Лохина дорожчає, зате кавуни дешевшають!
Як на початку осені змінилися на ринках ціни на фрукти, овочі й м’ясо
На початку осені кавуни на ринках коштують 20 гривень за кілограм і стали на 15% дешевшими, ніж були влітку. А ось лохина з початку вересня з кожним днем дорожчає. У серпні за неї правили 100 гривень за кілограм, а зараз — 170 гривень. Деякі продавці ставлять ще вищу ціну — 200−250 грн. Експерти кажуть, лохина й далі дорожчатиме, бо пропозиція щоразу зменшується.
«Напередодні осені українська лохина подорожчала на 42%, — розповіла „ВЗ“ керівниця відділу маркетингу гуртового ринку сільськогосподарської продукції „Шувар“ Тетяна Попович. — Стрибок ціни майже вдвічі свідчить про початок завершення сезону, коли на ринку залишаються тільки останні партії продукції. Ця ягода, ймовірно, дорожчатиме й далі. Але якщо будуть нові поставки лохини з інших регіонів чи країн, це може тимчасово знизити ціну. Та довготривалої стабілізації не очікується — аж до наступного сезону».
На початку осені також значно подорожчали огірки. На ринкових прилавках — 60 гривень за кіло. «Різкий стрибок цін на огірки стався ще зі середини серпня, — веде далі пані Попович. — На ринку — тимчасовий дефіцит огірків, через зниження врожайності в умовах спекотної погоди. Якщо не буде погодних катаклізмів, ціни на огірки, ймовірно, стабілізуються».
На львівському Привокзальному ринку покупців багато, переважно купують сезонні фрукти. Продавці торгом задоволені - покупці на вітамінах не економлять. Та й ціни у вересні на фрукти «лайтові». Популярний фрукт, який у вересні в неабиякому попиті, — виноград. На прилавках — на будь-який смак і гаманець, із Львівщини, Закарпаття, Одещини й Миколаївщини. Цьогоріч менше винограду з Молдови. Ціни — від 95 до 130 гривень за кілограм. Виноград, який постояв і вже пускає сік, дешевший (48−55 грн). Зауважила, що винограду купують зазвичай по 2−3 кілограми.
Абрикоси, персики, інжирні персики — 100−125 гривень за кілограм, сливи — від 50 гривень (залежно від сорту). Груші, яблука — 35−55 гривень. Але на одному з прилавків побачила груші по… 135 грн. «Не знаю, що це за сорт, але груші ці солодкі й смачні, — відповіла продавчиня на моє здивування щодо вартості. — Не дешеві, але на гуртовому ринку їх продають по 110 грн, у нас базарна націнка».
Яка ситуація з сезонними овочами? Кабачки й цукіні - 20−30 гривень за кіло, болгарський перець — 55−80 грн, баклажани — 16 грн, помідори — від 30 грн. У вересні помідорів дуже багато…
Овочі «борщового набору» не подорожчали — 20−25 гривень за кілограм. Капуста навіть трохи подешевшала, тепер її можна придбати по 15−20 гривень за кіло, а ось у середині серпня було аж 50 гривень (тоді ранні сорти вже закінчувалися, а осінні ще не надійшли в продаж).
Свинина й телятина на ринку не подорожчали (зростання цін, на 10−15%, очікується у листопаді-грудні). Кілограм свіжої телячої шинки — 220−250 грн, вирізка — 300, фарш — 160, шпондер — 190, ребра — 220, сало — 200−260 грн. Телятина — від 180 гривень за кілограм, на стейки — 250 грн. Подорожчало куряче філе — 170−180 гривень за кілограм, раніше коштувало 130−150. Продавці пояснюють це сезонним збільшенням витрат на годівлю птиці.