Передплата 2024 «Добрий господар»

Повернувшись з війни, відчувають негаразди в інтимному житті

З такими проблемами стикається третина учасників АТО

У чоловіків, які повернулись з фронту, психологічні розлади нерідко супроводжуються проблемами у сексуальному житті. На жаль, українці часто замовчують такого роду проблеми. Тема сексу традиційно залишається темою табу. Тому до лікарів не звертаються... А даремно. Більшість чоловіків досі не знають, що є така медична спеціалізація, як андролог — лікар, що займається питаннями чоловічої статевої сфери. Що таке статева дисфункція та як подолати психологічні бар’єри, розповідає військовий психолог, сексолог, парамедик

Вадим Шевченко.

Після тривалого перебування в різних температурних режимах (переохолодження та перегрівання) організм перебуває у стані стресу. За словами фахівця, чимало бійців, які повернулися з АТО, незалежно від віку, стикаються з проблемою сексуальної дисфункції. “Є три реакції на стрес: зачаїтися, битися або бігти. Але природа заклала й такий — у разі екстремальної ситуації продовжувати рід. Випадок з життя. Чоловік каже: “У мене проблема з сексом. Я повернувся з війни. З дружиною все гаразд, ми любимо одне одного, але секс у нас не ладиться. Не можу зрозуміти, чому. Коли приїхала теща, у нас виник гучний скандал, а після цього був такий чудовий секс”. Організм звик до стресів, має так звану адреналінову залежність. Тому після сварки і “спрацював”, — пояснює сексолог Вадим Шевченко.

- Які симптоми чи ситуації повинні насторожити чоловіка?

- Є дві основні проблеми: передчасна еякуляція і слабка ерекція. До цього можуть призвести нервова ситуація, перенапруження. Якщо такі проблеми час від часу повторюються, слід звернутися до лікаря. Чоловік, який повернувся з фронту, може замкнутися, комплексувати, бути агресивним. Не розуміє, що з ним коїться. Думає, з часом це минеться, але зазвичай не минається. Жінка може допомогти адаптуватися чоловікові, дати йому теплоту і ласку. Це допоможе йому зняти напругу. Але без втручання лікаря проблема не “розсмокчеться”.

- Яка частка бійців має проблеми з сексом після повернення з зони АТО?

- Від 30 відсотків і більше.

- Довге утримання від сексу також призводить до проблем?

- Якщо довго немає сексу, відбувається застій у передміхуровій залозі. Це може викликати запальний процес. Розвивається простатит.

- Такі проблеми часто породжують депресію...

- Молодий боєць зайшов у розбитий будинок, а там — загиблі жінка і діти. Від стресу у нього виникла мимовільна ерекція. Через таку несподівану реакцію у хлопця розвинувся комплекс. Я про це дізнався і зміг йому роз’яснити, що це реакція організму. Ні більше ні менше. Нічого поганого у цьому немає, це не збочення. А хлопець був на межі самогубства, бо не розумів, що з ним відбувається...

- Що можете порадити бійцям та членам їхніх родин, щоб уникнути проблем у сексуальному житті?

- Хочу звернутися до жінок, щоб вони поводилися м’яко і ніжно, спокійно, віддавали більше доброти і душевного тепла. Тоді чоловік перестає перебувати в стані постійної напруги. Головне — розуміння, підтримка і довіра.

Схожі новини