Передплата 2024 ВЗ

«Я завжди пропонував реформи. А це мало кому подобається...»

Директор театру ім. Лесі Українки Олексій Коломійцев заявив, що подається на посаду художнього керівника.

У Львові не вщухає інтерес до скандалу у драматичному театрі імені Лесі Українки. Нагадаємо, Львівська міська рада оголосила конкурс на заміщення вакантних посад художнього керівника і усього акторського складу. Таке рішення прийняли після екстраординарної ситуації, коли 20 червня трупа зірвала виставу, оголосивши зі сцени, що висловлює недовіру директорові Олексію Коломійцеву (на фото). Претензії — невиконання директором службових обов’язків, приниження гідності, фінансові махінації.

Після цього актори зайшли в кабінет до директора і в брутальній формі виштовхали його звідти. Актори забарикадувалися у приміщенні теат­ру на шість годин... А через декілька днів у вікні свого помешкання Олексій Коломійцев знайшов отвір від пострілу з пневматичної зброї. На його адресу у театр приходили анонімні листи із натяками на “долю Кузьми” і “порадами” забиратися зі Львова. Незважаючи на погрози, Олексій Коломійцев, який є відомим режисером-новатором, братиме участь у конкурсі на посаду художнього керівника. Про це він заявив на прес-конференції, яку скликав у приміщенні театру.

Коломійцев заявив, що не тримає зла на акторів, які піддалися емоціям і наламали дров. “Я так і не зрозумів мотивів їхнього вчинку, оскільки вони до того інциденту не подали мені жодної службової записки, я не почув жодної претензії на свою адресу, — каже режисер. — Жодне з їхніх звинувачень не має підстав. Зрештою, свій висновок має дати перевірка КРУ і перевірка фінансово-господарської діяльності театру, це розставить усі крапки над “і”.

Витоки конфлікту Коломійцев бачить у своїй новаторській позиції, яку, до речі, відверто озвучив ще тоді, коли рік тому подавався на конкурс на директора театру, який оголосила Львівська міська рада. “Я сказав одразу, що ламатиму той “соцреалізм”, нащадками якого зараз є багато наших театрів, — каже режисер. — Де б я не працював, я завжди пропонував реформи. А це мало кому подобається. У нашому театрі, мабуть, єдиному в Україні, усі працівники — починаючи від директора і закінчуючи прибиральницею, працюють на контракті. Є певні сили, які бояться, що цей досвід розповсюдиться на інші театральні установи, і їм треба буде постійно “крутити педалі”, весь час творчо працювати, демонструвати якісний продукт. Тому і лобіюють старі методи управління (художні ради, довічні контракти). Тому й підбили трупу молодих акторів театру ім. Лесі Українки, вчорашніх студентів, на цей “протест”. Комусь не сподобалося, що за цей сезон виник новий сучасний театр, куди почав ходити глядач, театр, який дав вісім нових постановок за рік, у якого втричі підвищилися економічні показники. І цей театр в один день зруйнували...”.

На запитання “Що далі?” Коломійцев відповідає однозначно: “Буду відстоювати свій театр”. Він повідомив, що цього тижня має розпочатися перевірка КРУ, а після неї — перевірка спеціально створеної у Львівській міській раді комісії. Актори пішли у відпустки, а адміністрація театру “розхльобує” ситуацію, яка виникла через те, що актори зірвали закінчення сезону — театр недоотримав багато грошей, а ще треба повертати кошти глядачам за невикористані квитки...

Фото з архіву “ВЗ”

Схожі новини