Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Поки Сех печиво продавала, Парасюк робив селфі

Молодіжний фестиваль у Зашкові «окупували» політики

Фестиваль «Зашків — земля Героїв», що у минулі вихідні вдев’яте відбувся на батьківщині Євгена Коновальця, запам’ятався контрастами. Тут виступали найкращі представники української рок-сцени і самодіяльні колективи з навколишніх сіл. Форум волонтерів та активної молоді супроводжувався нудотними промовами місцевих політиканів. А пафосні гасла, що лунали звідусіль, повторно обмусолювались в інтелектуальних дискусіях.

Борщ і вареники — для АТО

Спекотний суботній ранок у Зашкові почався галасливим ярмарком. Підходжу до першого прилавка. Тут четверо школярок з Дублян продають власноруч створені ляльки-обереги. «Ми даруємо їх українським військовим, — відразу пояснює найговіркіша з дівчат. — Наші ляльки вбрані у камуфляжну форму. Їх можна використовувати як брелоки до ключів БТРа чи танка або ж почепити на рюкзак. Вони оберігатимуть наших захисників у найскрутніші часи».

Чимала черга вишикувалась до пані Олі, яка пригощає гостей фестивалю борщем та варениками. Дві страви - по 20 гривень. Інте­рес покупців викликала табличка «Усі виручені кошти — бійцям АТО». Пані Оля є волонтером однієї з львівських організацій, що займається матеріальним забезпеченням українських солдатів на Донбасі.

З десяток фестивальників оточило тендітну дівчину. Волонтерка Юля, що приїхала зі Сокальського району, навчає охочих плести маскувальну сітку. «Ми вже довгий час забезпечуємо українських розвідників маскувальними сітками, - розповідає дівчина, не відриваючись від роботи. — Найприємніше, коли хлопці телефонують, дякують».

За одним з прилавків помічаю знану «свободівку» Ірину Сех. В компанії представниць Союзу українок «Яворина» продає печиво, мед та хенд-мейд-прикраси. Зібрані кошти передадуть на лікування пораненого військового з Бродів. «Напередодні фестивалю всю ніч провели на кухні, - розповідає пані Ірина. — Готували печиво різних видів. У нас можна придбати навіть ведмедики «Барні» авторства бродівських господинь».

У димовій завісі

«Родзинкою» фестивалю, що організований Львівською облрадою та Львівською ОДА, став інтелектуальний блок заходів. Панельні дискусії з істориками, журналістами та митцями відбувались у шатрі, розрахованому на три десятки людей. Попри кількатисячну аудиторію фестивалю, організатори не прорахувались: місць на інтелектуальному майданчику не бракувало. Протягом дня тут дискутували кримськотатарський активіст Алім Алієв, музикант Віктор Винник, отець Ростислав Пендюк, поет Юрій Руф та інші. Більший ажіотаж у відвідувачів патріотичного фестивалю викликали спортивні змагання. Хтось босоніж грав у футбол, інші мірялись силою в армрестлінгу та піднімали гирі.

Оглянувши основні локації фестивалю, шукаю місце для намету. Попри палюче сонце, кемпінг у Зашкові доволі зручний. Наметове містечко і голов­на сцена розташовані на березі розкішного озера. Узбережжя покосили, розбили на сектори, обладнали смітниками і біотуалетами. Люди купаються в озері. Біля води табличка: «Увага! Купання заборонено! Передбачено штраф у встановленому законом порядку». Хлопці стрибають у воду з 4-метрової дамби. Від місцевих жителів дізнаюсь, що вранці один сміливець тут зламав ногу.

Концерт починається близько шостої вечора. Під час виступу калуського гурту «Широкий лан» під сценою хтось запалює димову шашку. Лідер колективу Святослав Бойко припиняє виступ через неможливість не те що співати, а й дихати. Фотограф «Високого Замку», потрапивши у димову завісу і надихавшись селітри, мало не втратила свідомості.

Фестиваль контрастів

Укладаючи концертну програму, організатори поєднали грішне з праведним. Політики вибігали на сцену як по свячену воду — перед кожним виступом. Користуючись увагою до музикантів, що збирали людей під сценою, «властьімущі» мали чудову можливість пробитися до молодої аудиторії. Під завісу фестивалю на світло софітів вискочив Олег Тягнибок, вручивши музикантам приклеєний на ДВП плакат з Євгеном Коновальцем.

Із заходом сонця під сценою стало гаряче. Танці тривали до другої ночі. У натовпі важко було не помітити народного депутата Володимира Парасюка, який робив селфі на тлі сцени і стрибав під «Хто не скаче, той москаль...». «Запалили» публіку не лише піснею, а й ідеєю гурти «Мері» та «Шосте чуття». Головний гість фестивалю — київський гурт «Кому Вниз» — виконав відомі композиції «Суботів», «Холодний Яр», «Хлопці з Бандерштату»...

Схожі новини