Передплата 2024 ВЗ

Грип відступив лише на період свят

Через 2-3 тижні Україну накриє друга хвиля епідемії.

Зараз медики фіксують зменшення рівня захворюваності (приблизно на третину). Епідеміологи пояснюють це тим, що у школах оголосили карантин. Позитивно вплинула на статистику і велика кількість вихідних — українці більшість часу проводили вдома, у родинному колі. Коли відновиться навчальний процес у школах, а установи і підприємства почнуть працювати за звичним графіком, грип знову нагадає про себе. Особливо пильними треба бути людям із групи ризику — хронічно хворим, старшого і похилого віку, вагітним, маленьким дітям.

За даними Міністерства охорони здоров’я України, у новому році від ускладнень грипу померло шість осіб — п’ять дорослих та одна дитина. По два летальні випадки сталося у Львівській і Запорізькій областях, по одному — у Донецькій і Черкаській. Загалом від початку епідсезону грип забрав 18 життів (13 дорослих і п’ятьох дітей). Торік багато лиха накоїв штам H1N1 (Каліфорнія), а цього, як і прогнозувалося, лютує H3N2 (Гонконг).

З початку епідсезону на грип та ГРВЗ перехворіло 3 млн. українців, з них 65% — діти. У перший тиждень нового року з високою температурою злягло 250 тис. осіб. Як повідомила завідувач “Центру грипу та ГРВЗ” МОЗ України Тетяна Дихановська, найвищий рівень захворюваності спостерігається у Волинській області, найменший — у Луганській. Перевищення епідпорогу медики фіксують у 13 областях.

100% гарантією того, що ускладнення не розвинуться, є лише вакцинація. Однак не пошкодував 170 гривень на вакцину... кожен п’ятисотий українець. Вакцинувалося від грипу лише 104 тис. осіб.

Схожі новини