Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Поки що не заробляємо на ялинках. Торг піде за день до Нового року»

Журналіст «ВЗ» відвідала ялинковий базар. Найдешевша лісова красуня – 50 гривень, елітна «голуба» ялиця – 350

Найбільше у Львові лісових красунь - на площі навпроти Привокзального ринку (в напрямку до Приміського вокзалу). Журналіст «ВЗ» вирушила на два ялинкові базари, щоб дізнатися ціни на вічнозелені дерева, а також про те, чи є на них попит.

Біля Галицького ринку продають ялинкові вироби, виготовлені з гілочок. Акуратне деревце ручної роботи виглядає розкішним, густим. «Кишенькова» ялиночка — 30 гривень, за півметрову просять 100-150 гривень, виріб у понад півметра — 350, найдорожча ялинка — 800. «Пані, можемо на замовлення зробити вам ялинку і за півтори тисячі гривень, - консультує продавець Ярослав. — Як бонус отримаєте від нас ялинковий віночок».

Продавці кажуть, цього року ціни на саморобні ялинки підняли на 10-20%, мовляв, усе подорожчало, а перед святами кожен хоче заробити. До мене підійшов продавець вазонів, закликав придбати альтернативну ялинку — кипарис за 130 гривень. За «карликові» ялинки у горщику просять від 300 гривень, більші деревцята дорожчі.

…На площі навпроти Привокзального ринку - наче хвойний ліс виріс. Більшість продавців приїхали сюди з Турківського району. Не бракувало лісівників, які самостійно торгували ялинками. Покупців теж на ринку було чимало, але купувати лісових красунь не поспішали. Приглядалися, запитували ціну і йшли геть. Ціна стартує від 50 гривень. «Ось цю невеличку ялиночку, трохи вигорілу на сонці, можу продати за 40 гривень, - припрошує продавець років п’ятдесяти. — Її колір трохи світліший, бо росла на галявинці. Дуже гарно пахне! Ось цю понад метрову ялицю продам за 200 гривень, а цю файну двометрову — за 280».

Звернула увагу на розкішну “голубу” ялицю, наче з картинки. Це елітний вид ялинки. Продавці просять за неї 350 гривень. Торгуватися не хочуть. Стандартна ціна звичайної ялиці до двох метрів — 200 гривень.

Шукаю між гілками ялинок спеціальний чіп. Після кілька­хвилинної ревізії переконалася, що все гаразд. Але продавці панікують. Один пан, який представився правдивим українцем Михайлом, швидко побіг за документами. Показує мені накладну про придбання товару. Каже, що на ринку старожил, торгує лісовими красунями щороку. Його справа — продавати, а товар закуповувала його дружина, яка зараз при надії. Продавці нарікають, що міліція та лісівники занадто прискіпливо перевіряють на трасі, чи всі ялинки мають чіп. А тут ще й покупці «умнічают»… «Пані, повірте, усі ялинки, якими тут торгуємо, купили в лісгоспі. Вони мають чіпи, можемо показати документи, - зауважив продавець, одягнений у камуфляжний костюм. — Навіть маленька ялиночка теж має чіп».

Продавці не зізнаються, який «навар» дають за кожне вічнозелене дерево. «Цього року ялинки коштують від 50 до 500 гривень. Поки що не заробляємо на них, працюємо у «мінус», - розповів підприємець з Турківського району пан Андрій. — Найбільше витрат витягає транспорт. Ялинки возимо своїм «бусиком», їхати електричкою незручно. Торг піде десь під Новий рік. Зараз покупці приходять, але майже нічого не купують. Лише блукають по базару, наче по хвойному лісу, дихають цілющим повітрям. Це профілактика застуди (сміється. — Авт.) Ми жартуємо, мовляв, у нас між ялинками ще й білочки бігають…».

Як сказав перший заступник начальника Львівського обласного управління лісового господарства, головний лісничий Ярослав Целень, цього року лісогосподарські підприємства виставили на продаж у рамках ялинкової компанії 14 тисяч штук хвойних дерев. Середня ціна ялинок заввишки 1-3 метри — 50-150 гривень. Чиновник каже, їх реалізовують з дворів лісництв, лісгоспів та на ринках районного та місцевого значення.

«Кожна ялинка промаркована біркою зі штрих-кодом, яка містить інформацію про місце заготівлі, це також підтверджує законність її реалізації, - каже пан Ярослав. — На автодорогах, залізничних та автобусних станціях створено тимчасові пости, де чергують працівники лісової охорони, держекоінспекції та правоохоронні органи. Вони ретельно перевіряють законність придбання та перевезення новорічних ялинок. За кожну незаконно зрубану ялинку штрафують на 85-170 гривень. Плюс нараховуватиметься шкода, завдана природному середовищу (залежно від величини дерева штраф становитиме від 247 гривень і більше). Львівське обласне управління лісового господарства започаткувало ялинкову акцію — «Не купуй краденого!».

Схожі новини