Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

І війни не треба...

Від грипу в Україні вже померла 51 людина.

Таку цифру озвучив на брифінгу міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі. Найбільшу кількість смертей зафіксовано в Одеській області — 20. У Вінницькій від ускладнень померло семеро осіб, у Києві — п’ятеро, у Донецькій області — четверо, у Рівненській — троє, у Харківській і Волинській — по двоє. У Житомирі, Запоріжжі, Кіровограді, Миколаєві, Черкасах, Чернівцях і Львові зафіксовано по одному летальному випадку. Померлі належали до групи ризику, не були щеплені і пізно звернулися по медичну допомогу.

За словами керівника Українського центру контролю і моніторингу захворювань МОЗ України Любові Некрасової, загалом на грип і ГРВІ перехворіло майже 2,5 млн. українців (6% населення). З них 67% - діти. Це — зареєстровані випадки. Насправді хворих може бути більше, адже не всі звертаються до лікарів.

У Донецькій та Рівненській областях оголосили епідемію. Епідситуація у Вінницькій, Волинській, Київській, Кіровоградській, Полтавській, Сумській, Тернопільській, Херсонській, Хмельницькій і Чернівецькій областях наблизилася до порогового рівня. Як повідомила головний позаштатний спеціаліст Міністерства охорони здоров’я з інфекційних захворювань Ольга Голубовська, домінує вірус грипу А підтип H1N1, більш відомий як “свинячий”.

“Грип дає ускладнення у першу добу-дві. Розвивається геморагічна (блискавична грипозна) пневмонія. Основні симптоми: частота вдихів-видихів — 25 і більше за хвилину, задишка, температура вище +38°С. Якщо є ці ознаки, хворого треба негайно госпіталізувати, - каже к.м.н., лікар-інфекціоніст вищої категорії Ігор Гайдук. - Якщо голова не болить і тече із носа, людина виглядає наче заплакана — це не грип. Якщо два дні хворієте і стан не погіршується, можете бути спокійні — вашому здоров’ю і життю ніщо не загрожує. При грипі, ГРВІ капіляри (найтонші кровоносні судини), які переносять поживні речовини до клітин, набрякають, стають більш проникними. Клітини голодують — через те відчуваємо слабкість, загальне нездужання, біль у м’язах. Щоб пришвидшити одужання, вживайте багато рідини. Дотримуйтесь ліжкового режиму — не наражайте на ризик ні себе, ні оточення. Температуру до +38°С не збивайте — організм мусить сам побороти вірус”.

Вірус A H1N1 не вперше наробив переполоху. У 2009-2010 рр., під час епідемії “свинячого” грипу, українці, боячись невідомої інфекції, буквально змітали з полиць аптек одноразові маски, оксолінову мазь і антибіотики. Тоді померло 30 людей. Зараз — більше півсотні, однак українці зберігають спокій. Психологи пояснюють це тим, що через війну на сході люди звикли до інформації про смерті і не реагують гостро на повідомлення про летальні випадки.

Схожі новини