Передплата 2024 ВЗ

Між студентами посилюється нездорова конкуренція...

З приводу нового положення щодо розподілу стипендіального фонду.

Наприкінці минулого року Кабінет Міністрів України прийняв постанову щодо нового порядку нарахування і виплати студентських стипендій. Тепер стипендіальний фонд на той чи інший ВНЗ обмежується 40-45 відсотками від кількості студентів денної форми навчання за кошти державного бюджету. До рейтингу включаються усі студенти ВНЗ денної форми навчання. Він формується за результатами успішності у навчальному семестрі — на підставі оцінки з кожної дисципліни. При цьому враховується участь студента у громадській, спортивній і науковій діяльності.

«Процедура складання рейтингу стипендій повинна бути однаковою для усього курсу — дискримінація не допускається і карається законом.

Рейтинг успішності студентів вишів вимірюється у балах. До стипендіальних списків не включаються студенти, які набрали кількість балів, меншу за межу незадовільного нав­чання. Не отримають права на стипендію особи, які мають академічну заборгованість.

Не можна порівнювати складність навчання на, скажімо, біологічному факультеті та факультеті журналістики. Для визначення стипендії береться факультет, курс і спеціальність. Рейтинг формується у межах курсу однієї спеціальності. Після того, як студент бюджетної форми навчання успішно склав сесію, його включають до рейтингового списку. Постановою Кабінету Міністрів визначено, що відсоток степендіатів має коливатись у межах 40-45 відсотків, за рішенням Вченої ради університету. Коштів, які має ЛНУ ім. Франка, вистачить, щоб забезпечити стипендіями максимальну кількість студентів, — 45 відсотків. Із тих студентів, які є у рейтинговому списку, визначається цей відсоток, і саме вони отримують академічну стипендію», — пояснив голова профкому студентів Львівського національного університету імені Івана Франка Андрій Білинський.

На 100 відсотків збільшиться стипендія для студентів, які навчаються на складних спеціальностях, де важко отримати високу оцінку. Це природничо-математичні педагогічні спеціальності, як-от вчителі хімії, фізики, біології та інші математичні, природничі та інженерні спеціальності. Для них стипендія у ВНЗ III-IV рівня акредитації становитиме 2036 грн., у ВНЗ I-II рівня акредитації — 1536 грн.

Відтепер звичайна стипендія становить 1100 грн., підвищена — 1600. А для тих спеціальностей, які відносять до “складних”, — звичайна 1400 грн., підвищена — 2065 грн.

Які зараз потрібні середні бали для отримання стипендії? Ця цифра залежить від оцінок інших однокурсників та бала, починаючи з якого виплачується стипендія. Останній показник розраховує ВНЗ.

Як вирахувати середній бал після сесії? Скласти всі оцінки за іспити, розділити отримане число на кількість предметів. Приклад розрахунку середнього бала оцінок за п’ятибальною шкалою: (3+4+5)?3=4. Приклад розрахунку середнього бала оцінок за дванадцятибальною шкалою: (8+10+12)?3=10.

Є ще один вид стипендії — соціальна. Це тисяча гривень для більшості категорій і 2000 грн. для дітей-сиріт. «Студент отримує або соціальну стипендію, або академічну. Крім студентів, які є сиротами. Вони мають право і на соціальну стипендію, і на академічну. Але соціальну стипендію отримують лише ті студенти, які не мають академічної заборгованості», — пояснює начальник студентського відділу ЛНУ імені Івана Франка Роман Яцикович.

Поки одні рахують свої бали, інші думають, на що житимуть далі. Минулого місяця більшість факультетів побачили рейтинги успішності своїх студентів. Студентка факультету журналістики Львівського національного університету ім. Івана Франка Ганна Коваль каже, що “злетіла” зі стипендії з власної провини. «Пішла на роботу і не завжди могла відвідувати пари. Побачила цікаву вакансію, вдало пройшла співбесіду... На мої “прогули” викладачі реагували по-різному, але намагалася вчасно складати всі факультетські завдання. Моя зарплата дозволяє жити за власний рахунок», — каже Ганна.

Останню стипендію, трохи більш ніж 600 гривень, дівчина витратила на поїздку у Карпати з друзями.

За словами Ганни, попри бурхливі обговорення та критику більшості студентів нових правил нарахування стипендій, вона ставиться до рейтингової системи позитивно. «Стипендія має видаватись тим, хто не лише бездоганно вчиться, а й активний в університетському житті, а не просто відсидів лекцію, зазубрив все на сесію й іншої дотичності до університету не має. На жаль, в Україні реалії такі, що багатьом студентам в університеті робити нічого, їм, за великим рахунком, ні знання, ні освіта не потрібні. Вони відбувають номер», — вважає студентка ЛНУ.

Інші вважають, що нововведення посилять нездорову конкуренцію між студентами. «Раніше на сесії ми допомагали одне одному, підказували, списували один в одного. Страшно уявити, що буде на літній сесії. Боюся, стосунки між одногрупниками зіпсуються», — каже студент ЛНУ Мар’ян.

Схожі новини