Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Туристичний рекорд на зимові свята

Такого ще не було – майже 500 тисяч гостей!

Із середини грудня 2015-го по 20 січня 2016 року у Львові був туристичний бум — майже 500 тисяч гостей! Такого нашестя туристів, які приїхали до нас зустрічати Новий рік та Різдвяні свята, ще не було. Торік у цей період до нас приїхали 350 тисяч гостей, тож туристичний рекорд — побито.

Географія внутрішнього туриста — не лише вся Украї­на, а й жителі усіх районів Львівської області. Закордонних гостей теж не бракувало: поляки, німці, білоруси, турки, азербайджанці, молдавани, американці, канадці, італійці... Як розповіла “ВЗ” заступник начальника управління туризму Львівської міської ради Галина Гриник, цього року до Львова на Різдвяні свята приїхало багато дитячих груп. “Чимало святкових заходів було не лише в центрі, а й на Левандівці, Сихові, у Рясному, - каже пані Галина. - Атмосфери додавали колядки біля церков. Наші гості з районів Львівщини були приємно вражені саме дитячими колядками. Традиційні міські свята (пампуха, паради колядників, звіздарів) були трохи видозмінені, допов­нені новими програмами”.

Пані Галина пригадує, одна туристка з Центральної України спеціально прийшла до мерії з питанням: “А коли вже нарешті будуть виносити дідуха? Бо приїхала до Львова з сім’єю заради того, щоб побачити це захопливе дійство”. Чимало гостей товпилися біля інтерактивної шопки біля Ратуші. Хтось молився, кидав пожертви, дехто робив “селфі”.

Але не всі туристи були у захваті від святкової програми у Львові. «Різдво у Львові нічим мене не вразило! Що тут особливого — навіть не знаю, - розповіла “ВЗ” киянка Анастасія. - А так нам рекламували: «Приїдьте, приїдьте, бо лише у Львові побачите справжні святкування». Насправді все по-іншому: «Сам п’ю, сам гуляю…». І нікому ти не потрібен. Наша туристична група сама себе розважала, як вміла: пили шампанське, танцювали, ходили на ярмарок. Побачили колядників, вертепи... Найбільше дратує натовп людей, які заважають гуляти містом, роздивлятися вулиці, архітектуру. Всюди треба бути обережним, щоб не залишитися без гаманця».

Запитую заступника начальника управління туризму мерії, які претензії висловлювали гості під час зимових вакацій? Не секрет, багатьох туристів неабияк дратують черги в кафе. На Різдвяному ярмарку було складно пересуватися, бо ніде яблуку впасти... “Погоджуюся, що деякі ресторани в центральній частині міста були переповнені, - каже Галина Гриник. - Зокрема, туристам не подобалося, що не було вільних столиків, щоб сісти на обід великою компанією. Працюємо над тим, щоб сфера ресторанного бізнесу та служби таксі були гостинними”.

Гід із багаторічним стажем Володимир Космина каже, Різдвяний ярмарок можна вважати своєрідною візитною карткою міста. Гостям зручно там перекусити в режимі “експрес”. Під час високого туристичного сезону, каже пан Космина, заробляють не лише кафешки, гіди, власники квартир, а й музеї. “Туристи із задоволенням відвідують у Львові Оперний театр, - каже Володимир Космина. - Не можна сказати, що музеї зараз “жирують”, але фінансовий стан від продажу квитків покращився. Якщо раніше музеї та Опера просили гідів скеровувати їм туристів, то тепер мовчать — проблем із відвідувачами немає. Серед популярних маршрутів туристів — Ратуша, оглядовий майданчик Високого замку, Личаківський цвинтар та замки Львівщини. Чимало іноземців їдуть зі Львова (на день-два) на популярні курорти області — Моршин, Трускавець, Східницю”.

Коментар для «ВЗ»

Марта НАУМЕНКО, виконавчий директор Львівського туристичного альянсу

На Різдвяні свята до нас приїхало більше українських туристів, ніж іноземних. Це насамперед жителі великих міст — Києва, Харкова, Дніпропетровська. Українці приїхали, щоб подивитися на галицькі традиції святкування Різдва.

Іноземці переважно їдуть святкувати тут Новий рік. Для поляків Львів є доступним за ціною туристичним містом. Вони тут платять менше, ніж в інших містах Європи, отримують якісні послуги. У високий туристичний сезон в готелях Львова була майже стовідсоткова заповненість. Квартири, хостели теж були зайняті. На житло був ажіотаж, навіть при тому, що багато закладів підняли ціни на проживання на 100-150%.

Схожі новини