Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Великодній ярмарок створено під одне підприємство...»

Експерти кажуть, що ТзОВ «Львівські ярмарки» монополізувало ринок.

Виконавчий комітет Львівської міської ради дозволив ТзОВ «Львівські ярмарки» облаштувати на проспекті Свободи Великодній ярмарок. Перед тим мерія провела формальний конкурс серед фірм, де буцімто шукала кращу ідею облаштування ярмарку. Участь у конкурсі взяло лише ТзОВ «Львівські ярмарки». Відповідно, цю фірму і визнано переможцем. «Львівські ярмарки» не перший рік організовують у центрі міста Великодній та Різдвяний ярмарки. Такий «вибір без вибору» викликає чимало запитань...

Великодній ярмарок стартує 21 квітня і триватиме до 16 травня. У програмі — сімейний Великодній сніданок, літературний проект «Весна у віршах», де відомі люди міста читатимуть поезію молодих львівських поетів.

Згідно з рішенням виконкому, ТзОВ «Львівські ярмарки» має встановити на пр. Свободи 25 смітників (з розрахунку не менше одного смітника на три торгові точки), чотири контейнери для сміття, а також чотири біотуалети. Власники ярмарку зобов’язані щоденно прибирати територію, обмежи­ти реалізацію напоїв у скляній тарі. Торгівля алкогольними, слабоалкогольними напоями, пивом — табу. У пік Великого посту (з 25 по 30 квітня) на Великодньому ярмарку не має бути жодних розважальних заходів, музики. У цей період заборонено торгувати м’ясними стравами. Як показує досвід поперед­ніх років, підприємці навіть і не думали постити: виставляли на продаж смажені шашлики, печені сосиски. Продавці кажуть, нікого не змушують купувати м’ясні страви... А торг повинен бути завжди.

За інформацією «ВЗ», від оренди яток (їх на ярмарку буде понад сотня) Львів отримає в міську скарбницю лише... 10 тисяч гривень. Це при тому, що оренда одного будиночка за весь період торгівлі коштує 23-35 тисяч гривень. Висновок очевидний...

«Святкові ярмарки давно прижилися в Європі, їх відвіду­вання — добра сімейна традиція, — сказав для «ВЗ» депутат Львівської міської ради Андріян Гутник. — У Львові кілька років поспіль, зі згоди чиновників Львівської міської ради, лише одна фірма без будь-якої конкуренції організовує у центрі міста Різдвяний та Великодній ярмарки. Очевидним є те, що весь процес був створений лише під одне підприємство, яке і є учасником конкурсу, всі решта охочих фірм залишаються в нерівній конкуренції. Ні львів’янам, ні депутатам міської ради невідомо, які прибутки одержують ТзОВ «Львівські ярмарки» від здачі в оренду торгових павільйонів. У міську скарбницю сплачуються мізерні кошти».

Підприємець Володимир Оль­шавський погоджується, що «Львівські ярмарки» монополізували ринок організації святкових ярмарків. «Хтось лобіює цю фірму, — міркує підприємець. — Чому вона сплачує в бюджет такі мізерні податки? А з підприємців здирають чималі суми за торгівлю! Умови роботи на ярмарку — не найкращі. Цього року взимку продавці обморозили руки, бо на ярмарку постійно вибивало світло, оскільки для яток дали мізерну напругу».

Фото автора