», — закликає продавчиня років 50-ти. Сорт «Корона» — 40-45 гривень за кілограм. Щоб привабити покупця придбати саме «Корону», на ціннику вирішили скреативити. «Корону» охрестили... «Бомбою». «Смак — бомбезний. Полуниця солодка, як мед!» — каже житель Берегового, який торгує на ринку.

Дегустувати ягоду ніхто не дає, щоправда, продавці дозволяють клієнтам вибирати товар, але обережно, аби не пошкодити інші полуниці.

Продавці кажуть, цього року полуницю беруть активніше, ніж минулих років. Переважно купують кілограм-півтора (у пік економічної кризи купували переважно по 300-500 грамів). Дехто не економить на вітамінах, бере і по три кілограми.

А ось закарпатських черешень на ринку ще обмаль. Бо на цю ягоду ще не сезон. Продають по 40-45 гривень за кіло. І то товарний вигляд черешень залишає бажати кращого — сухі, дрібні... Знайома продавчиня кіоску порадила мені не поспішати із купівлею перших черешень, бо вони водяні, несмачні. На ринку з цим не погоджуються: “Пані, чому вони дрібні і некрасиві? А ви спробуйте нарвати полуниць із львівської черешні — великих і соковитих!” - обурилася продавчиня.

Ціни на інші фрукти тримають стабільну планку. Майже удвічі подорожчали лише лимони — 50-65 гривень за кіло, апельсини — 35-50 гривень, мандарини — 65 гривень за кілограм, банани — 36, ківі — 60. Зауважила, найбільше купують лимони та банани. Кислий фрукт — для схуднення напередодні літа, банани — бо корисні для серця і шлунка. Яблука неохоче купують, бо в них мізер вітамінів. Вони неабияк подорожчали — 18-20 гривень за кілограм, “нижчого сорту” — дешевші.

У попиті — овочевий набір з городу (новий урожай). Кілограм городньої картоплі — 20 гривень (середня), дрібна — значно дешевша. Молода капуста — 8 гривень, огірки — 22, помідори — 35, кабачки — 15. В’язка з двох великих молодих цибулин — 10 гривень. За таку ціну можна придбати і в’язку молодої моркви та буряку.

Схожі новини