Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Травневий туристичний бум!

Львів очікує 250 тисяч туристів з України, Польщі, Італії, Америки

Цього року першотравневі вихідні припали на Пасху. З 1 травня у місті Лева стартують урочисті заходи з нагоди 760-ліття від першої згадки про Львів. Ці три події, як магнітом, притягнуть туристів. Як показує практика, в пікові туристичні сезони львів’яни їдуть з міста на рідні села або на відпочинок в інші регіони України. Натомість до Львова приїжджають десятки тисяч мандрівників зі всього світу. За прогнозами управління туризму Львівської міської ради, цього року на першотравневі вихідні у Львові очікують 200-250 тисяч туристів. Левова частка гостей Львова — жителі інших регіонів України. Решта туристів — поляки, німці, італійці, чехи.

Як розповіла «ВЗ» заступник начальника управління туризму Львівської міської ради Галина Гриник, туристи зі Східної та Центральної України із захопленням їдуть до Львова, щоб побачити галицькі традиції святкування Великодніх свят. «У Львові видовищним є Обливаний понеділок, — каже пані Галина. — Це традиція очищення від всього негативного і заряд світлою енергією води на весь рік. У нас є навіть спеціальний захід — «На Великдень — до Львова».

На Великдень та першотравневі вакації до Львова приїдуть чимало італійців, заробітчан. «У світі вже «відбули» Великдень, європейці можуть до нас подорожувати, планувати вікенд в Україні, — зазначила Галина Гриник. — Цього року ми провели заходи для італійських туроператорів. Побачили, що чимало італійців зацікавлені у поїздці до Львова. Також у травні до нас приїдуть туристи зі США, Канади. На першотравневі свята у Львові буде туристичний бум. Бо буде багато вихідних, і туристи матимуть змогу заздалегідь спланувати подорож».

Чи зможуть заклади громадського харчування, готелі обслужити туристів? Галина Гриник запевнила, що усі заклади розміщення заздалегідь підготувалися до великого напливу гостей. Для цього проводили вишкіл персоналу на спеціальних тренінгах. «Одна з болючих проблем високого туристичного сезону — проживання, — каже чиновниця. — У виграші будуть ті, хто заздалегідь забронював житло. Добре, що у нас є чимало хороших квартир не лише в центрі, а й на периферії. Зможемо розмістити усіх, хто приїде до Львова».

За інформацією «ВЗ», на першотравневий високий туристичний сезон власники квартир та готельєри підвищили ціни майже удвічі. Законів економіки ніхто не відміняв: є попит — автоматично стрибають ціни. «Не можемо комусь казати не підвищувати цін, — сказала Галина Гриник. — Просто рекомендуємо, щоб підвищення було оптимальним».

Експерти туристичної галузі кажуть, що у Львові не дбають про новизну атракцій. Що місто може запропонувати туристам, окрім традиційних програм — екскурсійних прогулянок центром, відвідин концептуальних кафе? Ввечері молодь збирається на дискотеках нічних клубів або на танцмайданчиках літніх терас, де відбуваються майстер-класи з танго. Останнім часом туристичні компанії пропонують «пакети» — Львів-Трускавець-Моршин або Львів-Буковель. У Трускавці пропонують відвідати дельфінарій, спа-центри, у Дрогобицькому районі — зоопарк «Лімпопо».

Галина Гриник розповіла «ВЗ», що цього року на першотравневі свята розроблено додаткові тури периферійними районами Львова — на Левандівку, Рясне та Збоїща. Також будуть окремі святкові заходи на вул. Курбаса, Валовій, площі Музейній. Управління туризму мерії працює над новими туристичними продуктами, бо площа Ринок, Високий замок та стара частина міста «приїлися». У планах — вийти подалі за межі центру. Питання необхідно синхронно узгодити з туристичними операторами, екскурсоводами Львова.