Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Курить... кожен п’ятий старшокласник!

Застереження на пачках цигарок діти не читають.

“Серед неповнолітніх курців 5% “потоваришували” із цигаркою до п’ятого класу, 28% - до восьмого, 67% - після дев’ятого. У містах діти частіше стають жертвою цієї згубної звички”, - такі дані наводить Львівський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України. Шляхом анонімного анкетування опитали 1861 учня з 62 шкіл області.

На запитання, чому почали курити, 67% дітей відповіли: “Куріння об’єднує. Так легше знайти взаємопорозуміння і налагодити контакт з однокласниками”. 19% школярів зізналися, що лише копіюють поведінку героїв популярних фільмів або когось зі свого оточення. Їм здається, що це заняття робить їх дорослими. 14% наслідують батьків. Якщо вдома хтось курить, не обов’язково бігти за цигарками у кіоск — можна поцупити кілька штук у когось із домашніх (у сім’ях курців діти у 3-4 рази частіше починають палити).

“У більшості випадків основною причиною взятися за сигарету учні назвали забаву. А продовжили курити, бо це увійшло у звичку. Належного уявлення про наслідки і шкоду для здоров’я, як показало опитування, діти не мають. 30% не вважають, що цигарки — шкідливі, і написи на пачках не переконують їх у протилежному, - розповіла “ВЗ” лікар відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень Галина Савченко. - З восьми перерахованих речовин, що виділяються під час куріння, майже 40% опитаних на перше місце (за негативним впливом на організм) поставили нікотин. Хоча на сьогодні науково доведено, що найбільше шкодять здоров’ю смоли (дьоготь), які містять 43 канцерогени і коканцерогени, що спричиняють злоякісні захворювання; окис вуглецю і окисні гази, які сприяють розвитку серцево-судинних недуг; подразнюючі речовини і ціанистий водень, що обумовлюють виникнення бронхіту та емфіземи. А от нікотин не відіграє провідної ролі у появі хвороб. Проте від нього узалежнюються”.

Тютюнозалежність можна знайти у Міжнародній класифікації хвороб у рубриці “Психічні і поведінкові розлади внаслідок вживання психоактивних речовин”. Це — хронічна недуга, яка вимагає лікування. Показово, що у країнах, де вдалося знизити захворюваність і смертність від хронічних неінфекційних хвороб, позитивна динаміка з’явилася, коли почала зменшуватись кількість курців.

Що робити, якщо дізналися, що ваша дитина курить? “Переконайте її у необхідності розірвати умовний рефлекс, - радить лікар. - Майже 66% опитаних дітей зізналися, що хочуть кинути палити. А 86% із тих, що не курять, запевнили, що не хочуть і починати. Як бачите, від нас, дорослих, багато чого залежить. Поясніть дитині, що тільки вона відповідальна за своє здоров’я, що повинна розглядати його як найвищу цінність. Якщо захворіє, їй буде важко досягнути успіху у житті”.

Схожі новини