Передплата 2024 ВЗ

Лохина дорожчає, зате кавуни дешевшають!

Як на початку осені змінилися на ринках ціни на фрукти, овочі й м’ясо

Фото автора
Фото автора

На початку осені кавуни на ринках коштують 20 гривень за кілограм і стали на 15% дешевшими, ніж були влітку. А ось лохина з початку вересня з кожним днем дорожчає. У серпні за неї правили 100 гривень за кілограм, а зараз — 170 гривень. Деякі продавці ставлять ще вищу ціну — 200−250 грн. Експерти кажуть, лохина й далі дорожчатиме, бо пропозиція щоразу зменшується.

«Напередодні осені українська лохина подорожчала на 42%, — розповіла „ВЗ“ керівниця відділу маркетингу гур­тового ринку сільськогосподарської продукції „Шувар“ Тетяна Попович. — Стрибок ціни майже вдвічі свідчить про початок завершення сезону, коли на ринку залишаються тільки останні пар­тії продукції. Ця ягода, ймовірно, дорож­чатиме й далі. Але якщо будуть нові по­ставки лохини з інших регіонів чи країн, це може тимчасово знизити ціну. Та дов­готривалої стабілізації не очікується — аж до наступного сезону».

На початку осені також значно подо­рожчали огірки. На ринкових прилавках — 60 гривень за кіло. «Різкий стрибок цін на огірки стався ще зі середини серп­ня, — веде далі пані Попович. — На рин­ку — тимчасовий дефіцит огірків, через зниження врожайності в умовах спекот­ної погоди. Якщо не буде погодних ката­клізмів, ціни на огірки, ймовірно, стабілі­зуються».

На львівському Привокзальному рин­ку покупців багато, переважно купують сезонні фрукти. Продавці торгом задо­волені - покупці на вітамінах не економ­лять. Та й ціни у вересні на фрукти «лай­тові». Популярний фрукт, який у вересні в неабиякому попиті, — виноград. На при­лавках — на будь-який смак і гаманець, із Львівщини, Закарпаття, Одещини й Ми­колаївщини. Цьогоріч менше винограду з Молдови. Ціни — від 95 до 130 гривень за кілограм. Виноград, який постояв і вже пускає сік, дешевший (48−55 грн). Зауважила, що винограду купують за­звичай по 2−3 кілограми.

Абрикоси, персики, інжирні персики — 100−125 гривень за кілограм, сливи — від 50 гривень (залежно від сорту). Гру­ші, яблука — 35−55 гривень. Але на одно­му з прилавків побачила груші по… 135 грн. «Не знаю, що це за сорт, але груші ці солодкі й смачні, — відповіла продавчиня на моє здивування щодо вартості. — Не дешеві, але на гуртовому ринку їх прода­ють по 110 грн, у нас базарна націнка».

Яка ситуація з сезонними овочами? Кабачки й цукіні - 20−30 гривень за кіло, болгарський перець — 55−80 грн, бакла­жани — 16 грн, помідори — від 30 грн. У вересні помідорів дуже багато…

Овочі «борщового набору» не подо­рожчали — 20−25 гривень за кілограм. Капуста навіть трохи подешевшала, те­пер її можна придбати по 15−20 гривень за кіло, а ось у середині серпня було аж 50 гривень (тоді ранні сорти вже закінчу­валися, а осінні ще не надійшли в про­даж).

Свинина й телятина на ринку не по­дорожчали (зростання цін, на 10−15%, очікується у листопаді-грудні). Кілограм свіжої телячої шинки — 220−250 грн, ви­різка — 300, фарш — 160, шпондер — 190, ребра — 220, сало — 200−260 грн. Теляти­на — від 180 гривень за кілограм, на стей­ки — 250 грн. Подорожчало куряче філе — 170−180 гривень за кілограм, раніше коштувало 130−150. Продавці поясню­ють це сезонним збільшенням витрат на годівлю птиці.

Схожі новини