Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Свіжа іспанська полуниця — 180 гривень за кіло, з пліснявою — 100...

На ринках з’явилися заморські овочі, начебто без нітратів.

Список вітамінного весняного меню поповнили полуниці з Іспанії. На Галицькому ринку за кілограм просять 180 гривень. Найдешевші — 150 гривень. На розпродажу з... пліснявою — 100. Торгуватися продавці не хочуть. Кажуть, вітамінний товар вирощений на іспанських полях, бо там стартував полуничний сезон. “Полуницю розфасовують в ящики у Польщі і фурами транспортують на українські ринки”, - каже продавець Ярина.

Хтось з покупців відрадив мене купувати іспанську полуницю, бо на смак вона наче гума... Запитую, чи безпечно їсти ранню полуницю. “Вона пахуча, - відповідає пані Ярина. - В Іспанії вирощена на відкритому ґрунті, а не у теплиці. Сама їла — сподобалося”. Прошу продавця показати санітарний висновок про відсутність у полуниці нітратів. Питання неабияк заскочило. Після кількасекундної паузи сказала, що такого документа не має і, мовляв, він нікому не потрібен. “Ось гляньте, на ящику пише Organiс, - відповіла продавець. - Значить, вам немає чого боятися. Значок Organiс — найкращий документ”.

Ніхто мені не сказав, скільки може зберігатися заморський товар. Продавці розводять руками... Бо на одному прилавку за трохи підігнилу полуницю з пліснявою просили 100 гривень за кілограм. “Повідрізаєте гниль і можете спокійно їсти, - запевнила продавець. - Або до пляцка дасте”.

На Привокзальний ринок полуниця примандрувала з Італії. За кілограм просять 150 гривень. Там червоні апетитні ягоди можна купити лише на поодиноких прилавках.

Щоб у покупців не виникало питань щодо місця вирощування огірків... 
Щоб у покупців не виникало питань щодо місця вирощування огірків... 

В овочевому секторі ринку прилавки вгинаються від зелених салатів, щавлю, кропу, польських упаковок салатів-мікс. Кілограм молодої білокачанної капусти — 30-38 гривень, огірків — 25, помідорів — 28. На одному прилавку на картонному ціннику напис - “Огірок з Сокаля. 25 гривень”. Зауважила, покупці беруть огірки вітчизняного виробника активніше, ніж іспанські чи польські. Упакований у плівку салат “Айсберг” — 30 гривень. Продавець каже, салат привезений з Італії. Клянеться, що без нітратів.

Броколі — 60-68 гривень, цвітна капуста — 50-55. Молодої картоплі на прилавках ринків ще немає. Стара картопля — 6 гривень за кілограм. Продавці кажуть, молода з’явиться наприкінці квітня. “Ми би привозили з Польщі, але вона коштуватиме щонайменше 30 гривень, її мало хто купуватиме, - сказав продавець років сорока. - За деякий час товар просто згниє і піде на смітник”.

Коментар для «ВЗ»

Олег КОГУТ, лікар-епідеміолог лабораторного центру Держсанепідслужби України

- Незважаючи на дорожнечу, багато людей купує ранні овочі. Але вони не усвідомлюють, що їдять не вітаміни, а нітрати, наражаються на небезпеку. Ранні тепличні та ґрунтові овочі відрізняються за своїми смаковими якостями та за хімічним складом. Для їх якнайшвидшого дозрівання часто використовують добрива та стимулятори росту. Чим вища концентрація цих речовин, тим небезпечніший овоч. Особливо небезпечні нітрати, які в організмі людини здатні перетворюватись на нітрити. Це небезпечні хімічні речовини, що можуть викликати отруєння, призвести до кисневого голодування клітин і тканин, а внаслідок частого вживання стати причиною злоякісних пухлин.

Вимагайте у продавця висновок лабораторного контролю, де вказано вміст нітратів, пестицидів. Вміст нітратів можна визначити на око. Чим більший плід, тим більше в ньому хімії. Відмовтеся від нього! Овочі по-різному вбирають добрива. Найбільш схильні до накопичення нітратів - листовий салат, зелень, редиска, капуста, огірки, морква, буряк.

Повністю звільнити ранні овочі від нітратів неможливо. Та зменшити їх кількість - реально. Перше правило — ретельно мийте овочі під проточною водою. Замочіть овочі на 15-20 хвилин у холодній воді з додаванням 1-2 ложок солі на літр води. Злийте воду та замочіть ще раз. Друге правило — ранні огірки і редиску бажано очищати від шкірки, зрізати плодоніжки і хвостик. Стебла зелені (петрушка, кріп) накопичують більше нітратів, ніж гілочки, тому їх вживати в їжу не рекомендую. При тепловій обробці рівень нітратів знижується наполовину. Відварену воду треба злити, залити новою, а потім солити овочі.

Не зберігайте овочі довго у холодильнику, бо нітрати перетворюються на нітрити.

- Кому не можна їсти ранніх овочів?

- Дітям до року, дітям дошкільного віку, літнім людям, особливо з захворюваннями шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи, дихальних шляхів, анемією. Не можна їсти ранніх овочів вагітним і жінкам, що годують грудьми.

Отруєння нітратами супроводжується такими симптомами: діарея, блювота, болі в животі. Негайно звільніть шлунок від шкідливої їжі — випийте багато води, активоване вугілля з розрахунку 1 таблетка на 10 кілограмів ваги людини. Фото автора

Схожі новини