Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Ще на Різдво купувала сувенірне горнятко по 40 грн., тепер коштує 50»

Туристам подобається атмосфера міста, але дратують високі ціни.

За попередніми підрахунками, цього року на Великодні свята до Львова завітали понад 30 тисяч туристів з України та з-за кордону (з п’ятниці, 14 квітня, по понеділок, 17 квітня). Це у рази менше, ніж 2016-го. Торік на Великодні вакації у Львові був туристичний бум — вихідні збіглися з Днем міста. Цьогоріч на меншу кількість гостей вплинуло і те, що християни східного та західного обряду відзначали Великдень одночасно. Відтак більшість потенційних гостей Львова (поляків, німців) святкували вдома, у родинному колі, а подорожі планують на інший період — після Великодніх свят. Як розповіли “ВЗ” в управлінні туризму Львівської міської ради, найбільше гостей приїхало з Центральної та Південної України. Також були туристи зі сусідніх західноукраїнських міст.

... На Великодньому ярмарку — святкова атмосфера, але натовпу туристів немає. Хтось мандрує між дерев’яними будиночками із селфі-палицею, хтось цікавиться цінами на сувеніри та із захопленням торгується. Звертаю увагу на молоду жінку, яка разом з двома дітьми вибирає дерев’яні писанки (ціна за штуку — 60 гривень). Це пані Алла з Києва. Другий рік поспіль приїжджає до Львова з сім’єю на Великдень та на Різдво. “Помітно, що цього року на Великдень менше гостей, ніж торік, - каже жінка. - Суджу по Великодньому ярмарку та Шевченківському гаю, - можна вільно ходити, немає натовпу та штовханини. Ціни на сувеніри підвищують з кожним сезоном. Ще на Різдво купували сувенірні горнятка по 40 гривень, тепер хотіла придбати друзям, але передумала. Коштують 50-53 гривні, а літрові чашки — 130 (були 100). Щось перекусити на ярмарку влетить у копійку. Деякі печені ковбаски не надто свіжі, а зовнішній вигляд салатів з капусти та помідорів — жалюгідний”.

До розмови приєднується гість з Дніпропетровська Вадим. Хлопець приїхав до Львова зі своєю коханою Ольгою. “Вперше святкуємо Великодні свята у Львові, - каже. - Їхав за порадою друзів, які роками їздять сюди на вікенди. Мої враження від міста Лева — “на п’ять з мінусом”. Красива архітектура, багато оригінальних ресторанів, але ціни в центрі зашкалюють! За обід на двох виклав двісті гривень... Сміттєві контейнери були переповнені. Невже не можна було кудись вивезти відходи бодай на свята? У соцмережах шокують фото, де львів’яни йдуть святити паски повз гори сміття”.

Зате дівчина Вадима — Ольга — оцінила свої враження від великоднього Львова “на тверду п’ятірку”. “Сподобалися тепла атмосфера, гостинність, - каже. - Всюди тебе приймають як родича, багато усміхаються. Побачила, як усі дружно йдуть з кошиками освячувати паски. На свята було прохолодно, тож львівські панянки одягнули хутряні безрукавки, з яких ефектно виглядали густо вишиті рукави блузки. Таке можна побачити тільки у Львові”.

Туристи, з якими спілкувалася, розповіли, що витратили на презенти зі Львова 300-500 гривень. Найбільше купують магнітики на холодильник, писанки, віночки.

Йду на площу Ринок. Здалеку чути гамір молоді, яка розважається на Обливаний понеділок. Мені теж дісталася “порція” води із пластикової пляшки. “За повір’ям, дівчина, яка буде до нитки мокрою на Обливаний понеділок, цього року вийде заміж, - розповіла 23-річна львів’янка Вікторія, яка прийшла з подругами на площу Ринок, щоб розважитися. - На мене вилили три півторалітрові пляшки води, а потім ще хтось хлюпнув з відра. Сподіваюся, цього року піду під вінець”.

“Мені не подобається хаос з обливанням, - розповідає 45-річна львів’янка Ірина. - До тебе підбігають кілька “агресивних” молодиків і з усіх боків хлюпають в обличчя холодну воду. Для молоді це розвага, а для жінок — образа. Наступного року буду обходити площу Ринок на Обливаний понеділок десятими дорогами”.

На площі Музейній — Фестиваль писанок, який триватиме до 23 квітня. Експонують п’ятдесят пасхальних яєць, більшість з них у стилі модерн. “Мені найбільше сподобалася квіткова писанка, - розповів молодий художник Іван, який приїхав з Чернівців. - Вона ніби весна: оздоблена декоративною травою та сезонними квітами. Варта уваги писанка-вказівник, де вказано відстані до музеїв Львова. Це справжня знахідка для туриста”.

Схожі новини