Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На хлібі й картоплі

Зубожілі українці відмовляють собі у рибі, м’ясі та фруктах. Економимо на харчах – втрачаємо здоров’я

Лише за перше півріччя цього року ціни на продукти зросли на 46% порівняно з таким же періодом попереднього року. Комунальні послуги також суттєво подорожчали. Не зросла хіба що зарплата. Відтак українці змушені економити на харчах. Насамперед на рибі, м’ясі, молоці, ягодах та фруктах. Тобто якраз на тому, на чому базується здорове харчування. Зате стали більше їсти дешевих круп, картоплі та хліба. З таким раціоном з голоду ми, звичайно, не помремо, але зайву вагу і купу болячок собі гарантуємо.

За даними Українського клубу агробізнесу, споживання м’яса на душу населення скоротилось з 56 кг на рік у 2013-му до 54 у 2014-му. І це при тому, що рекомендована МОЗ норма — 83 кг. З рибою ситуація ще гірша — при рекомендованих 20 кілограмах, у 2013-му середньостатистичний українець споживав 15 кг на рік, а торік — лише 11 кілограмів. Тобто ледь більше половини норми. На 42% не дотягує до норми споживання ягід, плодів та винограду — 52 кг на душу замість рекомендованих 90.

Молока та молокопродуктів ми їмо на 41% менше за норму — 223 кг замість 380 кг. Натомість споживання хліба за минулий рік зросло з 108 до 109 кг, хоча норма — 101. Зростає і споживання картоплі — 141 кг замість 124. Зате за овочами та баштанними ми майже вкладаємось в норму — торік спожили 163 кг при нормі 161. Єдине, що тішить — почали їсти менше цукру (36 кг замість 38). Це, очевидно, пов’язано з тим, що солодощі також суттєво подорожчали. За прогнозом керівника експертної групи Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Ігоря Остапчука, до кінця цього року варто очікувати ще більшого падіння споживання риби (у першому півріччі цього року ціна зросла на 69%), фруктів (вони подорожчали аж на 95%), яєць (+73%), хлібних продуктів (+66%) та м’яса (+35%).

“Те, що зменшується споживання м’яса, риби, молокопродуктів — дуже тривожний сигнал. Адже все це продукти, які забезпечують організм білком. А це — будівельний матеріал для клітин. Білок потрібен для нормальної м’язевої, розумової діяльності, обміну речовин, — каже лікар-дієтолог Зоряна Завада. — Розумію, що багато сімей змушені економити на харчуванні. Тваринний білок можна частково замінити рослинним. Він є у бобових, грибах. Але 100-відсотково замінити тваринний білок не можна нічим. Особливо це стосується харчування дітей, чий організм лише формується. Часто батьки, задля економії, замість масла купують спред, чи сирний продукт замість сиру. Я категорично проти таких замінників. Якщо дорослий ще може інколи їх споживати, то дітям їх не варто давати взагалі. Ще одна проблема, коли ми їмо менше білків, то переїдаємо вуглеводів. Картопля, хліб — це продукти з підвищеною калорійністю. Тому з ними ми перебираємо кількість необхідних калорій, але недобираємо корисних речовин. Зрозуміло, усе це позначається на здоров’ї. Порушується обмін речовин, з’являється зайва вага, якщо це людина старшого віку, з’являється остеопороз. Харчування має бути збалансованим — людина має споживати достатню кількість білків, жирів і вуглеводів. Для цього їжа має бути різноманітна”.

“Не погоджуюсь, що здорове харчування — це дорого. Просто у нас люди звикли йти шляхом найменшого опору — зварили баняк картоплі і три дні їмо, особливо, підсмажуючи вже відварену картоплю на сковорідці. Це просто насильство над собою, — каже велнес-консультант Аліна Федорова. — Перший крок до здорового харчування — викиньте сковорідку. Зараз є стільки сезонних овочів і фруктів — запікайте, тушкуйте, варіть на пару, робіть салати, але не смажте. Зрештою, будете економити на олії. Для дорослої людини достатньо 30 г жирів на день? Це включно з тими жирами, які містяться у продуктах. А у нас примудряються і до 100 г з’їдати. А щодо м’яса, то не варто забувати, що це — ситний продукт. Білкова їжа найдовше перетравлюється в шлунку, а тому, з’ївши невеликий шматок м’яса, ви довше будете ситим, ніж після миски макаронів з підливкою. Кілограм м’яса вистачить на кілька прийомів. Зрештою, кілограм м’яса зараз коштує, як півкілограма цукерок. Відмовтесь від солодощів, вистачатиме на м’ясо. Економите на м’ясі — налягайте на домашній сир. Рибний день варто робити хоча б двічі на тиждень. Зробіть один день на тиждень розвантажувальним, а на зекономлені гроші купіть шматок риби. Не маю нічого проти “соціальних” круп, але їх треба чергувати — один день гречка, потім — кукурудзяна, потім — ячмінна. Але правило таке: кашу їмо з овочами, і м’ясо з овочами. Але не кашу з м’ясом. І не забувайте про печінку — вона дешева і корисна”.

Схожі новини