Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Чим шкідливі крем та помада з «маминої косметички»

Якщо у вас підростає донька, ви, мабуть, бачили її в розводах косметики на обличчі, коли вона робила макіяж «як у мами». І тоді вирішили, що настав час купити для неї дитячі крем, помаду й тіні для очей. Залишимо осторонь етичний бік питання — кожна мама сама вирішує, коли дозволяти дочці фарбуватися — і розповімо, як правильно підбирати косметичні засоби

Чим відрізняється дитяча шкіра?

Вона більш тонка і менш пружна. Структура епідермісу дитини є більш пухкою, ніж у до­рослих. Це означає меншу пруж­ність та більшу легкість проник­нення будь-яких речовин.

Менше поту та шкірного жиру. Потові та сальні залози у дітей також менш активні, ніж у дорослих, що пов’язано із розви­тком їхніх ендокринної та нерво­вої систем.

Це впливає на терморегуля­цію та вироблення шкірного жиру. Оскільки діти гірше регулюють температуру тіла, вони більш сприйнятливі до теплового удару порівняно з дорослими.

Тонший бар'єр шкіри. Ліпід­ний шар та його захисна кислотна мантія слабші у дітей, що робить їх більш сприйнятливими до втра­ти води та проникнення шкідливих речовин, які можуть спричинити сухість та подразнення.

Чутливіша до сонця. Низька пігментація у поєднанні з тоншим шкірним бар'єром робить дерму більш чутливою до ультрафіолету. Тому дуже важливо забезпечити зволоження та захист від сонця та інших факторів довкілля, які мо­жуть пошкодити їхню шкіру.

Отже, шкіра дітей відрізняєть­ся за товщиною, дозріванням і пігментацією від шкіри дорослих. Тому різні педіатричні та дерма­тологічні асоціації, що регулюють якість косметики, дійшли згоди про ідеальні властивості засобів для дітей. Ось основні міркуван­ня, які слід враховувати під час вибору.

Правильне маркування та упаковка. Мають бути чітко вка­зані склад, необхідні та правиль­ні інструкції щодо застосування продукту, а дизайн упаковки має сприяти мінімізації забруднення планети.

Дерматологічне тестуван­ня. Краще, щоб продукцію було дерматологічно протестовано. Наприклад, якщо йдеться про за­соби для купання немовлят або дітей молодшого віку, важливо, щоб вони пройшли дерматоло­гічні та офтальмологічні випро­бування, мали нейтральний або слабокислий pH (близько 5,5) та бажано містили зволожувальні та пом’якшувальні речовини.

Ароматизатори та парфу­мерія. Загалом наполегливо ра­дять, щоб косметичні засоби для дітей не містили ароматизаторів, аби уникнути подразнення шкіри. Якщо аромати все ж таки є, вони мають відповідати нормативним гарантіям Міжнародної асоціа­ції ароматів (IFRA). Консерванти можуть бути натуральними або синтетичними, якщо їхня безпе­ка підтверджена документально. Наразі в Європі дозволено ви­користовувати консерванти, які пройшли експертизу SCCNFP (Європейського наукового комі­тету з косметичної продукції) та схвалені для консервування кос­метичних продуктів. Шукайте ці абревіатури на упаковці.

Сонцезахисний крем навіть узимку. Вибір інґредієнтів у спе­ціальних сонцезахисних засобах для немовлят або дітей має бути дуже ретельним через особли­вості їхньої шкіри. Завжди краще проконсультуватися з медичним працівником, щоб переконатись, наприклад, у відсутності потен­ційної фоточутливості. Загальна рекомендація полягає в тому, що немовлята віком до 6 місяців та діти до 3 років ніколи не мають піддаватися впливу прямого со­нячного проміння.

Дитячий макіяж

Чи можна віддати дитині свою косметичку? Звичайно, ні. І ось чому.

Дехто вважає, що брендо­ва косметика гарантує високу якість продукції, але це не за­вжди так. Покладатися лише на гучне ім'я може бути небезпеч­ним для ваших дітей, підвищую­чи ймовірність виникнення різних алергічних реакцій. Тому завжди перевіряйте склад та якість про­дукції, а не покладайтеся на попу­лярність марки.

Щоб уникнути ризиків, краще перевіряти, чи проводилися ви­пробування товарів, які купуєте. Перш ніж купувати косметику, за­вжди перевіряйте звіти про лабо­раторні випробування, особливо, якщо ви купуєте засоби для губ, щік і очей. Завдяки цьому ви мо­жете бути впевнені, що продукція, якою користуються ваші діти, на 100% безпечна.

Доросла косметика створена для дорослої шкіри. Якщо дити­на хоче мати косметику, купіть їй нетоксичний набір для макіяжу із позначкою Prim and Pure. Крім того, доросла косметика часто є водостійкою, до неї іноді додають активні інґредієнти для зрілої шкі­ри (ті ж пептиди). Тому, коли ви ду­маєте про купівлю косметики для дитини, завжди вибирайте спеці­ально розроблену.

Багато мам віддають свою протерміновану косметику ді­тям, щоб вони могли пограти з нею. Але це може завдати великої шкоди шкірі. У дитячій косметиці менше консервантів та більше на­туральних продуктів.

Зазвичай термін придатнос­ті дитячої косметики становить один рік, нерозкритої - 1,5 року та кілька днів, а відкритої - шість місяців. Тому уважно стежте за терміном придатності рум’ян та помади у дитячій косметичці.

Схожі новини