Передплата 2024 ВЗ

«Через кілька років першоцвіти будуть тільки на фотографіях»

Журналістка “ВЗ”  побувала у рейді по  ринках. І з'ясувала, заборонена законом торгівля процвітає.

З початком весни вулиці та ринки українських міст потерпають від стихійної торгівлі першоцвітами. Коштують вони набагато дешевше, ніж тюльпани — 10-20 гривень за маленький букетик. Невже продавці не знають, що першоцвіти занесені до Червоної Книги України? Продавати їх заборонено, та це не спиняє людей, які продають і купують пучечки первоцвітів. І навіть чималий штраф їх не лякає. Шукати порушників закону разом із Держекоінспекцією, активістами ГО “ЕкоЗахист” та «Муніципальною дружиною» вирушила журналістка "ВЗ”.

Зустрічаємось на площі Ринок. Тут активісти розвісили фотографії підсніжників з траурними чорними стрічками. “На жаль, через кілька років наші діти зможуть побачити ці весняні квіти лише на фотографіях. Уже четвертий рік поспіль проводимо таку акцію. Вона має на меті збереження первоцвітів, адже ці квіти занесені в Червону книгу і перебувають на межі зникнення”, - пояснює організатор акції Орест Залипський.

Насамперед вирішуємо перевірити Галицький базар, що у самому центрі Львова. Тут першоцвіти пропонують на будь-який смак. Особливо ажіотаж серед продавців і покупців зріс напередодні Міжнародного жіночого дня. Квіти, які занесені до Червоної книги, можна придбати на ринку чи не на кожному кроці. В асортименті — підсніжники, проліски, білоцвіти, шафрани та інші види тепер уже рідкісних рослин. За невеликий букет підсніжників просять від 5 до 20 грн. Підходимо до продавчинь. Вони одразу тікають або ховають товар. За словами Ореста, браконьєри його вже знають, бо такий рейд проводиться не вперше. Однак знайшлись такі, що вирішили обстоювати свій “бізнес”. “Мені немає на що жити, пенсія мізерна, роботу знайти не можу, от і рятуюсь таким підробітком. Першоцвіти ростуть у мене на городі, назбирала кількадесят букетиків, зароблю 100-200 гривень”, - каже пенсіонерка.

Чим ближче до базару, тим більші масштаби торгівлі. За кілька хвилин рейду вилучили понад сотню заборонених букетів. “Первоцвіти занесені до Червоної книги України, законом за торгівлю ними передбачено штраф від 153 до 340 грн. Крім того, за кожну знищену квітку червонокнижної рослини розмір компенсації становить близько 50 гривень”,- розповів Орест Залипський. Більшість порушників спокійно віддавали товар, аби тільки уникнути штрафу, і обіцяли припинити такий підробіток. Активісти кажуть, що скласти протокол без паспортних даних продавчинь не можна, тому після виховної бесіди їх відпускають.

На Привокзальному ринку жіночки виявились агресивнішими. Хтось розмахував руками, а дехто навіть погрожував розправою! Продавці розповідають, що заробити на весняних квітах можна від 150 до 300 гривень за день. А напередодні свят навіть 500. Зізнаються, що товар привозять з околиць Миколаєва, Золочева, Городка.

“Я це роблю кожного року. Це мій хліб. Ліси у Карпатах нещадно вирубують, а ви нещасних людей по ринку ганяєте через маленькі квіточки”, - обурюється Олена, яка тримала кілька букетів першоцвітів у руках. Помічаю, що жінка ретельно ховає велику сумку за спиною. Заглядаю. Там понад півсотні червонокнижних квітів. На зауваження активістів жінка схопила сумку та намагалася втекти. Квіти все ж вдалося вилучити, їх Орест заніс до церкви Петра і Павла.

“Близько трьох років наші активісти борються за те, щоб у весняний період не виривали червонокнижних рослин. Штраф у розмірі 51 гривня за квітку не лякає продавців, бо нечасто їм доводилося сплачувати такі суми. Аби не дати загинути квітам, не одразу телефонуємо в поліцію, адже після дзвінка триває довгий процес експертиз, після чого квіти просто зів’януть. Вилучаємо лише первоцвіти з корінням, які далі висаджуємо в дендропарку імені Бенедикта Дибовського. Торік там висадили близько 20 тисяч кущиків квітів, якими торгували”, — каже Орест Залипський.

Схожі новини