Передплата 2024 «Добра кухня»

Невидимі оку нападники

Медики запевняють, що вчаться давати раду з вірусами. А от бактерії перестають реагувати на ліки.

“Наступного року ризик інфікуватися вірусом Ебола та ВІЛом буде меншим, - прогнозують у ВООЗ. - Також вдасться приборкати поліовірус, що викликає поліомієліт. Натомість світ вступить в еру неефективних антибіотиків”.

Прощавай, Ебола?

За два останні роки жертвами вірусу Ебола стало понад 11 тис. осіб. Експерти визнали нову епідемію цього захворювання у Західній Африці найважчою за весь період спостережень. Вірус вперше поширився за межі регіону - у США, Іспанію, Велику Британію, Італію та Німеччину.

Щоб зупинити смертельну лихоманку, вчені з Норвезького інституту громадського здоров’я розробили вакцину, аби щепити нею людей, які контактували з інфікованими, щоб унеможливити у них розвиток хвороби. Зараз триває ІІІ етап клінічних випробувань препарату. Медики покладають на нього величезні сподівання, адже серед хворих виживає лише 10-40%, а якщо зараження відбулося у лікарні — одна-дві людини зі ста. Специфічної терапії лихоманки Ебола не існує.

Випив таблетку — згадав, що ВІЛ-інфікований...

За інформацією ООН, за останні 15 років кількість ВІЛ-інфікованих знизилася на 35%, а кількість смертельних випадків, пов’язаних зі СНІДом, за останні 10 років зменшилася на 42%.

Зараження найчастіше відбувається під час незахищених статевих контактів (у 70-80% випадків), спільного використання шприців (5-10%) і переливання інфікованої крові (5-10%). Рідше — при використанні нестерильного інструментарію для татуювання і пірсингу, чужих бритв і зубних щіток, на яких залишилась кров хворого. Через обійми, поцілунки, спільне використання посуду, під час кашлю, чхання вірус не передається.

Збудник не може розмножуватися самостійно. Щоб себе відтворювати, йому необхідна жива клітина, в яку зможе вбудувати свою генетичну інформацію. Після цього клітина починає працювати як фабрика з виробництва копій вірусу і припиняє виконувати свої безпосередні функції. ВІЛ вбудовується у клітини імунної системи — т. зв. хелпери, різновид Т-лімфоцитів. Поступово людина втрачає імунний захист, але не помічає цього. Так може тривати п’ять і навіть десять років. Коли кількість уражених клітин сягає критичного рівня, інфікований починає раптово хворіти - на все і відразу. ВІЛ-інфекція переходить у СНІД. Сам собою СНІД не є смертельною хворобою, але вірус так впливає на імунітет, що людину може вбити навіть звичайна застуда.

Лікування бажано розпочати до того, як організм почнуть атакувати ракові пухлини і опортуністичні інфекції (ті, що не становлять загрози для здорових, але здатні звести зі світу ВІЛ-інфікованих). За підрахунками ВООЗ, із 37 млн. інфікованих антиретровірусну терапію отримують 16 млн. Чим раніше розпочато лікування, тим менший ризик, що людина заражатиме оточення, і більша ймовірність, що зможе прожити довге життя.

Препарати не знищують вірус, а тільки блокують його розмноження, пригнічують активність. Повністю здолати ВІЛ неможливо, бо, як і вірус грипу, він постійно мутує. В Україні хворі отримують необхідні ліки безкоштовно.

Побороли віспу — поборють поліомієліт

“2015 рік ознаменувався величезним прогресом у боротьбі з поліомієлітом”, - звітують у ВООЗ. Свого часу дикий поліовірус, який уражає нервову систему, може призвести за кілька годин до невиліковного паралічу або навіть убити, вільно “розгулював” 125 країнами. Тепер — тільки в Афганістані і Пакистані.

В Україні у 2015 році зафіксували два випадки поліомієліту — захворіло двоє дітей із Закарпатської області віком чотири роки та 10 місяців (цю інформацію підтвердили у женевській лабораторії ВООЗ). На сьогодні країна вважається звільненою від дикого вірусу, але такою, у якій може поновитися циркуляція збудника. Щоб цього не допустити, було вирішено провести три масштабні додаткові тури з імунізації і вакцинувати 2 млн. дітей віком до п’яти років. На сьогодні вакцинація проти поліомієліту визнана найефективнішим і найбезпечнішим способом боротьби із вірусом.

Чому бактерії перестають реагувати на ліки?

“Найбільша проблема, з якою доведеться зіткнутися лікарям та їхнім пацієнтам у 2016 році, - неефективність антибіотикотерапії”, - стверджують експерти ВООЗ. Бактерії все частіше пристосовуються до медикаментозної атаки і стають стійкими до дії ліків. З цією проблемою добре знайомі фтизіатри - лікарі, що спеціалізуються на діагностиці та лікуванні туберкульозу.

Мультирезистентний (хіміостійкий) туберкульоз — найбільш небезпечна форма цієї хвороби. Мікобактерії, що викликають недугу, не реагують ані на ізоніазид, ані на рифампіцин (найважливіші протитуберкульозні препарати). Хворіють на цю форму туберкульозу ті люди, які заразилися нею, або ті, які заразилися звичайним, чутливим до ліків туберкульозом, однак самовільно припиняли прийом препаратів, змінювали дозу, що зробило збудник стійким до їхньої дії.

Як пише авторитетне наукове видання New Scientist, у Китаї та Данії вчені виявили бактерії із геномом, що дозволяє їм протистояти поліміксинам — препаратам, яких називають “антибіотиками останньої надії”. Грамнегативні бактерії, що вражають кишечник, кров і сечостатеву сферу, можуть стати невразливими до всіх наявних на сьогодні антибіотиків, а хвороби, які вони викликають, - невиліковними до появи на ринку нових ліків. Ймовірно, цей ген міг поширитися по всьому світу. Бактерії легко та швидко передають один одному важливі властивості — резистентність до антибіотиків, здатність поглинати певні поживні речовини, імунітет до деяких отрут...

Коментар для «ВЗ»

Ольга Малишок, клінічний імунолог, завідуюча Центром клінічної імунології Івано-Франківської обласної клінічної лікарні

Боятися треба більше вірусних захворювань. Антибіотикотерапія охоплює практично всі бактерійні інфекції. А от серед вірусних є такі, при яких неможливо призначити специфічне лікування. Сильний імунітет рятує, якщо захворювання — імунозалежне. Як туберкульоз, наприклад. При контакті із хворим з активним пульмонарним туберкульозом людина із сильним імунітетом не захворіє. Але є висококонтагіозні (заразні) інфекції, від яких міцний імунітет не врятує, — наприклад, вірус грипу А (цей серотип вірусу є найбільш патогенним для людини та найчастіше призводить до ускладнень і смерті. - Авт.) або той же вірус Ебола.

Схожі новини