Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Хек дворічної давності і гнилі помідори

Такий товар пропонують клієнтам супермаркети.

Дослідження у супермаркетах, яке провели Київський міський і обласний центри захисту прав споживачів, тривало два місяці. Фахівці відбирали зразки у різних торговельних мережах і перевіряли їх у двох лабораторіях — державній і приватній. Результати шокували експертів.

«У лимонаді власного виробництва однієї з торгових мереж виявили групу бактерій кишкової палички. Можливо, його розливали у брудні пляшки, — припускає перший заступник директора Київ­ського центру захисту прав споживачів Роксолана Цирук. — Невідомо, на якій воді його виготовляли, коли і де. Люди його активно купують, бо дешевший за брендові марки. Але найбільша проблема — це протермінована продукція. Продукти, у яких виходить термін придатності, у багатьох магазинах перепаковують, вказуючи на стікерах дату упаковки, а не виробництва».

В одному з магазинів на проспекті Свободи у Києві захисники прав споживачів виявили хек... дворічної давності і дорогі “свіжозаморожені” раки, упаковані... рік тому! Ба більше: під час повторної перевірки, яку фахівці провели через два тижні, у торговому залі знову знайшли ті ж тушки хека. Власники закладу “виправили” помилку: рибу перепакували, зняли маркування виробника і наклеї­ли нові стікери магазину. І це — непоодинокі випадки. Експерти виявляли скумбрію, бички, мойву, викинути які треба було ще влітку 2014 року...

Овочі та фрукти у супермаркетах не зникають з полиць, навіть коли починають гнити. Зіпсований товар за законом підлягає утилізації. Але це ж такі збитки для власників торгових мереж! Замість того, щоб відправити гнилі плоди у смітник, їх продають “по акції”.

“У продажу є багато продукції російського виробництва без українського маркування. Невідомо, як вона потрапила на прилавки українських крамниць”, — вказує на ще один огріх столичних торговельних мереж голова Всеукраїнської асоціації з питань захисту прав споживачів Ірина Кравченко. Спеціалісти закупили у різних торгових мережах 22 зразки російської кондитерської продукції. В 11-ти виявили перевищення вмісту барвників і консервантів, які можуть викликати алергічні реакції.

“Закуповуватись у супермаркеті для мене — великий стрес”, — каже киянин Павло Сілецький. Чоловік кілька років працював у Швеції. Два місяці тому повернувся на батьківщину. “У Швеції дбають про здоров’я нації. Продукти коштують дорого, якщо їх виготовили сьогодні зранку. Але чим дов­ше лежать на прилавку, тим нижча ціна. За три дні до закінчення терміну придатності їх викидають. На власні очі бачив, як місцеві безхатьки витягали зі смітників запаковані торти, ковбаси, сири, які у нас продавали би ще місяць-другий. А в українському супермаркеті мені пропонують купити напівгнилі банани по 30 гривень за кілограм!”.

А тим часом...

У результаті перевірки якості чорниць ветеринарними лабораторіями, які працюють на волинських продовольчих ринках, виявлено вміст небезпечних радіонуклідів, що перевищує норму вдвічі! «Для дорослої людини допустима норма — 500 бекерелів на кілограм, для дитини — 50, — сказала спеціаліст ветлабораторії Ганна Мартинюк. — Дослідження ж показують, що у деяких ягодах показники радіоактивного цезію перевищують норму в два рази!».

Цезій — водорозчинний, тому легко переходить з ґрунту в рослини. Потрапляю­чи в організм, радіо­активні речовини накопичуються в нашому організмі, а ми їх не відчуваємо. З часом вони вражають кісткову тканину, призводять до хімічних порушень у клітинах. Відтак збільшують ризик виникнення онкологічних захворювань.

Схожі новини