Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Чи будуть прості українці лікуватися у «Феофанії»?..

Через зволікання нардепів реформу медичної галузі можуть відкласти ще на п’ять років.

«Якщо на черговій сесії Верховної Ради не будуть прийняті законопроекти, необхідні для повноцінного запуску медичної реформи в Україні, реформу доведеться відкласти ще на п’ять років», — повідомила в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун під час зустрічі з громадськістю у Львові.

У парламент надійшли чотири законопроекти — «Про державні фінансові гарантії», «Додаткові гарантії для бійців АТО», «Зміни до бюджетного кодексу» та «Зміни до закону про публічні закупівлі». За словами пані Супрун, якщо за них проголосують до кінця червня, з 1 липня можна буде створити Національну службу здоров’я. До 15 вересня треба вирішити, які послуги будуть надаватися і які будуть тарифи на наступний рік, щоб у 2018 році вже почати хоча б частково оплачувати ці послуги. «Якщо реформу первинної ланки почати впроваджувати лише наступного року, то можемо не встигнути, бо у 2019-му будуть парламентські вибори, новий уряд, і тоді вже буде не до реформ», — каже в.о. міністра охорони здоров’я.

Запевняє: додаткових податків ні працівники, ні роботодавці не платитимуть. Національна служба здоров’я закуповуватиме медичні послуги, гарантовані державою за рахунок бюджетних коштів. «Зможете обрати будь-якого лікаря і будь-яку лікарню — військовий шпиталь, «Феофанію» чи лікарню швидкої допомоги, і гроші прийдуть за вами. У 2016 році, коли формувався бюджет-2017, було передбачено, що на кожного пацієнта держава виділятиме на рік у середньому 210 гривень (на дітей і старших людей — більше). Зараз це вже більша сума», — додала Уляна Супрун.

А тим часом…

На зустрічі зі студентами Львівського національного медичного університету ім. Д. Галицького Уляна Супрун попросила вийти із залу викладачів і адміністрацію, щоб розмовляти про медичну освіту і медичну реформу лише зі студентами. Робить так на всіх зустрічах з молоддю, щоб студенти могли розповісти про те, що їм не подобається, не боячись отримати на горіхи від деканів і зав­кафедр.

Схожі новини