Передплата 2024 «Добра кухня»

Гостріть лижі! І  готуйте гроші... 

«Скіпас» у Буковелі — майже тисячу гривень, на Плаї — 600.

До старту високого лижного сезону — лічені тижні. У новорічний період ціни на “скіпаси” (абонементи на катання) та проживання на гірськолижних курортах зростуть на 30-50%. Цього року гірськолижний сезон у Буковелі стартував дуже швидко — 18 листопада. Попри дорожнечу, попит не знизився. За найскромнішими підрахунками, доба катання на лижах у “Буковелі”, житло та скромні перекуси обійдуться у дві тисячі гривень на особу.

Телефоную до адміністрації гірськолижного курорту “Буковель”, цікавлюся цінами. Денний “скіпас” — 975 гривень. Але з 2 по 6 січня коштуватиме 1270. Вечірнє катання — 195 гривень, у пікові дні — 255. Триденний абонемент на катання — 2,9 тисячі гривень, на п’ять днів — 4,6 тисячі, на десять — 8,3 тисячі гривень.

Киянка Олександра, яка другий рік поспіль їде кататися на лижі в Буковель, каже, що сервіс не вартує такої дорожнечі. “У всіх харчевнях довкола “Буковелю” шалені ціни на обіди, вечері, - каже вона. - Доводиться їсти хіба що у Яремчі або в Татарові. Можна, наприклад, мешкати у Ворохті (до Буковеля звідти їхати маршруткою 20 хвилин), там житло удвічі дешевше. Як можна жити у маленьких будиночках Буковеля, що поруч з трасами? Там постійно гамірно! У цих будиночках мешкають або божевільні лижники, які катаються з ранку до ночі, або ті, у кого грошей кури не клюють”.

Левова частка лижників катаються у Буковелі, а мешкають у сусідніх Татарові та Яремчі. На святкові дати вільних помешкань уже практично немає. Власники житла кажуть, що туристи бронювали за місяць-два до старту лижного сезону. У несвяткові періоди доба проживання у приватній садибі коштує 500-700 гривень. Найдешевший варіант — 150-200. Трикімнатні будиночки — 1800 гривень за добу. Житло у Яремчі стартує від 400 гривень за добу. Якщо хочете мешкати в готелі і мати включені сніданки — готуйте 3-3,5 тисячі гривень за добу.

Катання на гірськолижному комплексі “Плай” (Сколівський район Львівської області) обійдеться трохи дешевше, ніж на “Буковелі”. Денний “скіпас” спустошить гаманець на 600 гривень, у період високого сезону — 720. Один підйом на бугелі — 40 гривень, на кріслі — 60. П’ятиденний абонемент на катання — 2,5 тисячі гривень. Ціни на проживання у готелях на Плаю не надто привабливі. За найдешевший номер доведеться віддати 550 гривень (найдорожчі варіанти — 2,5 тисячі гривень за добу). У святковий сезон — 650 гривень, апартаменти — майже 5 тисяч гривень.

Торік у Бориславі Дрогобицького району Львівщини відкрили гірськолижний курорт «Буковиця». Протяжність спуску з гори Буковиці — один кілометр. Дитячий схил — 250 метрів. Працюють два бугельні підйомники, пологий спуск (для лижників-початківців). Є також послуга прокату лиж типу сноубордів (порівняно з минулим роком прокат подорожчав на 50 гривень) — 100-150 гривень. Разовий витяг — 10-20 гривень. “Скіпас” на дев’ять підйомів — 150 гривень, на сімдесят підйомів — тисячу гривень. Працівник цього гірськолижного курорту повідомив “ВЗ”, що комплекс зводить готель. “Своє житло для лижників матимемо наступного року, - каже працівник курорту “Буковиця”. - Більшість клієнтів мешкають у Східниці та Трускавці. Деякі санаторії мають трансфер до нас”.

А яка ситуація на закордонних гірськолижних курортах? Директор турагенції “Поїхали з нами” Оксана Гутник розповіла “ВЗ”, що на першому місці за попитом — гірськолижні траси Словаччини (денний “скіпас” — 35-40 євро). На другому місці — Закопане (Польща). Там унікальна система оплати за катання — електронні картки, які треба “зарядити” коштами. Якщо не використовуєш балів за весь період перебування, то можна це зробити іншим разом. На третьому місці за попитом — гірськолижні курорти Болгарії, на четвертому — Австрії.

Схожі новини